אינטגרציה חושית, או בשמה הנוסף אינטגרציה סנסורית, היא מודל טיפולי המבוסס על תיאוריית האינטגרציה של דר' Jean Ayres.
אינטגרציה חושית היא תיאוריה הממקדת בתהליך הנוירולוגי בו עיבוד ואינטגרציה של אינפורמציה חושית הנאספת דרך הגוף והסביבה משפיעה על הוויסות הרגשי, הלמידה, ההתנהגות והמעורבות בחיי היום יום. על פי המודל של אינטגרציה חושית, מרבית האנשים מצליחים לעבד באופן יעיל את הגירויים החושיים הגופניים והסביבתיים שהם קולטים, ולהגיב בהתאם. כך, למשל, מרביתנו מסוגלים להתמודד עם הריחות, הקולות והמגעים אליהם אנו נחשפים כאשר אנו הולכים ברחוב, לובשים בגדים או נחשפים לתבשיל חדש. לעומת זאת, ילדים עם קשיי אינטגרציה חושית עשויים לחוות קשיים בעיבוד ובהתמודדות עם גירויים אלו ולהגיב אליהם באופן לא תואם. כך, למשל, ילד עם קשיי אינטגרציה חושית עשוי לחוות ריחות וקולות מסוימים כבלתי נעימים עד כדי כך שיעדיף להימנע מפעילויות תואמות גיל הכוללות חשיפה אליהם. למשל, ילד עם קשיי אינטגרציה חושית עשוי לסרב ללכת למסיבת יום הולדת מאחר והמוסיקה וקולות הילדים מהווים עבורו גרייה חושית בלתי נסבלת.
בהתאם לרעיונות אלו, התפתחה תרפיה של אינטגרציה חושית המכוונת להסברת ההתנהגות במונחים של אינטגרציה חושית ולטיפול בקשיים ספציפיים הנובעים מקשיים בהיבט זה. מדובר בשיטת ריפוי בעיסוק אשר מיועדת לילדים עם הפרעות אינטגרציה חושית, המאובחנות בדרך כלל כהפרעות בוויסות החושי. הפרעות אינטגרציה חושית שכיחות הן אצל ילדים אשר אינם מתמודדים עם קשיים רגשיים נוספים והן אצל ילדים המתמודדים עם בעיות נוירולוגיות נוספות שביניהן הפרעות קשב וריכוז והפרעות אוטיזם למיניהן.
הפרעות אינטגרציה חושית יכולות להתבטא בשלוש דרכים מרכזיות:
רגישות יתר: רגישות יתר מתייחסת למצב בו הילד חווה גירויים חושיים כקולות, ריחות ומגעים באופן מוגבר ובלתי נעים. כמו כן, ילדים אלו יכולים להיות רגישים מאוד למרקמים ולחוות מזונות במרקמים מסוימים כבלתי נסבלים. רגישות היתר מביאה לפגיעה בתהליכי אינטגרציה חושית חיוניים, אשר אמורים לאפשר לילד להשתלב היטב בסביבתו. כך, למשל, תינוקות רגישים יתר על המידה עשויים להתקשות לשאת מגע של הוריהם ומגע של בדים או חומרים (רוכסנים, כפתורים, בדי ג'ינס), וילדים עם רגישות חושית מוגברת עלולים לפרש אפילו מגעים עדינים של ילדים אחרים כמכאיבים ואגרסיביים- ולהגיב בתוקפנות או בהימנעות מקשרים.
תת רגישות: תת רגישות היא מצב בו סף התחושה של הילד נמוך מאוד, כך שהוא זקוק לרמת גרייה גבוהה מאוד כדי להרגיש וליהנות מהמגע. כך, למשל, ילדים עם תת רגישות עשויים לחבק ילדים אחרים באופן חזק עד כדי כך שהחיבוק יביא לבכי או תגובה תוקפנית.
בעיות שיווי משקל: קשיי אינטגרציה חושית עשויים לבוא לידי ביטוי גם בקשיי שיווי משקל וקואורדינציה, אשר מקשים על הילד לשלוט בתנועותיו בהתנהלותו במרחב.
תרפיית אינטגרציה חושית מבוססת על חשיפת הילד באופן הדרגתי ומותאם לגירויים חושיים, וחיזוק יכולתו לעבד ולהגיב אליהם באופן אדפטיבי. כמו כן, תרפיית אינטגרציה חושית כוללת לימוד אקטיבי של פעולות ודרכי התנהגות אשר ילדי ללא בעיות אינטגרציה חושית רוכשים באופן טבעי. כך, למשל, ילדים עם קשיי אינטגרציה חושית המתבטאים בתת רגישות ילמדו כיצד לווסת את המגע שלהם כך שיהיה נעים יותר לילדים אחרים גם כאשר הם חשים שהם זקוקים ל"חיבוק דב" חזק יותר. בדומה, ילדים עם קשיי שיווי משקל אשר נוטים להימנע מגירויים המאתגרים את יכולותיהם ילמדו טכניקות לייצוב עצמי וחיזוק הקואורדינציה, וכמו כן יונחו לקחת חלק בפעילויות מהן הם נוטים להימנע.
תרפיית אינטגרציה חושית היא אמנם מודל טיפולי חדש יחסית, אך מחקרים אמפיריים אשר בחנו את השפעותיו מצביעים עליו כעל מודל טיפול מבטיח. לצד זאת, חשוב לציין כי ככל שהטיפול בילד המתמודד עם קשיי אינטגרציה חושית יערך בגיל מוקדם יותר, כך גדלה האפשרות לשיפור. זאת, מאחר וילדים צעירים נוטים למוטיבציה ושיתוף פעולה גבוהים יותר, ואינם מקובעים ונוקשים בדפוסי התנהגותם.