דיסקינזיה היא הפרעה מוטורית אשר מתאפיינת בתנועות לא רצוניות לצד ירידה ביכולת לבצע תנועות רצוניות ונשלטות. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על הגורמים להפרעה.
התנועות הלא רצוניות נראות כמו טיקים או פרכוסים - עוויתים של השרירים, לרוב באזורי הפה, אצבעות הידיים ואצבעות הרגליים. לדיסקינזיה טווח רחב של מופעים, החל מרעד קל בידיים ועד תנועה בלתי נשלט של כל פלג הגוף העליון או התחתון.
מה גורם לדיסקינזיה?
אחד הגורמים הנפוצים לדיסקינזיה הוא נטילה ממושכת של תרופות אנטי-פסיכוטיות, והיא מוכרת בתור אחת מתופעות הלוואי האפשריות שלהן. תרופות אנטי-פסיכוטיות משמשות לטיפול בקשת ההפרעות הפסיכוטיות, ובראשן סכיזופרניה. תרופות אלו נועדו להקל בעיקר על מה שמכונה "הסימפטומים החיוביים" של ההפרעה, דלוזיות והלוצינציות אשר פוגעות בבוחן המציאות ובתפיסה.
סוג מסוים של התופעה, המכונה "דיסקינזיה מאוחרת" (Tardive Dyskinesia), מתאר מצבים בהם הדיסקינזיה מופיעה בשלב מאוחר של נטילת הטיפול האנטי-פסיכוטי ולעיתים גם חודשים ושנים לאחר הפסקתו. בחלק מהמקרים הסימפטומים ייעלמו עם הזמן, בעוד שבמקרים אחרים הם עלולים להפוך למופע כרוני ובלתי הפיך.
סימפטומים של דיסקינזיה יכולים להופיע גם בעקבות מחלת הפרקינסון, מחלה נוירולוגית ניוונית אשר מתאפיינת בהפרעות מוטוריות, רעד לא רצוני והאטה בתנועה.
מקורות
Correll, C. U., & Schenk, E. M. (2008). Tardive dyskinesia and new antipsychotics. Current opinion in psychiatry, 21(2), 151-156