דיכאון עמיד הינו מצב בו הסימפטומים הדיכאוניים אינם חולפים למרות הטיפול התרופתי שניתן. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על ההשלכות של דיכאון עמיד, וכיצד ניתן לטפל בדיכאון עמיד.
מי שחווה אי פעם אפיזודה של דיכאון מז'ורי ("דיכאון קליני") וזכה להחלים ממנה - יוכל להעיד עד כמה סבל במהלכה וכמה גדולה היתה ההקלה שחש כאשר החלו להופיע סימני ההתאוששות. אלא שחלק מהלוקים בדיכאון אינם יכולים לתאר חוויה זו גם כעבור שנים: אצל 35% מהסובלים מדיכאון קליני, הסימפטומים הדיכאוניים אינם חולפים למרות הטיפול התרופתי שניתן. זהו מצב של דיכאון עמיד לטיפול, או בקצרה: דיכאון עמיד (Treatment-resistant depression).
מהן ההשלכות של דיכאון עמיד לטיפול?
אם לדיכאון קליני ישנן השלכות משמעותיות על האדם עצמו ועל סביבתו הקרובה, הרי שמצב של דיכאון עמיד רק הופך אותן לנוכחות ומורגשות עוד יותר. דיכאון קליני אינו גורם רק לסבל רגשי (תחושות של עצבות, ייאוש וכו'), אלא משפיע במישורים נוספים כמו טיב ואופי הקשרים הבין-אישיים (התרחקות מבן/בת הזוג, מיעוט אנרגיות לפעילויות חברתיות, עצבנות וחוסר סבלנות לילדים) וכן על התפקוד השוטף (החל מאיטיות וירידה בעניין ועד להיעדר כוחות לבצע פעולות בסיסיות כמו מקלחת או בישול).
במקרים של דיכאון עמיד, אל כל אלו נלווים גם תחושה חזקה של פסימיות ("אם עד עכשיו כלום לא עזר לי - מה כבר יכול לעזור?"), שחיקה של מערכות התמיכה וכן פגיעה בערך העצמי ובתחושת היכולת האישית. פגיעה מקיפה זו והייאוש שנלווה לה מקטינים את האמון והמוטיבציה של האדם לחיפוש אחר טיפולים נוספים, ולעיתים אף מגבירים את החשש מפני עריכת שינוי כלשהו בתוכנית הטיפולית. זאת, מתוך תחושה שאם כבר הושג שינוי חיובי מסוים, קטן ככל שיהיה, עדיף שלא להסתכן ולשנות את הטיפול הקיים.
האם ניתן לטפל בדיכאון עמיד?
חשוב להבהיר כי פעמים רבות מצבים המקוטלגים כמצבי דיכאון עמיד אין משמעם שהאדם נידון לסבול מדיכאון למשך שארית חייו. מכיוון שהמושג המקצועי משמש לתיאור מצב בו המטופל לא מגיב לטיפול התרופתי המקובל, הרי שטיפולים מסוגים אחרים יכולים במקרים רבים לעזור ולהקל.
הוספת פסיכותרפיה
מרבית מקרי הדיכאון מושפעים באופן משמעותי מגורמים פסיכו-סוציאליים, ולכן דיכאון עמיד יכול להתפתח גם כאשר ניתן טיפול תרופתי מתאים. מחקרים רבים מצביעים על כך שהטיפול הייעל ביותר לדיכאון קליני הוא שילוב בין פסיכותרפיה לטיפול תרופתי, ולכן מומלץ שלא להסתפק בלקיחת תרופות אלא ללוות את הטיפול התרופתי בתרפיה כלשהי בשיחה. מפגשים קבועים עם פסיכולוג או מטפל מתאים אחר יוכלו לסייע בעיבוד חוויות רגשיות קשורות, חיזוק תחושת הערך והיכולת, רכישת מיומנויות להתמודדות עם מצוקה ושיפור היכולות הבין-אישיות.
טיפול בנזעי חשמל וגרייה מגנטית
מלבד לטיפול התרופתי ולטיפול הפסיכולוגי, ניתן לטפל בדיכאון גם באמצעות טיפול בנזעי חשמל או גרייה מגנטית (TMS). טיפולים אלו מלווים, שלא בצדק, בסטיגמות שליליות ופחדים רבים - אך בפועל מדובר בטיפולים יעילים ועוצמתיים אשר מומלצים במיוחד למצבי דיכאון עמיד. מטופלים רבים נמנעים מטיפולים אלו מתוך חשש מה"אגריסיביות" שלהם ומנזקים ארוכי טווח, אך שוכחים כי דיכאון קליני ממושך מהווה בפני עצמו גורם הפוגע בתפקודים קוגניטיביים שונים.
שילוב הסביבה
בשונה ממשברים דכאוניים נקודתיים וחולפים, דיכאון עמיד עלול להביא לשחיקה ולירידה משמעותית בתמיכה שמסוגלים לספק מכרים ובני משפחה. לפיכך, במצבי דיכאון עמיד מומלץ לכלול בתוכנית הטיפולית גם טיפול זוגי או טיפול משפחתי אשר יספק תמיכה והכוונה לבני משפחתו של האדם הסובל מדיכאון. התערבויות טיפוליות מסוג זה מסייעות בשבירת הנחות שגויות ("היא סתם מתעצלת"; "הוא מתרחק כי הוא לא אוהב אותי יותר"), בשיפור התקשורת ובמתן תמיכה לדמויות המשתתפות בטיפול - דמויות היכולות לסייע באופן משמעותי לאדם המדוכא.
שינוי הטיפול התרופתי
כיום קיים מגוון רחב ביותר של תרופות פסיכיאטריות מסוג נוגדי דיכאון אשר פועלות על חומרים ואיזורים מוחיים שונים האחראים לחווית הדיכאון והיעדר ההנאה. מאחר ואין דרך לזהות איזה מסוגי התרופות יתאים לכל מטופל, חשוב להמשיך במעקב של ייעוץ פסיכיאטרי או עם הרופא המטפל, ולפי ההנחייה לנסות טיפולים תרופתיים שונים. כך למשל, בחלק מהמקרים נמצא כי דווקא טיפול בתרופות נוגדות פסיכוזה עשוי להיות יעיל במצבי דיכאון עמיד.
מקורות
Souery, D., Papakostas, G. I., & Trivedi, M. H. (2006). Treatment-resistant depression. Journal of Clinical Psychiatry, 67, 16
Fava, M. (2003). Diagnosis and definition of treatment-resistant depression. Biological psychiatry, 53(8), 649-659