פיצול אנכי הוא מונח שטבע היינץ קוהוט, המתייחס להפרדה בין חלקי עצמי שונים. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על פיצול אנכי כתוצאה מפגיעה בהתגבשות העצמי, ועבודה עם פיצול אנכי בטיפול.
היינץ קוהוט, מייסד זרם פסיכולוגיית העצמי, הציג שני מושגים המתארים הפרדות בין תכנים או היבטים מנטאליים בנפש האדם, אשר זכו לפיתוח במרוצת השנים. האחד, המתכתב עם מושג ההדחקה של פרויד, הוא המונח "פיצול אופקי" (horizontal split), האחר, בו נעסוק כאן, הוא המושג פיצול אנכי (Vertical Split), המתייחס להפרדה בין חלקים נחווים לכאלה שאינם נחווים בעצמי, בעקבות אי סיפוק של צרכים נרקיסיסטיים ראשוניים.
פיצול אנכי כתוצאה מפגיעה בהתגבשות העצמי
קוהוט הציג תפיסה של נרקיסיזם כמרכיב חיוני לתהליך התגבשות העצמי. לפיה, במהלך שנות החיים הראשונות ישנם צרכים נרקיסיסטיים הזקוקים לסיפוק דרך חוויות עם זולת עצמי. כאשר מסיבה כזו או אחרת הצרכים אינם נענים באופן מספק, הדבר עלול להוביל לשיבושים בהתגבשות עצמי לכיד, עמיד וחיוני. לפי קוהוט, פיצול אנכי הוא אחת התולדות האפשריות של פגיעות מעין אלה, למשל כאשר ההורה המשמש זולת עצמי אינו מסוגל לעזור לילד לזהות מצבים רגשיים שונים, או לסייע לו בויסות רגשי או הרגעה עצמית. אך חשוב לומר כי בדומה לביטויים נוספים של פגיעות בעצמי, הוא מובן דווקא כמבנה אשר מטרתו לפצות על הפגיעה: להשיג איזון נרקיסיסטי, לייצב או לווסת את העצמי, ולהשיג מידה מסוימת של לכידות של העצמי, בהיעדר של זיקת זולת עצמי מספקת.
התייחסותו של קוהוט למושג פיצול אנכי הייתה מצומצמת. הוא תיאר אותו כשינוי מבני כרוני, שבו מתקיימים זה לצד זה, שני עצמיים נבדלים, כמו שני אנשים שונים בנפש אחת (אך אין לבלבל זאת עם הפרעת אישיות דיסוציאטיבית). החלק הנדחה הוא גרנדיוזי ("מנופח" ומתפעל מעצמו באופן שאינו תואם למציאות), והחלק המרכזי של העצמי הוא בעל גרעין דיכאוני, הבא לידי ביטוי בהרגשת ריקנות, הערכה עצמית נמוכה ועוד. בין שני החלקים מתקיימת תנודה חריפה. בכתיבה מאוחרת יותר, נכללו התנהגויות נוספות כביטוי אפשרי של פיצול אנכי, כגניבה מחנויות, בוגדנות, הפרעות אכילה, שימוש בחומרים ועוד. בהמשך התרחבה המחשבה אודות מושג זה, כמו גם סביב מושגים קוהוטיאנים אחרים, כך שהפך רלבנטי לחלקים נרחבים ונורמטיבים יותר באוכלוסיה.
בהכללה, לפי תפיסתו של קוהוט ושל כותבים נוספים בעקבותיו, בפיצול אנכי מתקיים מהלך של הפרדה או ניתוק של חלקים או היבטים מסוימים בעצמי (עמדות, התנהגויות, כישורים ועוד) מהעצמי המרכזי הנחווה. מהלך זה מתרחש על ידי מנגנון הגנה של דחייה (disavowal). בניגוד למושגים אחרים המתייחסים להפרדה של תכנים נפשיים מסוימים מהמודע, כהדחקה, פיצול אופקי, ודיסוציאציה, בפיצול אנכי האדם מודע לחלקים המופרדים אך לא חווה אותם כחלק מהעצמי שלו, וחווה זרות או ניכור ביחס אליהם כאשר הוא מתנהג לפיהם. פעמים רבות, התוכן הנדחה סותר את הדימוי העצמי השלט של האדם.
עבודה עם פיצול אנכי בטיפול
על בסיס תפקידו של הנרקיסיזם בהתגבשות תקינה של העצמי, הציג קוהוט הבנה שונה מהפסיכואנליזה הפרוידיאנית, באשר לתהליכים המתרחשים בטיפול. לדידו, עיקר העבודה בטיפול הוא עם העברות זולת עצמי, המובנות כהחייאה של צרכים נרקיסיסטיים אשר לא סופקו בילדות, העולות במסגרת הקשר עם המטפל המתכונן כזולת עצמי. באמצעות הדהוד אמפתי והתהוות החוויתית בין עצמי לזולת עצמי בטיפול, נפתח פתח למימוש הצרכים אשר לא סופקו בזמנם, ולתיקון הפגיעות בעצמי.
בכדי לעבוד עם פיצול אנכי באופן ספציפי, על המטפל לכונן קשרי זולת עצמי עם כל אחד מהחלקים בפיצול, ולהתייחס בתוך כך לצרכים אשר כל צד מבטא. מוקד העבודה יהיה כאמור עם העברות זולת עצמי ומעבר לפירוש כאשר ניתן. זאת במטרה לסייע ביצירת גשר בין הצדדים בפיצול, הרחבת האיזורים הנחווים ובתוך כך חיזוק לכידות העצמי.
גם מחוץ לגבולות הטיפול הקוהוטיאני ופסיכולוגיית העצמי, ועל בסיס התפיסה הפסיכולוגית בת זמננו כי העצמי מורכב מממגוון מצבי עצמי אשר מעברים גמישים ביניהם יוצרים אשליית אחדות וקוהרנטיות של האישיות, המושג פיצול אנכי מאפשר לחשוב על נתקים בין מצבי עצמי שונים, ועל קשיים רגשיים מסוימים כנובעים מנתקים בין חלקים אלה או מנוקשות וחוסר גמישות במעברים ביניהם.
מקורות
פרי, ע. (2015). "דבש אריות" – עז או מתוק? על פיצול אנכי, הזדהות ראשונית, הזדהות עם התוקפן, ופרוורסיה, שיחות כט (3), 306-296.
קוגן, ק. (2010).מעשה הפירוש בראי פסיכולוגיית העצמי. שיחות, כד(3),255-250.
Garfield, David A S. THE VERTICAL SPLIT IN NEUROSIS AND PSYCHOSIS: Motor Acts and the Infrastructure of Agency Psychoanalytic Review; New York Vol. 92, Iss. 2, (Apr 2005): 249-70
Kohut, H. (1971). The Analysis of the Self: A Systematic Approach to the Psychoanalytic Treatment of Narcissistic Personality Disorders. International Universities Press
Silverstein, M. L. (2007). Disavowal: The Vertical Split. In M. L. Silverstein, Disorders of the self: A personality-guided approach (pp. 249–261). American Psychological Association