הלוצינציות (הזיות) הן עיוותי תפיסה המביאים לתפיסת גירויים חושיים אשר אינם קיימים במציאות. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על הסוגים המרכזיים של הלוצינציות.
הלוצינציות מאפיינות בדרך כלל הפרעות פסיכוטיות, כגון סכיזופרניה, אך הן יכולות להיכלל גם כחלק מתסמינים פסיכוטים של הפרעות נפשיות אחרות, כמו דיכאון או הפרעה דו-קוטבית. הלוצינציות עשויות להשפיע על כל אחד מבין חמשת מהחושים.
יש להבחין כי הלוצינציות אינן דלוזיות: דלוזיות הן אמונות ורעיונות מוזרים לגבי המציאות ולא חוויות חושיות של ממש. דלוזיה, למשל, תתבטא באמונתו של האדם כי הוא גאון הנרדף על ידי הממשלה.
הזיות שמיעה
הזיות שמיעה הן הנפוצות ביותר וכוללות שמיעת קולות אותם מזהה האדם ככאלו שאינם שייכים לו. ניתן לחלק את הקולות לשתי קטגוריות מרכזיות: קולות ביקורתיים (מטיחים באדם האשמות שליליות, משפילות ומקטינות) וכן קולות סמכותיים (פוקדים על האדם לבצע פעולות שונות, פעמים רבות בניגוד לרצונו).
הזיות ראייה
הזיות ראייה כוללות תפיסת מראות אשר אינם מתקיימים במציאות. הלוצינציות ויזואליות עשויות להיגרם גם משימוש בחומרים פסיכואקטיביים כגון LSD.
הזיות ריח
חוויה ממשית של ריח ספציפי אשר אין לו מקור חיצוני במציאות - סירחון, ריח של סיגריות, ריח של בישול או ריח שרוף.
הזיות תחושה
בהזיה זו האדם יחוש מגע או תחושה פיסית על עורו ללא כל מגע עם מקור חיצוני ממשי. למשל, האדם יחוש כי זוחלים מתחת לעורו חרקים קטנים.
הזיות טעם
הכי פחות נפוצות. בהזיה זו האדם חש בטעם מסוים ללא כל גורם חיצוני ממשי.
מקורות
Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A (2007) Synopsis of psychiatry, Behavioral sciences, Clinical Psychiatry, tenth edition