תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Online Therapy - טיפול אונליין

כאשר אנו חושבים על טיפול נפשי, רובנו נדמיין את עצמנו בקליניקה נעימה, ישובים על כורסא או על ספת האנליזה, פורקים את שעל ליבנו במחיצת פסיכולוג המהנהן לעברנו באמפטיה רבה. בעוד שמטפלים רבים עדיין עובדים בצורה מסורתית זו, הטיפול המקוון הולך וצובר מקום מרכזי בכל הקשור לשמירה על בריאות נפשית והקלה על סימפטומים נפשיים – החל מהיותו מקור לקבלת מידע רלוונטי בתחומים אלו, דרך היותו פלטפורמה לקבלת סיוע ותמיכה מאנשי מקצוע ומגורמים נוספים, וכלה בהפיכתו לאמצעי המאפשר מתן טיפולים פסיכולוגיים אינטרנטיים.

מהו טיפול אונליין?

טיפול אונליין (או טיפול מקוון), כרוך במתן שירותי בריאות נפש ותמיכה דרך האינטרנט. הטיפול יכול להתרחש באמצעות דואר אלקטרוני, הודעות טקסט, שיחת וידאו, צ'אט מקוון, שיחת זום, טלפון באמצעות האינטרנט וכנראה שגם בעוד פלטפורמות שממשיכות וימשיכו להתפתח בעתיד.

בשנים האחרונות, אפליקציות ואתרים מקוונים המוקדשים לשירותי בריאות הנפש נעשים יותר ויותר פופולאריים ומספקים מגוון אפשרויות וטווחי מחירים, מה שהופך את הטיפול המקוון לאטרקטיבי במיוחד. שכיחות הטלפונים החכמים וזמינות הרשת האלחוטית, הובילה להיצע רחב של אפליקציות המנגישות טיפול נפשי לכל אדם.

אילו סוגי טיפול אונליין קיימים?

קיימים סוגים רבים של טיפולים אינטרנטיים אשר נבדלים זה מזה במימדים שונים, אם בצורת וקצב המשוב שניתן למטופל (בזמן אמת או באופן מושהה) או אם בגורם המספק את הטיפול (עזרה עצמית, ליווי של טכנאי או ליווי של מטפל מוסמך). בעידן מגפת הקורונה המלווה בחשש מהדבקה בנגיף, גם הטיפולים הקלאסיים יותר נאלצו להתאים עצמם למגבלות הריחוק החברתי ורבים מהם עברו לטפל בפלטפורמת ה'זום'.

סוג הטיפול אשר זוכה להתייחסות מחקרית ענפה במיוחד הוא הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי האינטרנטי מונחה מטפל (ICBT). טיפולים אלה מבוססים על פרוטוקולים של טיפולי CBT המועברים פנים אל פנים, אשר עברו אדפטציה לטיפול אונליין וגם הם מתפרשים על פני תקופת זמן מוגדרת מראש. במהלך התקופה, המטופל יכול לגשת לחומרי הטיפול הרלוונטיים באופן הדרגתי (למשל הסברים פסיכו-חינוכיים), התואם את השלב בו נמצא בתהליך הטיפולי. תפקיד המטפל בטיפול כזה הוא לעקוב אחר התקדמות המטופל וכן להיות זמין עבורו לסיוע נוסף בהתכתבות, שיחת וידאו או שיחת טלפון. כל זאת, לפי הצורך ובהתאם למאפיינים הספציפיים של המטופל ושל סוג הטיפול אותו הוא מקבל.

באילו הפרעות ניתן לטפל אונליין?

מחקרים מראים כי טיפול מקוון יכול להיות יעיל באותה מידה כמו טיפול פנים אל פנים והוא מתאפיין באחוזי נשירה דומים (אחוז האנשים אשר הפסיקו טיפול טרם זמנם). בתוך כך, מגוון מחקרים הראו כי טיפולי CBT באינטרנט מסייעים בהפחתת סימפטומים של הפרעות מצב רוח וחרדה ובראשן דיכאון, חרדה חברתית, הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה מוכללת, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית, פוביות ספציפיות וכן הפרעת דחק פוסט-טראומטית.

מהם היתרונות של טיפול אינטרנטי בהשוואה לטיפולי פנים מול פנים?

נגישות לאוכלוסיה רחבה: אחד היתרונות הבולטים נובע מן האפשרות להרחבת התפוצה והגישה של אוכלוסיות רבות לקבלת טיפול פסיכולוגי.

גמישות בזמן ובמקום: הטיפול המקוון מאפשר נגישות רבה בזמן ובמקום, וכך יכול להתאים למי שאינו רוצה או מסוגל להיעזר בטיפול פנים אל פנים לאור סיבות הקשורות בסימפטומים נפשיים, מצב בריאותי, מצב כלכלי, סטיגמה, קושי חברתי או מגבלה תרבותית. כך למשל, אדם אשר סובל מחרדה חברתית חמורה המקשה עליו לפגוש את מטפלו באופן ישיר, יוכל בכל זאת לקבל טיפול מביתו.

חסכון בזמן ובכסף: טיפול מקוון משתלם גם בהיבטי עלות מול תועלת מבחינת השקעה בכסף ובזמן. גם למטפל וגם למטופל, נחסך לרוב זמן וכסף בהגעה למקום המפגש, מציאת חניה, שימוש בדלק וכדומה.

זמינות המטפל וחשיפה לידע מקצועי: לרוב, טיפולים אינטרנטיים מציעים למטופל גישה חופשית אל החומר הטיפולי בקצב המתאים לו ומעודדים מעורבות פעילה כחלק מהתרגול השוטף. בנוסף, המטפל יכול לסייע ולהיות זמין עבור המטופל יותר מאשר אחת לשבוע, כך שהגמישות, המעורבות הפעילה וזמינות המטפל יכולות לסייע בהגברת יעילות הטיפול ובהשגת היעדים הרצויים.

מהם החסרונות בטיפול מקוון?

פגיעה במרחב האינטימי הבינאישי: אנשים מסוימים עשויים להרגיש כי טיפול מקוון הוא מעט לא אישי בהשוואה לטיפול פנים אל פנים ולא מספק באותה המידה את המרחב האינטימי הבטוח לחשיפת תכנים אישיים.

שיבוש היכולת לקרוא שפת גוף: עבור המטפל, הטיפול המקוון לא מאפשר לקרוא בצורה מלאה את השפה הלא-מילולית של המטופל, לזהות את הבעות הפנים שלו או מחוות גוף שונות (גם אם משתמשים בצ'אטים בווידיאו). צמצום זה של שדה הראייה, עשוי לפגום ביכולת של המטפל לקבל תמונה ברורה יותר של מצבו הרגשי של המטופל ולעיתים אף לפגוע בתחושת המטופל כי הוא מובן בצורה מלאה.

תקלות טכניות: הטיפול האינטרנטי בכל זאת מצריך ידע טכנולוגי מסוים והסתמכות על משאבים חיצוניים, כגון איכות ומהירות קו האינטרנט, אשר עלול לקרוס, לקטוע ולשבש את התקשורת בין המטפל למטופל.

פגיעה בפרטיות: נושא הפרטיות גם הוא נתון לפרצה מסוימת, מאחר והמידע מועבר באופן מקוון ולא בכל הטיפולים האינטרנטיים ישנה אפשרות של אבטחת מידע ברמה מוחלטת.

התאמה חלקית לכלל המצבים הנפשיים: הטיפול המקוון לא בהכרח מתאים לכל אחד ויש אנשים הנדרשים לטיפול צמוד וישיר, או להתערבות אישית יותר בשעת משבר. כך לעיתים מצבים נפשיים המערבים תסמינים חמורים יותר, מצריכים התערבות ישירה ומקיפה יותר הדורשת אינטראקציה פנים אל פנים.


מקורות

Andersson, G., Cuijpers, P., Carlbring, P., Riper, H., & Hedman, E. (2014). Guided Internet?based vs. face?to?face cognitive behavior therapy for psychiatric and somatic disorders: a systematic review and meta?analysis. World Psychiatry, 13(3), 288-295.

Barak, A., Klein, B., & Proudfoot, J. G. (2009). Defining internet-supported therapeutic interventions. Annals of behavioral medicine, 38(1), 4-17. Cook, J. E., & Doyle, C. (2002). Working alliance in online therapy as compared to face-to-face therapy: Preliminary results. CyberPsychology & Behavior, 5(2), 95-105.

Layard, R., & Clark, D. (2014). Thrive: The power of evidence-based psychological therapies. Penguin UK.

Wittchen, H. U., Jacobi, F., Rehm, J., Gustavsson, A., Svensson, M., Jönsson, B., ... & Steinhausen, H. C. (2011). The size and burden of mental disorders and other disorders of the brain in Europe 2010. European Neuropsychopharmacology, 21(9), 655-679.

אנשי מקצוע בתחום

טיפול/ייעוץ אונליין