תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Psychodynamic Treatment - טיפול דינמי

טיפול דינמי הוא טיפול פסיכולוגי אשר מתמקד בהבנת ההשפעה של חוויות העבר על דפוסי ההתנהגות והרגשות בהווה. בעמוד הנוכחי תוכלו לקרוא על העקרונות המרכזיים של הטיפול הדינמי, כיצד הוא עובד, אילו סוגים יש ולמי טיפול זה מתאים?

מהו טיפול דינמי?

טיפול דינמי, הידוע גם כפסיכותרפיה דינמית או פסיכותרפיה פסיכואנליטית, מתייחס לשיטת טיפול אשר פותחה על ידי זיגמונד פרויד בסוף המאה ה-19, והתפתחה עם השנים למגוון שיטות טיפול המתבססות על עקרונותיה הבסיסיים של הפסיכואנליזה. התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד מנסה לתאר את הנפש ואת התסמינים הבאים לידי ביטוי בחיי היום יום כנובעים מהיבטים לא מודעים של מבנה הנפש ומרכיביה.

טיפול פסיכודינמי, המתבסס על התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד, מבוסס על ההנחה כי חוויות עבר, במיוחד מתקופת הילדות, משפיעות על המבנה הנפשי ועל דפוסי ההתנהגות בהווה. לכן, מטרת הטיפול הדינמי היא להוביל לשינוי פנימי עמוק על ידי הגברת המודעות העצמית, עיבוד חוויות עבר בלתי פתורות, ושיפור היכולת להתמודד עם קונפליקטים רגשיים ובין אישיים. זאת, באמצעות הבנה עמוקה של קונפליקטים פנימיים, הפחתת סימפטומים רגשיים, שיפור היכולת לזהות ולבטא רגשות וכן יצירת שינוי בדפוסים חזרתיים ולא אדפטיביים.

עקרונות מרכזיים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית

על מנת להבין לעומק מהו טיפול דינמי, יש תחילה להבין את העקרונות המרכזיים של התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד, עליה מתבסס הטיפול הדינמי. פסיכותרפיה פסיכואנליטית מתמקדת בהבנה מעמיקה של הקונפליקטים הפנימיים של המטופל, הנמצאים לעיתים קרובות בלא מודע. היא מבוססת על עקרונות כגון:

המודל המבני של הנפש – חלוקה בין איד, אגו וסופר אגו, כאשר מצוקה נפשית נובעת מקונפליקטים בלתי פתורים ביניהם.

חלוקה לרמות מודעות – תכנים לא מודעים משפיעים על המחשבות, הרגשות וההתנהגות, וניתן לחשוף אותם באמצעות התהליך הטיפולי ופרקטיקות טיפוליות ספציפיות, כמו אסוציאציות חופשיות.

העברה – לפי המודל הדינאמי, המטופל משליך על המטפל רגשות וחוויות מעברו, והתבוננות ופרשנות של תהליכי העברה והעברה נגדית בטיפול מאפשרת עיבוד רגשי.

מנגנוני הגנה – תהליכים נפשיים בלתי מודעים המאפשרים לאדם להתמודד עם תכנים מאיימים על ידי הדחקה, השלכה, בידוד רגשי ועוד. על אף שמנגנוני ההגנה נועדו לשמור על נפש האדם מפני פירוק, במהלך הטיפול ניתן עם הזמן להכיר בהם ולתעל אותם למנגנוני הגנה מיטיבים יותר.


פסיכותרפיה דינמית – כיצד היא פועלת?

פסיכותרפיה דינמית מתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסים לא מודעים, תוך כדי יצירת קשר טיפולי משמעותי. במהלך הטיפול, המטפל מסייע למטופל לזהות קשרים בין חוויות עבר לבין קשייו הנוכחיים, ולעיתים קרובות משתמש בפרשנויות כדי להגביר את המודעות וההבנה של המטופל לגבי עצמו. לשם כך, משתמשים מטפלים פסיכודינמיים בטכניקות מרכזיות כמו אסוציאציות חופשיות, עבודה עם התנגדות, פרשנות ופירוש חלומות

כמו כן, אחד העקרונות המרכזיים בטיפול דינמי מתייחס לסטינג הטיפולי. בעוד שפסיכואנליזה קלאסית מתבצעת במפגשים תכופים (3-5 פעמים בשבוע), בהם המטופל שוכב על ספה והמטפל אמור לשמש מעין דף חלק ונקי עבור המטופל, כיום מרבית הטיפולים הדינמיים יתקיימו לרוב אחת לשבוע או פעמיים בשבוע, במפגש של 50 דקות. כמו כן, מרבית הגישות הפסיכואנליטיות אשר התפתחו מאז ימיו של פרויד לוקחות בחשבון את המטפל כשותף פעיל בתהליך הטיפולי ואת הקשר הייחודי הנוצר בין המטפל למטופל כמהותי לעבודה הטיפולית.

פסיכותרפיה פסיכואנליטית – אז והיום

כאמור, מאז ימיו של פרויד הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית התפתחה רבות. כיום קיימות מספר וריאציות של טיפול דינמי:

טיפול דינמי קצר מועד – טיפול תחום בזמן (12-30 מפגשים) המתמקד בקונפליקט מרכזי של המטופל.

פסיכותרפיה התייחסותית – מדגיש את הקשר הבין אישי בין המטפל למטופל, מתוך ההבנה שהקשר עצמו הוא גורם מרפא. טיפול זה רואה את חוויות הילדות כמבנות דפוסי יחסים בהווה ומסייע בעיבודן דרך הקשר עם המטפל או המטפלת. גישה זו מתבססת על עבודתם של סטיבן מיטשל ולואיס ארון.

טיפול פסיכודינמי ממוקד העברת (TFP) – גישה המתמקדת בטיפול בהפרעות אישיות, במיוחד הפרעת אישיות גבולית. גישה זו משתמשת בדפוסי ההעברה בטיפול ומדגישה אינטראקציות רגשיות חזקות בין המטפל למטופל כדי להבין ולעבד קונפליקטים בין אישיים, ולסייע לשינוי אישיותי עמוק.

טיפול דינמי חווייתי (EDT) – טיפול דינמי המשלב עבודה גופנית ורגשית כדי להגביר את הקשר של המטופל לרגשותיו ולשחרר מתח נפשי. גישה זו מתמקדת בהעצמת החוויה הרגשיתה חיובית של המטופל.

טיפול פסיכואנליטי קבוצתי – טיפול המתבסס על עקרונות דינמיים, אך מיישם אותם בקבוצה ולא באינטראקציה של אחד על אחד. 

למי מתאים טיפול דינמי?

פסיכותרפיה דינמית מתאימה לאנשים עם תפקוד גבוה יחסית, בעלי יכולת לתובנה עצמית ונכונות לעבוד על קונפליקטים פנימיים. היא יעילה במקרים של דיכאון, חרדה, הפרעות אישיות, קשיים רגשיים ובין אישיים. כיוון שפעמים רבות טיפול דינמי אורך זמן רב ודורש אנרגיה והשקעה מצד המטופל, נדרשת מוטיבציה טיפולית מצד המטופל על מנת לייצר קשר טוב עם המטפל, להתמיד בטיפול ו"לקצור את פירותיו". 

במקרים של הפרעות נפשיות חמורות, ייתכן שיהיה צורך בהתאמות טיפוליות נוספות, כמו למשל שילוב בין פסיכותרפיה פסיכואנליטית לטיפול תרופתי, הניתן על ידי פסיכיאטר. במצבים אלו, הטיפול הדינמי יתמקד פעמים רבות גם בהיבטים הביולוגיים של המצוקה, לצד התהליכים הלא מודעים אשר מעצבים את החוויה הרגשית של המטופל. 

סיכום

טיפול דינמי, על צורותיו השונות, התפתח בסוף המאה ה-19 על ידי זיגמונד פרויד, והוא למעשה היווה את הבסיס לפסיכולוגיה כפי שאנו מכירים אותה כיום. יחד עם זאת, הוא ממשיך להוות גישה מרכזית בעולם הפסיכותרפיה. בין אם מדובר בפסיכותרפיה פסיכואנליטית מסורתית או בגישות מודרניות של פסיכותרפיה דינמית, המשותף להן הוא השאיפה להבנת הנפש האנושית ולקידום שינוי עמוק ומשמעותי בחיי המטופל.


מקורות

ביטמן, א. (1992). אישיות: תיאוריה ומחקר. הוצאת האוניברסיטה הפתוחה.

מיטשל, ס. א., ובלאק, מ. ג. (2006). פרויד ומעבר לו: תולדות החשיבה הפסיכואנליטית המודרנית. תל-אביב: תולעת ספרים.

סטור, א. (1993). פרויד: מבוא ביקורתי קצר. עליית הגג.אליצור, א., טיאנו, ש., מוניץ, ח. ונוימן, מ. (2003). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה, תל אביב: הוצאת דיונון, מהדורה רביעית.

תחומי מומחיות:
טיפול פסיכודינמי

אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכודינמי