תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Couples Therapy - ייעוץ זוגי / טיפול זוגי

טיפול זוגי נועד לסייע לבני הזוג לפתור קונפליקטים בנושאים שונים: חברתיים, רגשיים, מיניים וכלכליים. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על המטרות של טיפול זוגי, מתי כדאי לפנות ומהן הגישות השונות לטיפול. 

כששומעים שזוג הולך לטיפול זוגי, לחלקנו עשויה לעלות מייד המחשבה ש'הנה, זה תחילת הסוף'. אבל למרות שכך הוא מוצג לפעמים בסדרות טלוויזיה, טיפול זוגי לא חייב להיות שלב ביניים בדרך לפרידה. למעשה בעבר, בזמנים בהם מוסד הנישואים נחשב לקדוש ומקרי הגירושים היו נדירים, פסיכותרפיה זוגית שימשה לצורך שמירה על מבנה התא המשפחתי, ועשתה זאת כמעט בכל מחיר.

עם התגברות הלגיטימציה בעשורים האחרונים להליכי גירושים ופרידה, חל שינוי מהותי במטרת הטיפול – משמירה על שלמות המשפחה בכל מחיר, לבדיקה כנה שנועדה לברר האם בכוחה של הזוגיות לשרוד ולהשתקם, או שמא עדיף שבני הזוג ייפרדו. בהמשך לכך, טיפול זוגי כיום מתבסס על ההנחה שזוגיות היא זירה דינמית, אשר נתונה למשברים ותמורות לאורך השנים, ולכן טבעי כי בנקודות מסוימות בזמן בני הזוג יזדקקו לעזרה מקצועית.

המטרות של טיפול זוגי

טיפול וייעוץ זוגי נועדו לסייע לבני הזוג לפתור קונפליקטים בנושאים שונים: חברתיים, רגשיים, מיניים וכלכליים. מטרת המטפל היא ליצור ערוץ תקשורת בריא בין בני הזוג, לשנות דפוסי התנהגות בלתי אדפטיביים ולעודד צמיחה ושינוי.

טיפול זוגי לא נועד רק עבור זוגות אשר נמצאים במשבר, והוא יכול להועיל לשיפור חיי הזוגיות באופן כללי. שמירה על מערכת יחסים קרובה לאורך זמן היא משימה שאינה מובנת מאליה. מצד אחד אנחנו עוברים עם השנים שינויים רבים, ומצד שני, יש בכל אחד מאתנו חלקים שלא בהכרח משתנים. היבטים אלו של קביעות ושינוי עשויים להשפיע על הקרבה בין בני הזוג, ולייצר פערים חדשים בקשר.

בעזרת הטיפול לומדים בני הזוג לגשר על הפערים ביניהם, תוך ראיית נקודת מבטו של הצד השני, ובכך הם יכולים ללמוד להבין טוב יותר איש את רעהו. כמו כן, הטיפול מתמקד בהקניית כלים לשיפור התקשורת בין בני הזוג, למען יוכלו להתמודד באופן בונה עם קונפליקטים נוספים בהמשך הדרך.

מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי?

בהמשך לנאמר עד כה, טיפול וייעוץ זוגי יכולים להתאים למשל במקרים הבאים:

זוג במשבר - זוג שעומד מול משבר משמעותי, כאשר שני בני הזוג מחויבים ורוצים להמשיך את מערכת היחסים. משבר יכול להיות כל דבר שמאיים על המשך קיום הקשר, החל מבגידה וסודות שמתגלים ועד שכול, אובדן פרנסה, ירידה בתשוקה מינית וכדומה.

זוג עם קשיי תקשורת - זוגות אשר מעוניינים לשפר את מערכת היחסים ביניהם וליצור דפוסי תקשורת יעילים יותר. למשל, זוג שנוטה לריבים תכופים על נושאים יומיומיים, כאשר יש קושי של בני הזוג לשתף אחד את השני בצרכים שלהם, או כאשר בני הזוג מתקשים לשמור על חזית מתואמת ותומכת בכל הקשור לגידול ילדים.

זוג בתהליך פרידה - זוגות אשר בוחרים להיפרד ולפרק את התא המשפחתי יכולים להיעזר בטיפול זוגי כמעין "טיפול הכנה לגירושים", בו בני הזוג לומדים כיצד להיפרד בצורה שמכבדת את הקשר שהיה וכיצד לפעול נכון אל מול הילדים והמשפחה.

• זוג המתכונן לשינוי משמעותי בחיים – בנוסף לפנייה לטיפול על רקע קושי מסוים (משבר, תקשורת או פרידה) ניתן לפנות לטיפול זוגי גם על רקע הרצון להתכונן לקראת שינוי בחיים, שיכול להיות חיובי. כך, לעיתים קרובות זוגות פונים לטיפול זוגי כאשר הם לקראת נישואין, לידה ראשונה או מעבר למגורים בחו"ל ורוצים מרחב לחשיבה משותפת וליווי רגשי.

בחלק מהמקרים, משבר אישי של אחד מבני הזוג מוביל בעצמו למשבר זוגי. במצבים כאלו כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לגבי הדרך המומלצת להתמודדות עם המשבר, ויש לבחון האם יש צורך דווקא בטיפול אישי, זוגי או שניהם. בדומה לכך, לעיתים זוג יפנה לטיפול זוגי בעקבות תכנים העולים בטיפול פרטני של אחד מבני הזוג, אשר מובילים למסקנה שמוקד הקושי מצוי בזוגיות. עם זאת, חשוב לציין כי כאשר המוטיבציה לא מגיעה משני בני הזוג באופן מלא (אם רק אחד מהם מעוניין בטיפול הזוגי או אם הם פונים עקב רצון של ילדיהם / הסביבה) המהלך עשוי להיות מעט פחות אפקטיבי.

גישות שונות לטיפול זוגי

פסיכותרפיה זוגית מתבצעת על ידי פסיכולוגים, עובדים סוציאליים או פסיכותרפיסטים, אשר הוכשרו במסגרות ייעודיות לכך. פסיכותרפיה זוגית יכולה להתבסס על מגוון גישות ותיאוריות של פסיכותרפיה, כמו הגישה הפסיכודינמית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או פסיכותרפיה אינטגרטיבית. טיפול בכל אחת מן הגישות הללו, יכול להתבצע בכל מיני פורמטים מקובלים למבנה הטיפול:

פסיכותרפיה זוגית משותפת - צורת הטיפול המקובלת ביותר, במסגרתה בני הזוג משתתפים יחד בטיפול. פורמט זה מאפשר למטפל להתרשם מהאינטראקציה בין בני הזוג בחדר ולייעץ להם "בזמן אמת".

פסיכותרפיה זוגית עם שני מטפלים (co-therapy) – טיפול מסוג זה נערך על ידי שני מטפלים בו זמנית, ביחד עם בני הזוג. גישה זו לטיפול זוגי מאפשרת דינמיקה מאוזנת בחדר, בו כל אחד מבני הזוג מקבל בסיס תמיכתי שלם יותר, והיא מצמצמת את האפשרות לתחושה שיש העדפה של אחד מבני הזוג על ידי המטפל היחיד. בנוסף, המטפלים שעובדים בחדר כצמד, יכולים להוות מודל חיובי (מודלינג) עבור בני הזוג ולהדגים מיומנויות של תקשורת זוגית, אותן עם הזמן יוכל הזוג להפנים.

פסיכותרפיה אינדיבידואלית - פורמט במסגרתו אחד מבני הזוג נמצא בטיפול פרטני, ובן הזוג השני מגיע מדי פעם לפגישות עם המטפל, עם או בלי בן הזוג שבטיפול.

פסיכותרפיה אינדיבידואלית זוגית - מצב בו כל אחד מבני הזוג משתתף בנפרד בטיפול פרטני, כאשר הטיפול בשני המקרים מתבצע על ידי אותו מטפל, או על ידי שני מטפלים שונים. במקרים מסוימים המבנה יכלול גם פגישות מרובעות (four-way), במהלכן מדי פעם נערך מפגש משותף של בני הזוג ושני המטפלים.

פסיכותרפיה זוגית בפורמט קבוצתי - טיפול קבוצתי המורכב כולו מזוגות. הקבוצה מספקת לבני הזוג מרחב לשתף ולהזדהות עם בני זוג אחרים, לתמוך ולהכיל, ומאפשרת תהליך של למידה וקבלת משוב, הן מהמנחה והן מבני הזוג הנוספים. בטיפול קבוצתי של זוגות משתתפים בדרך כלל בין שלושה לארבעה זוגות, ומטפל אחד או שניים.

טיפול מיני

טיפול מיני הינו תחום נוסף בתוך הטיפול הזוגי, אשר מבוצע על ידי מטפלים עם הכשרה מתאימה, ומסייע במקרים בהם קיים קושי באינטימיות המינית בין בני הזוג. הקושי עשוי להיות הדדי, או לנבוע מקשיים בתפקוד המיני של אחד מבני הזוג, כאשר הביטוי שלו עשוי להיות פיזי (כאב בזמן חדירה, העדר אורגזמה, בעיות בזקפה וכדומה) או רגשי.

אינטימיות מינית הנה צורת תקשורת אשר מצריכה פתיחות וקרבה, בה יש מקום לפנטזיה ומשחק, אך גם לחששות ולפחדים. טיפול מיני מבקש לבדוק את האופן שבו הקשר הזוגי משפיע על המיניות של בני הזוג, לסייע לבני הזוג למצוא שפה אינטימית משותפת, ולהתקרב, בגוף ובנפש. למשל, ישנם בני זוג אשר בזמן יחסי מין נוטים להיות מרוחקים יותר מבחינה מנטלית בעוד אחרים מחפשים יותר תקשורת וקרבה. טיפול מיני מאפשר לבני הזוג לשוחח על הקשיים והפחדים שלהם, ולמצוא סביבם נקודת מפגש.


מקורות

אליצור, א., טיאנו, ש., מוניץ, ח., ונוימן, מ. (2003). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה. תל אביב: הוצאת דיונון, מהדורה רביעית.

Gurman, A.S & Fraenkel, P.(2002). The History of Couple Therapy A Millennial Review. Family Process, 41(2), 199-260

Sadock, B. J., Kaplan, H. I., & Sadock, V. A. (2007). Kaplan and Sadock's synopsis of psychiatry: Behavioral sciences/clinical psychiatry. Lippincott Williams & Wilkins

אנשי מקצוע בתחום

טיפול זוגי