פסיכוזה היא מצב בו האדם מאבד את בוחן המציאות, וחווה הזיות (הלוצינציות) ומחשבות שווא (דלוזיות). בעמוד הנוכחי תוכלו לקרוא על תסמיני הפסיכוזה ועל הטיפול בפסיכוזה.
פסיכוזה מתייחסת למצב שבו אדם מאבד קשר עם המציאות, וכתוצאה מכך עלול לחוות תסמינים כגון הזיות (תפיסות שגויות של המציאות) ודלוזיות (מחשבות שווא, אמונות שגויות שאין להן בסיס מציאותי). מדובר במצב חמור שיכול לפגוע ביכולת של האדם לתפקד בצורה יומיומית. פסיכוזה אינה מחלה בפני עצמה, אלא תסמין למגוון רחב של בעיות רפואיות או פסיכולוגיות, כולל הפרעות נפשיות כמו סכיזופרניה, דיכאון חמור עם מאפיינים פסיכוטיים והפרעות דו-קוטביות. כמו כן, התקף פסיכוטי עלול להתפרץ באופן חד פעמי וללא אבחנה נוספת או כתוצאה משימוש בסמים, טראומה נפשית, או בעיות רפואיות אחרות.
תסמינים של פסיכוזה
התסמינים המרכזיים של פסיכוזה הם הלוצינציות ודלוזיות:
(1) הלוצינציות – הזיות אשר יכולות להיות אודיטוריות (שמעיות) או ויזואליות (חזותיות), כלומר, האדם עלול לשמוע קולות או לראות דברים שלא קיימים.
(2) דלוזיות – אמונות שווא, כמו למשל מחשבה שאדם נמצא תחת מעקב מתמיד או שיש לו כוחות על.
כמו כן, על פי הDSM-5 (המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות), אדם הסובל מפסיכוזה עלול להראות גם תסמינים של חשיבה לא מאורגנת, התנהגות לא מאורגנת או קיצונית וכן תסמינים של חוסר תפקוד רגשי או חברתי. תסמינים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי בשינויים דרמטיים בהתנהגות או במצב הרוח, קושי בתקשורת, חוסר אכפתיות, ולעיתים גם אי שקט גופני. בנוסף, יתכנו תסמינים קוגניטיביים כמו קשיים בזיכרון ובחשיבה, דבר שיכול להקשות על האדם לתפקד ביום יום.
טיפול בפסיכוזה
לפני כל טיפול בפסיכוזה, יש צורך בהערכת ההיסטוריה הרפואית והפסיכיאטרית של המטופל, על מנת לשלול מצבים רפואיים אחרים או שימוש בסמים, ולוודא כי תסמינים אלו אינם נגרמים ממחלה גופנית, תרופות או סמים. האבחנה של פסיכוזה נקבעת לאחר שכל אפשרויות אלו נשללות. הטיפול בפסיכוזה משתנה לפי הגורם והתסמינים, אך לרוב מדובר בשילוב של טיפול תרופתי ופסיכותרפיה. תרופות אנטי-פסיכוטיות עוזרות להפחית את התסמינים הפסיכוטיים על ידי השפעה על איזונים כימיים במוח, במיוחד מוליכים עצביים כמו דופמין. תרופות אלו עשויות להיות יעילות מאוד, אך לעיתים גורמות לתופעות לוואי.
טיפול פסיכולוגי, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), מסייע לאדם להתמודד עם התסמינים ולשפר את יכולתו לתפקד ולהתנהל במציאות. טיפול פסיכולוגי עוזר לאדם להפריד בין מה שהוא חווה לבין המציאות החיצונית ולהבין את מקור התסמינים.
סיכום
פסיכוזה מתייחסת למצב בו אדם מאבד בוחן מציאות, ועלול לחוות תסמינים כמו הזיות, דלוזיות, חשיבה לא מאורגנת וקשיי תפקוד משמעותיים. יחד עם זאת, פסיכוזה אינה הפרעה בפני עצמה אלא מדובר בתסמין של מגוון בעיות נפשיות, כך שחשוב תחילה להבין על רקע מה התרחשה הפסיכוזה, בכדי להתאים את הטיפול הרפואי, הפסיכיאטרי והנפשי הנכון ביותר לכל מטופל. חשוב לדעת, אם מישהו בסביבתך מפגין תסמינים של פסיכוזה, ניתן לטפל במצב זה באמצעות שילוב של תרופות וטיפול פסיכולוגי. חשוב להבין כי פסיכוזה אינה מצב נדיר, והיא ניתנת לטיפול בעזרת התמחות רפואית נכונה.
מקורות
אליצור, א., טיאנו, א., מוניץ, ח., נוימן, מ. (2016). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה - מהדורה שישית. דיונון.
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5). American Psychiatric Pub
David, A. S. (1990). Insight and psychosis. The British Journal of Psychiatry, 156(6), 798-808
https://www.psychologytoday.com/us/basics/psychosis