קיומו של הקשר בין הגוף לנפש ידוע מזה שנים רבות, ובעשורים האחרונים הולך ומתפתח גם תחום הפסיכולוגיה הרפואית העוסק בקשר בין בתהליכים ובגורמים הפסיכולוגיים הקשורים למצבי חולי ובריאות פיסיים. נמצא כי משתנים פסיכולוגיים אישיותיים ומצביים משפיעים באופן משמעותי על תחלואה, התמודדות עם מחלות והתערבויות רפואיות, תהליכי החלמה, שיפור המצב הבריאותי ושביעות הרצון הכללית של החולים, וכי התערבויות פסיכולוגיות הנוגעות להיבט הרגשי, הקוגניטיבי, וההתנהגותי של הפסיכולוגיה של האדם ומשפחתו כמו גם התערבויות פסיכו-חינוכיות יכולות לסייע בהתמודדות.
פסיכולוג רפואי הוא אדם אשר סיים תואר שני לפחות בפסיכולוגיה והתמחה בתחום הפסיכולוגיה הרפואית.
עבודתו של הפסיכולוג הרפואי מתחלקת לשני תחומים מרכזיים:
התחום הטיפולי
במסגרת עבודתו הטיפולית עוסק הפסיכולוג הרפואי בליווי, ייעוץ וטיפול באנשים המתמודדים עם קשיים הנוגעים למצבים רפואיים וגופניים. במסגרת עבודתו הטיפולית מבצע הפסיכולוג הרפואי התערבויות רפואיות ממספר סוגים:
ליווי והכנה להתמודדות עם טיפולים רפואיים: פרוצדורות רפואיות רבות מהוות מקור ללחץ, חרדה וקושי לחולה ובני משפחתו והפסיכולוג הרפואי הוא בעל ידע וכלים המאפשרים לו ללוות התמודדויות אלו. במסגרת עבודתו עשוי הפסיכולוג הרפואי להציע תמיכה וליווי של החולה ובני משפחתו ולהקנות להם כלים ומיומנויות שיקלו עליהם את ההתמודדות. כך, למשל, עשוי המטפל ללמד מטופל העומד בפני ניתוח טכניקות להתמודדות עם מצבי לחץ כטכניקות הרגעה עצמית, שימוש בביופידבק וכן הלאה. כמו כן, מלווה הפסיכולוג הרפואי תהליכים רפואיים ממושכים כשיקום אורטופדי, שיקום לאחר פגיעת ראש, טיפולים כימותרפיים וטיפולי הפריה.
טיפול במצבים רפואיים הנגרמים ממצבים נפשיים: הפרעות פסיכוסומטיות הן הפרעות פיזיולוגיות בהן קיימים יחסי גומלין מורכבים בין מצבים נפשיים לבין סימפטומים גופניים (בעיות נשימה, לחץ דם, מחלות אוטואימוניות ועוד). ההפרעות הפסיכוסומטיות מעצימות מצוקה נפשית ומתעצמות כתוצאה ממצוקה נפשית, וכך נוצרים מעגלים שליליים סגורים. הטיפול בהפרעות אלו משלב טיפול רפואי בתיסמונת הרפואית יחד עם התערבויות פסיכולוגיות להפחתת המתח והחרדה הנובעים מהמחלה והמגבירים אותה. נמצאו תכונות אישיות הקשורות להפרעות מסוימות והטיפול עשוי להתמקד בהתמודדות עם תכנות אישיות אלו.
התחום המחקרי
התחום המחקרי ממוקד מערך הקשרים בין משתנים פסיכולוגיים לבין משתנים גופניים-בריאותיים ויעילות התערבויות פסיכולוגיות שונות על התמודדות עם מחלות ועל הטיפול בהן. דוגמא לממצא מסוג זה הוא זיהוי הקשר בין היותך טיפוס מסוג A (אנשים הנוטים להתרגז מהר, לנטור טינה וכד') להגברת הסיכון להתפתחותה של מחלת לב.