תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Psychotherapist - פסיכותרפיסט.ית

מהי פסיכותרפיה?

פסיכותרפיה היא למעשה שם נרדף לטיפול נפשי (פסיכו=נפש; תרפיה=ריפוי). במתכונת המוכרת לנו כיום, כחלק משירותי הבריאות, פסיכותרפיה התפתחה מתוך הפסיכואנליזה של פרויד. מאז, עברו מעל למאה שנים, וטכניקות טיפול רבות הומצאו. לכן, כיום פסיכותרפיה מתייחסת לכל תהליך טיפולי נפשי.

סוגי פסיכותרפיה

קיימים כיום סוגים רבים של פסיכותרפיה, כאשר כאמור כל תהליך טיפולי, המשתמש לרוב בדיבור, הוא פסיכותרפיה. יחד עם זאת, סוגי הפסיכותרפיה העיקריים הקיימים כיום מתייחסים לפסיכותרפיה דינמית (הכוללת גישות שונות כדוגמת הגישה ההתייחסותית, פסיכולוגיית האגו, יחסי אובייקט ועוד), פסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (הכוללת גישות קלאסיות יותר וגישות הגל השלישי, כמו ACT ועוד), פסיכותרפיה אקזיסטנציאלית, אינטגרטיבית, מערכתית (טיפול משפחתי, זוגי, קבוצתי, דיאדי) ועוד.

כאשר אנו ניגשים לבחור פסיכותרפיסט, יש לקחת בחשבון את סוג הפסיכותרפיה בה הוא עוסק, על מנת לוודא התאמה אישית לבסיס התיאורטי של הפסיכותרפיה, כמו גם ליעילות שלה, לרמת ההכשרה ועוד.

מיהו פסיכותרפיסט?

כיוון שמדובר במושג כה רחב, עולה השאלה – מי רשאי לעסוק בפסיכותרפיה? כיום, במדינת ישראל לא קיימת חקיקה מסודרת העונה על שאלה זו. כלומר, בפועל כל אדם יכול לכנות עצמו פסיכותרפיסט. אמנם איגודים מקצועיים כמו 'האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה' ו'האגודה הישראלית לפסיכותרפיה ממוקדת' ניסחו תקנונים לגבי מי הוא המוסמך לעסוק בפסיכותרפיה ולהיקרא פסיכותרפיסט. אלא שלמרבה הצער להגדרות אלו אין מעמד חוקי, ומי שאינו מכבד אותן אינו עובר על החוק, אלא על נורמה ציבורית בלבד.

במסגרת רישיון מטעם המדינה, היחידים שמורשים לעסוק בפסיכותרפיה הם פסיכולוגים מומחים, עובדים סוציאליים קליניים ופסיכיאטרים. לאחר תואר שני מוכר והכשרה בבית ספר מוכר לפסיכותרפיה, יכולים להצטרף לאיגודים מקצועיים לפסיכותרפיה גם מטפלים באומנויות וקרימינולוגים קליניים.


כיצד לבחור פסיכותרפיסט?

כאשר אנו ניגשים לבחור מטפל, חשוב לברר את הכשרתו, ולבחון האם הוא וגישתו הטיפולית מותאמת לצרכינו. על מנת לבחור פסיכותרפיסט, יש לקחת בחשבון מספר גורמים:

הכשרה מקצועית – יש לבדוק את ההכשרה, המוסד וההסמכה של המטפל ושל מקום הכשרתו כפסיכתרפיסט

תחום המומחיות – יש לבחון את הגישה הטיפולית של המטפל ולוודא התאמתה לצרכים והסימפטומים של המטופל

מאפייני הטיפול – יש לוודא שמשך הטיפול, האופן בו הוא נערך (טיפול זוגי, משפחתי, פרטני) ומאפייניו יתאימו למטופל, לערכיו ולצרכיו

התאמה טובה בין המטפל למטופל – בסופו של דבר, על מנת שהטיפול יהיה אפקטיבי, יש לבחון התאמה בין המטפל למטופל, את היכולת לסמוך, להיפתח ולחוש ביטחון וקרבה 


מקורות

אורן, ד. (2014). הפסיכותרפיה בישראל: על תהליך הרחבת הקריטריונים של האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה כמייצג שינוי. פסיכולוגיה עברית. נדלה מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3116

Wampold, B. E. (2010). The basics of psychotherapy: An introduction to theory and practice (theories of psychotherapy). Washington, DC: American Psychological Association

אנשי מקצוע בתחום

פסיכותרפיה