תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Social difficulty - קושי חברתי

קושי חברתי הנה תופעה אשר נפוצה בבגרות ובילדות כאחד, ומאופיינת בקשיים בקשרים עם הזולת, באם זאת עם יחידים או עם קבוצה. ישנן דרגות חומרה שונות של קושי חברתי. בדרגות הנמוכות נמצאים מצבים בהם הקושי לא מעורר מצוקה רבה, אשר האדם לרוב מצליח להתגבר עליו בכוחות עצמו, בעוד במקרים יותר חריפים, יש צורך בסיוע של טיפול מקצועי.

קושי חברתי – חשיבותם של כישורים חברתיים תקינים

מגיל צעיר, מפתח האדם סט של כישורים חברתיים אשר מסייעים לו בתקשורת מול הזולת. כישורים אלו מאפשרים לו לבטא את עצמו, להבין אחרים, ולקיים קשרים הדדיים. יכולות מסוג זה הכרחיות בכדי לענות לאדם על צרכים בסיסיים שבמהותם חברתיים - לדוגמא הצורך לחוש שייכות למסגרת חברתית, והצורך ליצור מערכות יחסים משמעותיות. לאורך השנים משתכללים הכישורים החברתיים, בהתאם למשימות החיים עמן מתמודד האדם. קושי חברתי עשוי להיות יחסית קל, לדוגמא במקרים של ביישנות ומופנמות, אשר לא בהכרח מסב לאדם מצוקה רבה. יחד עם זאת, מקרים חמורים יותר עשויים לגבות מחיר רגשי כבד ואף להגביל את הפרט מבחינה תפקודית.

קושי חברתי כתוצר של בעיה בקשר ההורי

לרוב, קושי חברתי מתעורר לראשונה בשנות הילדות, ונובע ממגוון גורמים, חלקם קשורים לקשר עם ההורים, וחלקם לאינטראקציות חברתיות. כישוריו החברתיים של הילד מתעצבים בראש ובראשונה מול הוריו, אשר מסייעים לו להבין כיצד עליו להתבטא ולהגיב כלפיי הזולת. ישנם מקרים בהם היחס של ההורים כלפי ילדיהם, למרות רצונם הטוב, מוביל בפועל למצב של קושי חברתי. לדוגמא, הורים אשר מגלים מעורבות-יתר בהתנהלות של ילדיהם במצבים חברתיים, עלולים לגרום להם לחוסר ביטחון ולמצוקה הנובעים מהחשש שלהם להתמודד באופן עצמאי מול סיטואציות חברתיות. באותה מידה גם חוסר מעורבות מצד ההורה עלול לגרום לילד לתחושה של חרדה, שכן הזירה החברתית מעוררת לא פעם שאלות וחששות, שההורה עוזר לילד לעבד ולהבין.

קושי חברתי כתוצר של חריגות או בעיות וויסות

קושי חברתי עשוי לנבוע גם ממאפיינים של הילד. לדוגמא, ילדים אשר חריגים בשל מראה חיצוני לא אופייני, פגם מולד כלשהו, קשיי דיבור, או רקע משפחתי יוצא דופן. במקרים כאלה עשוי להתעורר קושי חברתי הנובע מגילויי לעג או חשש מצד ילדים אחרים. כמו כן, ישנם מקרים בהם קושי חברתי נובע מקשיי ויסות רגשי של הילד, למשל קושי להכיל רגשות שליליים, אשר מתבטא בהתנהגות תוקפנית. מקרים שכאלה עשויים להוביל להתרחקות מצד שאר הילדים ולעימותים שהילד מתקשה להתארגן מולם.

קושי חברתי - טיפול

למרות שילדים רבים מבקשים להיעזר בהוריהם כאשר הם מתמודדים עם קושי חברתי, ישנם ילדים אשר שומרים על כך בסוד, לדוגמא בשל תחושת בושה. במקרים מסוג זה חשובה מאוד ערנות ההורים לסימני מצוקה מצד ילדיהם. לעיתים ההורים מסוגלים לתמוך בילד ולחזק אותו, ומסייעים לילד למשל באמצעות מעורבות של מורה בבית הספר, או הורים וילדים אחרים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם קושי חברתי מסב לילד מצוקה רבה, אשר עלולה להתבטא בוריאציות של חרדה חברתית, הפרעות התנהגות, דיכאון ועוד. במקרים שכאלו מומלץ כי ההורים יצרו קשר עם פסיכולוג, באם זאת בכדי להפנות את ילדם לטיפול באמצעות פסיכותרפיה לילדים, או בכדי לקבל הדרכת הורים לילדים. כמו כן קושי חברתי מטופל באמצעות טיפול קבוצתי, אשר מאפשר לתרגל מיומנויות חברתיות במסגרת המרחב הבטוח של הקבוצה, ולקבל משוב משאר חברי הקבוצה ומהמנחה.


תחומי מומחיות:
מיומנויות חברתיות

אנשי מקצוע בתחום

מיומנויות חברתיות