תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Catatonia - קטטוניה

קטטוניה היא תסמונת נוירו-פסיכיאטרית מוטורית. ההתנהגות המוטורית של האדם הקטטוני יכולה לבוא לידי ביטוי בשני אופנים מנוגדים זה לזה - פעילות יתר מוטורית או תת פעילות. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על הסימפטומים ודרכי הטיפול בתסמונת. 

פעילות יתר מתאפיינת בריגוש תנועתי, פרצי תנועה ספונטניים (ריצה פתאומית) וכן בתנועתיות חזרתית (נפנופי ידיים חזרתיים, "טיקים" בצוואר). לעומתה, תת פעילות מתאפיינת בירידה משמעותית בתגובתיות של האדם לסביבה, כאשר האדם הקטטוני עשוי לקפוא בתנוחת גוף בלתי נוחה למשך שעות ארוכות, תוך התעלמות מהסביבה החיצונית והתנגדות לניסיונות של אחרים בסביבתו לשנות את תנוחתו.

לפי גרסתו העדכנית של המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (ה-DSM-5), קטטוניה לא מוגדרת כהפרעה העומדת בפני עצמה. במקום זאת, היא מתוארת כתסמונת שיכולה ללוות קשת רחבה של הפרעות נפשיות אחרות - החל מסכיזופרניה, דרך הפרעות מצב רוח כמו דיכאון או הפרעה דו-קוטבית, ובמקרים נדירים אף הפרעות אישיות, הפרעות דיסוציאטיביות וכן הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD). לצד זאת, קטטוניה יכולה לנבוע גם כתוצאה ממצב רפואי שאינו קשור ברקע נפשי, כגון מחלת הפרקינסון או הרעלת סרוטונין. 

סימפטומים של מצב קטטוני

קהות חושים (Stupor)

היעדר מוחלט של מודעות לגירויים בסביבה.

קטלפסיה (Catalpesy)

נוקשות של השרירים וקפיאה בתנוחה לא נוחה אשר מנוגדת לכוח הכבידה, תוך התעלמות מניסיונות חיצוניים לשינוי התנוחה וכן רגישות מופחתת לכאב. 

גמישות שעווה (Waxy flexibility)

מצב בו האדם קופא בתנוחה הגופנית בו משאירים אותו, משל היה בובת שעווה שניתן "לעצב" את מנח הגוף והגפיים שלה. 

אילמות (Mutism)

כניסה למצב של אילמות, העדר מוחלט או כמעט מוחלט של מילים בתגובה לפנייה אל האדם.

נגטיביות (Negativism)

הבעת התנגדות לגירויים חיצוניים או להוראות הניתנות מהסביבה. ההתנגדות יכולה לבוא לידי ביטוי גם בהעדר מוחלט של תגובה.

מנייריזם (Mannerism)

חזרתיות מוגזמת, הנושא אופי קריקטוריסטי, של תנועות או מחוות גופניות מוכרות ובעלות אופי תכליתי. 

סטריאוטיפיות (Stereotypy)

תנועתיות חזרתית ללא אופי תכליתי, כמו למשל להצליב את הרגליים ולשחרר אותן שוב ושוב או לצעוד במקום. 

אגיטציה (Agitation)

פעילות גופנית עודפת או מוגזמת אשר מבטאת מתח ולחץ פנימי - עצבנות, חוסר שקט. 

עווית פנים (Grimacing)

קיפאון של הפנים בהבעה ספציפית. 

אקולאליה (Echolalia)

חיקוי וחזרה על דברים הנאמרים בסביבתו של האדם - מילים ספציפיות או משפטים מלאים. 

אקופרקסיה (Echopraxia)

חיקוי וחזרה על תנועות והתנהגויות של הסביבה, כמעין "טיק" לא רצוני ולא נשלט. 

טיפול בקטטוניה

כדי לטפל בקטטוניה צריך תחילה לאבחן את ההפרעה אליה היא קשורה, ובתור התחלה להבחין האם מדובר בסימפטומם נלווה למצב רפואי (למשל על רקע גמילה מסמים או תסמונת מטבולית קשורה) או כזה המאפיין הפרעה נפשית כלשהי (סכיזופרניה, דיכאון, תסמונת טורט, הפרעה מהספקטרום האוטיסטי וכדומה). 

טיפול פסיכיאטרי בתרופות אנטי-פסיכוטיות, תרופות מרפות שרירים או נוגדי דיכאון יכול בהחלט לסייע בהקלה סימפטומטית. גם טיפול בעזרת נזעי חשמל (ECT) הוכח בשנים האחרונות כיעיל. לא משנה מהו הטיפול הרלוונטי שנבחר, במצבים של קטטוניה חשובים במיוחד התמיכה והליווי הסביבתיים. האדם הקטטוני יכול להימנע משתייה, אכילה וכך גם מנטילת תרופות, וכדי למנוע מההזנחה העצמית להתדרדר ולהפוך מסכנת חשובה במקרים אלו השגחה שוטפת וצמודה. 


מקורות

Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A (2007) Synopsis of Psychiatry, Behavioral Sciences, Clinical Psychiatry, Tenth Edition

אנשי מקצוע בתחום

סכיזופרניה