8/11/24
לרגל יום השנה למותו של וילפרד ר. ביון, הגיליון הנוכחי מוקדש להגותו של מי שהפך לאחד הפסיכואנליטיקאים הנועזים, החדשנים והמרתקים ביותר בפסיכואנליזה.
בין התכנים בגיליון תוכלו למצוא התבוננות על יחסי גוף-נפש דרך חשיבתו של ביון, מבט ביוניאני-פילוסופי על החתירה לאחריות והתנועה הדו-כיוונית אל עבר האמת, תיאורי מקרה אשר ממחישים את המרכיב המיסטי בכתיבתו של ביון ואת רעיונותיו המאוחרים ועוד.
נפתח עם הרצאתו של ד"ר גדי בן שפר – "עיון ביקורתי במאמרו של ביון 'הערות על זיכרון ותשוקה'" אשר ניתנה בכנס "רגעים חיים ואינטואיציה בהעברה נגדית" מטעם מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, ובהנחייתה של ד"ר שלומית ידלין-גדות. בהרצאתו, דן ד"ר בן שפר ברעיונות המוצגים במאמרו של ביון "הערות על זיכרון ותשוקה" ובמקבילים להם בטכניקה הפסיכואנליטית הקלאסית. בנוסף, הוצג תיאור מקרה אשר ממחיש את היסוד המיסטי הטרנס-סובייקטיבי בכתיבתו של ביון.
נמשיך עם הרצאתו של ד"ר אילן ברנט "בין ה'כמעט נפשי' ל'כבר נפשי' – היבטים אבולוציוניים וקליניים בחשיבה של ביון על יחסי גוף-נפש" אשר ניתנה במסגרת יום העיון "מחשבות על הפסיכוסומה מאז והיום" מטעם בית הספר לפסיכותרפיה של מכון מגיד, ובהנחייתה של ד"ר רבקה דוידוביץ אפשטין. בהרצאה זו, סקר ד"ר ברנט את התפתחות חשיבתו של ביון על היחסים שבין הנפש לבין הגוף והחושים, כפי שזו מתבטאת ברעיונות מוכרים מהגותו כמו פונקציית אלפא, reverie, ועוד.
נעבור למאמר מאת ליטל מור – "עם הפנים אל האחר: החתירה לאחריות", אשר עוסק בצורך האנושי לפעול מתוך אחריות לאחר, באמצעות דיון המשלב בין התיאוריה הפסיכואנליטית של ביון לבין הגותו של הפילוסוף עמנואל לוינס. בין היתר, הציגה מור את השקפתו של ביון ביחס לשאיפה הנפשית של האדם להגיע לאמת רגשית לגבי עצמו ולגבי קשריו עם אחרים, ודנה ברעיון החתירה לאחריות הן כצורך נפשי ראשוני והן כתנועה נפשית טיפולית.
נמשיך עם סקירתו של אפי נורטוב ליום העיון "הזמנה לסערה אמוציונלית" מטעם מכון מגיד, ובהנחייתה של ד"ר עינת אספלר רוזנבוים. בכנס השתתפו נוויל סימינגטון, אשר היה תלמידו של ביון, פרופ' יולנדה גמפל, ד"ר גילית הורויץ וחני בירן. ההרצאות סיפקו דיון עשיר ומרתק בכתיבתו של ביון, החל מפונקציית ההכלה, דרך תיאוריית החשיבה ועד הטרנספורמציה ב-O. זאת, תוך שילוב דוגמאות קליניות.
נסיים עם המלצה חמה לבקר בעמוד האוסף באתרנו המוקדש כולו להגותו של ביון, ונמצא באזור האוספים של בטיפולנט. באוסף זה תוכלו למצוא שלל מאמרים והרצאות אשר עוסקים בתיאוריה הביוניאנית, יישומיה הקליניים, רעיונות פרי עטם של ממשיכיו של ביון ועוד.