27/11/2020
נפש בתוך גוף בתוך נפש, ככה מגיעים אלינו המטופלים לקליניקה, ככה כולנו מתנהלים בעולם – פסיכה וסומה כמקשה אחת. בתוך הקשר הסבוך בין הגוף לנפש אנו מבנים את חווית העצמי שלנו, מעבדים את התהליכים הרגשיים שלנו ולעיתים קרובות מפתחים מופעים שונים אשר נמצאים על הספקטרום של הפרעות פסיכוסומטיות.
השבוע בגיליון, מאמרים והרצאות על חשיבות האינטגרציה בין הממד הגופני לבין הממד האינטלקטואלי-מנטלי.
נפתח עם המאמר המקיף והמרתק של ברכה הדר, של מי המיניות הזו? מיניות ככוח חיים מניע בקשר אם-תינוק ובקשר הטיפולי. במאמר, הדר מתמקדת בארבעה נושאים מרכזיים: מיניות האם ככוח חיים מניע עבור התינוק, האימהות כביטוי למיניות האישה, חווית ה״איכס״ בהקשר הגופני-מיני, ולבסוף המיניות השזורה ביחסי מטפל-מטופל ככוח מניע בטיפול.
נמשיך עם הרצאתו של ד"ר איתן אברמוביץ' אשר התמקדה בדיסוציאציה כברכה וקללה של המופע הפסיכוסומטי. לאורך ההרצאה המקוונת, שנערכה מטעם האגודה הישראלית לפסיכוסומטיקה, הביא ד"ר אברמוביץ' מבט דואלי על דיסוציאציה כמנגנון הגנה ומכשול טיפולי, והדגים את תפקידה במצבים נפשיים שונים.
הרצאה נוספת מטעם האגודה ניתנה על ידי ד"ר אורנה שטטר, במסגרתה ביקשה ד"ר שטטר לתאר את רצף הגוף-נפש עליו ממוקמת אבחנת הפיברומיאלגיה. בדבריה הציגה את הקריטריונים לאבחון, הסימפטומים שלה והרקע הביולוגי והתרבותי להתפתחות האבחנה.
נמשיך עם הרצאתו של ד"ר אמיר צבעוני, גם היא מטעם האגודה לפסיכוסומטיקה, אשר התמקדה בשאלה "מה בין מגפת וירוס קורונה למגפת הכאב הכרוני?". ד"ר צבעוני, מומחה ברפואת משפחה אשר מטפל בכאב כרוני בגישת גוף-נפש, ערך השוואה מסקרנת תוך דיון בסימפטומים ובטיפול של נגיף הקורונה וכאב כרוני.
נסיים עם הרצאה אהובה במיוחד, שנתנה פרופ' דנה אמיר ביום העיון "פסיכוסומטיקה: תיאוריה, אבחון וקליניקה" שהתקיים מכון מפרשים. בהרצאתה סקרה פרופ' אמיר את הממד המטאפורי, הממד המטונימי והממד הפסיכוטי של התופעה הפסיכוסומטית.