2/2/24
אסון השבעה באוקטובר וההתמודדות עם שגרת מלחמה חושפים רבים בציבור הישראלי לאירועים קשים מנשוא אשר כרוכים במפגש עם אזורים טראומטיים במציאות החיצונית והפנימית. במצבי קצה אלו, תכנים רגשיים מאיימים וכואבים נושאים עמם לא פעם איכויות מורבידיות ומשתקות המתאפיינות בכיווץ וחוסר תנועה.
בהתאם, דומה כי ישנו ערך מיוחד בימים אלו לעבודה טיפולית אשר שואפת לקדם ולמנף איכויות של מעבריות, משחקיות ודמיון. באמצעותן, עשויים להתאפשר תהליכי החלמה, יצירת תנועה נפשית ועיבוד של חומרים בלתי נגישים.
השבוע בגיליון תוכלו למצוא מאמרים והרצאות אשר מתבוננים במקומה של חשיבה מעברית בעבודה עם מצבי קצה וטראומה, ומציעים להיעזר במשחקיות ובדמיון בטיפול בהם.
נפתח עם המאמר – "פינוי במסוק כמרחב מעברי מעצים לשבים מהשבי" מאת ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ', עוזי בכור וד"ר לאה שלף. במסגרת המאמר, מציגים הכותבים את עיקרי הפרוטוקול הייעודי אשר נכתב ביחידה לתגובות קרב בחיל הרפואה לצורך ליווי תהליך הקליטה של השבות והשבים ארצה משבי חמאס. בכתיבה, מציעים המחברים לחשוב על הטסתם של השבים כמרחב מעבר בו ניתן היה, ולו לזמן קצר, לשהות במציאות משחקית ולהתחיל תהליך של מילוי משאבים.
נמשיך עם הרצאתם של פרופ' מולי להד וד"ר דורי רובינשטיין – "דמיון ומשחקיות כמקום להחלמה במצבי אין מוצא", אשר נערכה במסגרת סדרת מפגשי Journal Club של מרכז מטיב – המרכז הישראלי לפסיכוטראומה. בהרצאה הוצג פרוטוקול SEE FAR CBT לטיפול בטראומה וחרדה, בו נעשה שימוש בדמיון, משחק ובמרחב הפנטסטי כדי לצאת ממצבי אין מוצא ולהתמודד עם קשיים נפשיים.
נעבור למאמר "צילו של העתיד: תהליכי ייעוץ למנהלי בתי ספר בשעת משבר" מאת ד"ר גלעד כהן ינון. המאמר עוסק בתהליכי ייעוץ למנהלי בתי ספר אשר נתקלים באתגרים חדשים בעת הזו ומציע את מונח ה-'UNIMGINABLE' כדי להתייחס למצב עתידי אותו מנהל של ארגון או יועץ מתקשים לדמיין בשל החרדה אותה הוא מעורר.
נסיים עם המלצה לבקר באחד מעמודי האוספים שלנו באתר בטיפולנט אשר מוקדש למושג "מרחב מעברי-פוטנציאלי". בעמוד תוכלו למצוא מספר מאמרים אשר דנים במושג זה בהקשרים שונים ומציעים נקודות מבט תיאורטיות וקליניות שונות על היכולת לשחק ולנוע בין מציאות חיצונית למציאות פנימית בחדר הטיפול.