22/10/21
במחקר אוטוביוגרפי משנת 1925 כתב פרויד: "אנליזה ללא העברה היא בלתי אפשרית; אולם אין להניח שהעברה נוצרת על ידי אנליזה וכי היא אינה מתרחשת בנפרד ממנה. העברה רק נחשפת ומבודדת על ידי אנליזה, אך זו היא תופעה אוניברסלית של המוח האנושי... ולמעשה [היא] שולטת במכלול יחסיו של האדם עם סביבתו האנושית".
אכן, אף על פי שהתיאוריה הפסיכואנליטית עברה טרנספורמציות רבות מאז דבריו של פרויד, כפי שכתב כבר אז ההעברה מוסיפה להיות נושא מרכזי בקליניקה ומחוץ לה.
השבוע, היא גם אצלנו בגיליון!
נפתח עם סקירתה של נעה ביימן למפגש בהשתתפותה של הפסיכואנליטיקאית הקלייניאנית אירמה ברנמן פיק אשר ספרה "אותנטיות וזיוף בהעברה נגדית" ראה אור לאחרונה בעברית. הערב עסק בתרומתה של ברנמן פיק למחשבה הקלייניאנית, הבנותיה לגבי מגבלות הטיפול ויחסי ההעברה, ואף שיתופים אישיים מעבודתה כמטפלת לאורך השנים.
נמשיך עם הרצאתו של פרופ' עמנואל ברמן מכנס "שיחות אז והיום", אשר חזר לדון במאמר פרי עטו "העברה—העברה-נגדית כתהליך בין־אישי כולל". תחת התבוננות עכשווית, התייחס פרופ' ברמן לתרומת הגישה ההתייחסותית להבנת יחסי העברה בטיפול, וקרא להתמקדות ביחסי מטפל-מטופל ממבט "על-גישתי".
נעבור לסקירת המערכת למאמרה של Karamanolaki, "הקושי בלהיות יחד מבלי להיות זהים: הזדהות ומובחנות בהעברה נגדית". במאמר מביאה הכותבת תיאור מקרה מאנליזה בת מספר שנים, ומתארת כיצד חלום שחלמה הבהיר לה כי היא שרויה במצב ממוזג עם המטופלת שלה. במסגרת הטקסט, Karamanolaki טוענת כי עבודה דרך ההעברה הנגדית אפשרה לה לייצר נפרדות ומובחנות חיונית להמשך העבודה הטיפולית.
נסיים עם הרצאתה של פרופ' אוריה תשבי על אודות דפוסי העברה נגדית והשפעתם על הברית הטיפולית, קרע ותיקון. בהרצאה אשר ניתנה ביום העיון "מחקרי פסיכותרפיה בבריאות הנפש הציבורית - אתגרים והזדמנויות", ביוזמת המרכז לבריאות הנפש שלוותה, הציגה פרופ' תשבי גם את מודל ה-CCRT למדידה של תהליכי העברה והשפעתם.
לפני שניפרד, אנו מזמינות אתכם לבקר בעמוד אשר מרכז עבורכם עוד שלל חומרים נהדרים בנושא העברה והעברה נגדית ובכלל באזור שלם אשר מנגיש עבורכם חומרים מקצועיים נהדרים לפי נושאים נבחרים וקטגוריות שימושיות.