25/3/22
התמכרות, בין אם מדובר בסמים, אלכוהול, קניות או גלישה באינטרנט, היא לרוב מצב מאתגר ביותר לטיפול. היא כוללת מעורבות של גורמים נוירו-ביולוגיים ופסיכו-סוציאליים המשחקים תפקיד משמעותי בהתפתחות ובשימור המצב, ובין כתלי הקליניקה, המפגש האינטימי עם מעגלי הניתוק וההרס העצמי בהם היא כרוכה, עשוי להיות מציף ושוחק.
בגיליון הנוכחי אספנו הרצאות ומאמרים אשר מצליחים לעשות מעט סדר בתופעה, תוך שהם מתבוננים בה מפרספקטיבות מגוונות.
נפתח עם יום העיון "ימים של סטלה" - כשהמציאות גדולה מהמיכל אשר נערך ביוזמת החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות. בכנס הרצו מאיה מלכין על התמכרות לקניות, יוני אלקינס ותולי פלינט על טיפול משולב בשיטת 12 הצעדים ו-EMDR, ויואב מרום על החוויה הגופנית בטיפול בהתמכרות.
נמשיך עם סקירת הכנס השנתי לפסיכולוגיה רפואית מאת שרון רצהבי, אשר כוללת את סקירת הרצאותיהם המגוונות של ד״ר מיכל לוריא, פרופ׳ ארנון כהן, ד״ר הדר שליו, ד״ר שרון פלס ופרופ' שאולי לב-רן. בתוך כך, הרצאתו של פרופ' לב-רן עסקה באבחון וטיפול בהתמכרויות, תוך שנגעה בשכיחות הגדולה של התופעה, הקשר שלה לטראומה ותחלואה נפשית ושילוב בין טיפול רפואי לפסיכולוגי.
נעבור להרצאתה של פרופ' גילה חן אודות חמלה עצמית והחלמה מהתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים, אשר ניתנה במסגרת יום העיון "חמלה לעצמי ולאחר ככלי טיפולי" של מכון מפרשים. במסגרת ההרצאה תיארה פרופ' חן את ההתמכרות כתופעה הכוללת פגיעה ביכולת לויסות רגשי, ואת החמלה העצמית כמענה מיטיב לפגיעה זו.
נמשיך עם סקירת המערכת למאמר "אובייקטים פנימיים והרס עצמי בהתמכרויות" מאת אליסטר ד. סוויט. המאמר עוסק בהערכת התמכרות ובהיבטיה הפסיכודינמיים, תוך שהוא נוגע במערכת יחסי האובייקט של המכור או המכורה, מצבים של דיסוציאציה וסופר-אגו רודפני, ועוד.
נסיים עם יום העיון "כובע קסמים, כובע קסמים" מטעם מכון מפרשים אשר הוקדש כולו לנושא של התמכרויות בקרב בני נוער. ביום העיון הרצו ד"ר שירה סובול, דוד בנאי וסלבה קוברדינסקי, אשר הציעו התבוננויות שונות על תופעת השימוש בחומרים פסיכואקטיביים בגיל ההתבגרות.