תפריט נגישות

חושבים מערכתית: שילוב כלים מהטיפול המשפחתי-מערכתי בקליניקה

  • 7/2/25

  • עמית וולק | יובל שכנאי | נורית זהבי | שרונה בראל | רון נסים | אביטל לובוב | מאיה טרבס פלג

  • זה התחיל בשני הורים: מבט רחב על טיפול משפחתי-מערכתי
    כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 6/25
  • לצד הפעימות האחרונות אשר הפיחו בכולנו מעט תקווה, התקופה הנוכחית הינה מלאת אתגרים ולעיתים קשה מנשוא. אתגרי בריאות הנפש הרבים והמורכבים מולם אנו ניצבים מאז השבעה באוקטובר ואירועי המלחמה, הדגישו בין היתר את החשיבות של הרחבת המרחב הטיפולי, לא פעם, תוך שילוב בין טיפול פרטני לבין טיפול מערכתי.

    בגיליון הנוכחי, תמצאו הרצאות ומאמרים חדשים אשר התפרסמו באתרנו בתקופה האחרונה ועוסקים באופנים בהם שילוב של היבטים מתוך הגישה המשפחתית- מערכתית עשוי לקדם תהליכים טיפוליים.



  • נפתח עם מאמרם של עמית וולק, יובל שכנאי ונורית זהבי – "רבות הדרכים: שילוב עקרונות מערכתיים בטיפול", אשר מתמקד בטיפול במצבי משבר בהם ישנה מעורבות חיונית או אינהרנטית של התא המשפחתי כולו בתהליך הטיפולי. המחברים מציגים את היתרונות של שילוב גישות מערכתיות בטיפול במצבים אלה, תוך סקירת התפתחותן התיאורטית ושילוב תיאורי מקרה אשר ממחישים את יישומם של עקרונות הטיפול המערכתי.


  • נמשיך עם מאמר נוסף מאת שרונה בראל ורון נסים – "ממעגל הפגיעות לעבר מובחנות, עצמאות והכרה הדדית: תיאור מקרה". במאמר, מוצג תהליך טיפולי מרתק בעבודה עם הורים ומתבגרת ברוח הפסיכודינמיקה המעגלית והגישה ההתייחסותית. בתוך כך, מציעים המחברים לעשות שימוש במודל הטיפולי "מעגל הפגיעות", אשר פותח במקור עבור טיפול זוגי, ומסבירים כיצד ניתן באמצעותו לקדם תהליכי מובחנות והכרה הדדית בעבודה דיאדית זו.


  • נעבור להרצאתה של אביטל לובוב – "לב שבור, משפחה מאחה – תפקיד הזוגיות והמשפחה בהתמודדות עם טראומה", אשר ניתנה במסגרת הכנס – "המלחמה שבפנים: בין טראומה לפוסט-טראומה ואובדנות, על רקע מלחמת חרבות ברזל" מטעם תנועת מש"ה ובהנחייתן של עידית משה וגל נסים עמנואל. לובוב הציגה שלוש תחנות במציאות משפחתית בה אחד מבני המשפחה מתמודד עם פוסט טראומה, תוך התייחסות להשפעות המלחמה ומתן כלים רלוונטיים.

  •  

  • נסיים עם הרצאתה של מאיה טרבס פלג – "אמן הצום על הספה", אשר ניתנה במסגרת יום העיון "טיפול מבוסס משפחה (FBT) בהפרעות אכילה" מטעם מרכז נווה – מרכז טיפול בהפרעות אכילה, ובהנחייתה של ד"ר הגר שמש לב ארי. באמצעות תמות מתוך סיפורו של פרנץ קפקא "אמן הצום" וקורות חייו של המחבר, הסבירה טרבס פלג כיצד היבטים נפשיים שונים של הפרעות אכילה משפיעים על המבנה המשפחתי. זאת, תוך התייחסות לעקרונות מרכזיים בטיפול המשפחתי.

  •