תפריט נגישות

בין יחסי אהבה ליחסי אובייקט: על טיפול זוגי בגישה פסיכואנליטית

  • 13/5/22

  • גיליון בשיתוף המסלול לטיפול זוגי בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת ת"א

  • כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 18/22
  • השבוע אנחנו נרגשים להגיש לקהל הקוראים והקוראות שלנו גיליון ייחודי ומקורי, אשר מהווה שיתוף פעולה עם המסלול החדש לטיפול זוגי בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת ת"א בהובלת ד"ר עירית קליינר פז וחגית צאן. היה לנו העונג לעבוד עם כותבות וכותבים מוכשרים, לעסוק בתחום טיפול המעסיק רבות ורבים מן הקוראים, ולהתמסר לתהליכי יצירה משותפת כמו שאנחנו אוהבים! בהזדמנות הזו חשוב לנו להגיד תודה ענקית מעומק הלב לכל מי שלקחו חלק ביצירת הגיליון הנפלא הזה.

    אז אנו מזמינים אתכם ואתכן להתרווח על הספה ולצלול אל הקריאה של ארבעה מאמרים חדשים וייחודיים העוסקים בטיפול זוגי בגישה פסיכואנליטית.

    עורכת ראשית: אילאיל ארוך


  • דברי פתיחה – ד"ר עירית קליינר פז, חגית צאן וד"ר מירב רוט

  • המסלול החדש לטיפול זוגי בגישה פסיכואנליטית בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת תל אביב, אשר ייפתח בשנת הלימודים הקרובה בראשותן של ד"ר עירית קליינר פז וחגית צאן, שמח וגאה להציג גיליון ייחודי זה, אשר מהווה תוצר של שיתוף פעולה בין סגל המסלול לאתר בטיפולנט.

    המאמרים המגוונים המוגשים בגיליון, תורמים למדף הספרים על טיפול זוגי בגישה פסיכואנליטית, שאינו גדול דיו, ואנו שמחות להעשירו בתרומות חדשות. בתוך כך, הקוראות והקוראים יוכלו למצוא מאמרים המציעים מנעד רחב – החל מהזיקה בין טיפול זוגי להגותם של קליין, ביון ואחרים, דרך רעיונות פילוסופיים לשוניים על תפקיד המטאפורה בחיי הזוג, ועד לעבודה ישירה עם מיניות וטראומה מינית בטיפול זוגי.

    המאמרים, המבטאים את רוחו של מסלול הלימודים החדש, מבקשים להעמיק את ההבנה של תהליכים לא מודעים המתהווים במסגרת יחסים זוגיים – כמו פיצול, השלכה והזדהות השלכתית – לצד האופן בו מתגבשים יחסי אהבה על רקע יחסים מופנמים בכל אחד מבני הזוג. בתוך כך, טמון גם הרעיון כי יחד עם השפעות העבר האישי והלא מודע, הטיפול הזוגי דורש היכרות גם עם תהליכים גופניים, כמו מיניות ופריון, ועם ההקשר החברתי בו חיים בני הזוג, עולמם התרבותי, הערכי והרוחני.

    לצד הכרות טובה עם החשיבה הפסיכואנליטית ועם מושגים חשובים ועכשוויים בתוכה כמו וויסות רגשי, הכרה הדדית ו'השלישי', דומה כי מטפלת זוגית בעידן הנוכחי נדרשת להכיר היטב גם את תהליכי השינוי החלים במוסד הזוגיות והמשפחה, ולהעמיק בתפיסות העדכניות של מיניות, מגדר והורות. לשם כך, המסלול החדש שואף להוות מרחב של למידה משותפת, אשר תאפשר להעמיק ביישום של הרעיונות והטכניקה הפסיכואנליטית לתחום של טיפול בזוג ובקשיים זוגיים העולים בטיפול אינדיבידואלי.

    על מנת להעניק כל זאת, הורכב סגל מורי המסלול מאנשי ונשות מקצוע בעלי ידע נרחב וניסיון רב, הן בטיפול זוגי, משפחתי ופרטני והן במגוון זרמים תיאורטיים בשדה הפסיכואנליטי ובתחומי ידע משלימים. אל חלקם תוכלו להתוודע באמצעות המאמרים הנהדרים שבגיליון הנוכחי, המספקים "טעימה" ראשונית לעולם העשיר והמרתק של טיפול זוגי בגישה פסיכואנליטית.


  • המאמר של מר רוני עמיאל מדגים את תרומתו הגדולה של וילפרד ביון להבנת היחסים הזוגיים והטיפול בהם. בתוך כך, רעיונות כמו מיכל והכלה, ופיתוח מושגים קלייניאניים כמו הזדהות השלכתית, מסייעים לניתוח ולעיבוד תהליכים לא מודעים אשר עלולים לפגוע ביחסים הזוגיים. במסגרת המאמר עמיאל מציג תיאורי מקרה של זוגות מיוסרים המתקשים לנהל מערכת יחסים יציבה, ומדגים באמצעותם כיצד מטפל זוגי באוריינטציה פסיכואנליטית עשוי לספק מיכל משותף לכאב הזוגי ולהחלמה ממנו.

    למאמר המלא >>


  • ד"ר תאיר כספי, אשר השכלתה משלבת פסיכולוגיה קלינית, טיפול זוגי ופילוסופיה של השפה, כתבה מאמר פיוטי העוסק במטאפורות, בתפקידן המיוחד בשפה בכלל ובייחודן ככלי לקידום השיח בטיפול הזוגי. בין היתר, ד"ר כספי מתארת כיצד מטאפורות כמו "זוג יונים" מאפשרות לבנות גשר לשוני בין בני הזוג למטפלת, כמו גם בינם לבין השינויים וההתפתחות הטיפולית.

    למאמר המלא >>


  • המאמר של ד"ר רון נסים וד"ר עירית קליינר פז מציע עיבוד של מושג חדש אותו פיתחה קליינר פז – "קנוניה דיסוציאטיבית" – המסייע להבנת מצבים של ניתוק משותף בזוגיות. מושג זה, הנשען על רעיונות פסיכואנליטיים התייחסותיים ונרטיביים, מסייע לאפיין יחסים בהם אחד או שני בני הזוג סבלו מטראומה, ומשתמשים בעקבותיה במנגנוני דיסוציאציה ההופכים לפתולוגיה זוגית. בנוסף, המאמר מראה כיצד שילוב הגישה הנרטיבית בטיפול, מכניס את התפקיד החשוב של "עדות" לתוך מרחב הטיפול הזוגי.

    למאמר המלא >>


  • נסיים עם מאמר אחרון של ד"ר עירית קליינר פז ועינת נתן אשר משלב ידע ופרקטיקה מטיפול במיניות עם רעיונות פסיכואנליטיים. זאת, לצורך הבנת הטיפול בזוגיות אשר נעדרת ממנה הרשות למיניות משוחררת. המאמר מבקש להדגים כיצד ריכוך העל-אני, יחד עם טיפוח הרשות למיניות, מחזקים את היכולת לטפל בעכבות ובהימנעות המאפיינות את הדיאדה הזוגית-מינית, עקב השפעותיו של על-אני משותף רודפני.

    למאמר המלא >>


  • ארבעה מאמרים מקוריים ומרתקים אלה מעניקים הצצה לרוח המסלול החדש, השואף להקנות למטפלות ומטפלים זוגיים ידע פסיכואנליטי מעמיק תוך העשרה מגישות נוספות כמו טיפול מיני, חשיבה נרטיבית, חברתית-מערכתית, לשונית ועוד.