15/3/24
היכולת שלנו לנטר ולאזן את מצבנו הרגשי, להפעיל חשיבה מחודשת על חווייתנו בסיטואציות מאתגרות, ולהפגין גמישות נוכח תחושות עוצמתיות של כעס, חרדה, עצב או אף התרגשות, היא חשובה בימי השגרה כתיקונם אך היא מיומנות יקרת ערך בימים סוערים במיוחד.
המציאות בישראל בחודשים האחרונים מעוררת בקרב רבים מאיתנו מצבים רגשיים מציפים ועוצמתיים, תוך שהיא דורשת תהליכים מתמשכים של ויסות רגשי. בדיוק משום כך, השבוע בגיליון החלטנו להעמיק במושג הוויסות הרגשי מזוויות שונות, וליקטנו עבורכם מאמרים והרצאות מצוינים בנושא.
נפתח עם סדנה מקצועית אותה העבירה בצל אירועי ה-7.10 קרן ניסן אילסר תחת הכותרת "איך לעזור לעצמי בשעת משבר? מיומנויות DBT לאנשי טיפול בחירום". במסגרת הסדנה הציגה ניסן אילסר אסטרטגיות להגברת חוסן, מיומנויות לפתרון בעיות מתוך מודולות שונות של ויסות רגשי וכלים מעולמות המיינדפולנס והקבלה הרדיקלית.
נעבור להרצאה "ויסות רגשי: איפה הכפתור של זה ואיך מסובבים אותו?" אשר ניתנה על ידי ד"ר יעל אררה-אנקרי, שרית שרם-יבין וד"ר אנה הרווד גרוס, במסגרת סדרת מפגשי Journal Club של מטיב – המרכז הישראלי לפסיכוטראומה. בהרצאתן, הציגו הדוברות ממצאים מרכזיים מחקר הוויסות הרגשי, המשגות תיאורטיות רלוונטיות וטכניקות טיפוליות לוויסות רגשות בהן ניתן לעשות שימוש בקליניקה.
נמשיך עם המאמר "פגיעה עצמית: אטיולוגיה וטיפול בפצע פתוח" מאת ליטל פלג גליק. במאמרה, דנה המחברת באטיולוגיה של הפגיעה העצמית ומציעה בין היתר את מודל הוויסות הרגשי כהסבר לתופעה. בנוסף, מציגה פלג גליק את החשיבה הפסיכודינמית בנושא, לפיה על הטיפול להתמקד בפיתוח היכולת להביע רגשות וצרכים באופן מילולי, המחזקת בתורה את יכולות הוויסות הרגשי.
נסיים עם שני תכנים אשר מתבוננים בנושא הוויסות הרגשי מתוך התכתבות עם השלכות מגפת הקורונה, תוך שהם מציגים ידע רלוונטי וחיוני גם לתקופה הנוכחית של שגרת חירום ולחימה. תחילה, מאמרה של ד"ר נעמי אפל – "סיר לחץ משפחתי בימי קורונה ומודל נמנם". ד"ר אפל מתייחסת בכתיבתה לקושי אותו חוות משפחות רבות בעתות משבר, כאשר אחד או יותר מבני המשפחה מתמודדים עם קשיים בוויסות, ומציגה מודל התערבות רלוונטי.
לסיום, הרצאתה של ד"ר ג'וי בנטוב – "כלים להתמודדות עם כאב נפשי ואסטרטגית וויסות רגש במניעת אובדנות בקורונה". ההרצאה ניתנה במסגרת הכנס "נפגשים להציל חיים בצל הקורונה" מטעם מכללת לוינסקי לחינוך, המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי על שם ליאור צפתי והשדולה למניעת אובדנות בהשכלה גבוהה. בהרצאה, הציגה ד"ר בנטוב מידע וכלים להתמודדות עם כאב נפשי ודיכאון, לצד אסטרטגיות שונות לוויסות רגשי.