18/2/22
בחודש ינואר האחרון נערך הכנס המקוון והבין-לאומי "נרקיסיזם בריא – מערכת חיסון רגשית: מילה נרדפת או מטאפורה?" אשר הוקדש להגותה ולפועלה של ד"ר רוני סולן. ד"ר סולן ז"ל הייתה פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מובילה, תלמידתם של ז'אן פיאז'ה ורנה שפיץ, אשר חיברה ספרים רבים ובמשך שנים טיפלה, לימדה והדריכה בארץ ובחו"ל.
השבוע אנו מביאים לכם את צילומי ההרצאות מן הכנס ואנו גאים גם אנחנו להקדיש את הגיליון שלנו לזכרה של אשת מקצוע ייחודית ופורצת דרך.
נפתח עם הרצאתה של ענת בן ארצי, אשר כתבה לנו בשנה שעברה על חיזוק הנרקיסיזם הבריא בטיפול מתוך עיון במשנתה של ד"ר סולן ז"ל. הרצאתה הנוכחית עסקה בהמשגת הנרקיסיזם הבריא כמערכת חיסון רגשית והדיכאון כמחלה אוטואימונית, ובדבריה התכתבה עם תמות מרכזיות מעבודתה של סולן.
נמשיך עם הרצאתו של ד״ר ארסני טרבאנוב אשר התמקד במופע הפתולוגי של הנרקיסיזם והציע אינטגרציה בין רעיונותיה של ד״ר סולן ז"ל לבין גישת הטיפול המשפחתי-מערכתי. במסגרת ההרצאה תיאר ד״ר טרבאנוב את האופנים בהם נרקיסיזם פתולוגי עשוי להפוך ל״מחלה תורשתית״ באמצעות הפרעות בדינמיקה המשפחתית.
נעבור להרצאתו של ד״ר צח סולן, אשר תיאר את הנרקיסיזם הבריא כמפת גירויים סנסוריים מוכרים, המייצרת תחושת המשכיות אצל האדם. ההרצאה ביקשה ליצור דיאלוג בין מודלים מוחיים לבין פסיכואנליזה תוך התבוננות בצורות שונות בהן המוח האנושי מזהה אובייקטים ומבחין בין אובייקטים מוכרים לאובייקטים זרים.
נמשיך עם הרצאתה של אירית ברזל-רווה אשר הציעה חיבור בין רעיונותיה של ד"ר סולן ז"ל לבין תאוריית האנרגיה החופשית של קארל פריסטון. בדבריה נגעה ברזל-רווה בתפקידם של זיכרונות ילדות חיוביים ושל יכולת החיקוי בהתמודדות עם חוויות של זרות והפתעה, כמו גם בתהליך של חיפוש מענה לצרכים רגשיים.
עוד הרצה בכנס פרופ׳ מארק סולמס אשר הציג נקודת מבט נוירופסיכואנליטית אודות נרקיסיזם ותיאוריית הדחף. בדבריו התמקד במספר דחפים רגשיים מרכזיים, ביניהם דחף המין, הזעם והמשחק, ותיאר כיצד נרקיסיזם מתבטא בכל אחד ואחד מהם.
נעבור להרצאתה של ד״ר אלינער פרדס, אשר הייתה מודרכת של ד"ר רוני סולן ז"ל, ועסקה בהכנסת אורחים טיפולית ובמערכת החיסון הרגשית. לאורך ההרצאה נגעה ד״ר פרדס ברעיונות שונים מהגותה של ד"ר סולן, כמו גם של הוגים נוספים, והתבוננה בעזרתם על המפגש המאתגר עם חלקים זרים ומאיימים של המטופל.
נסיים עם הרצאה נוספת מאת מודרכת של ד״ר סולן ז"ל – פטרישיה בארי-רלף, אשר עובדת עם הורים גרושים וילדיהם. במסגרת הרצאתה התייחסה בארי-רולף לקונספט של 'רוחות רפאים בחדר הילדים' ולאופנים בהם הוא נכרך ברעיונותיה של סולן והשפיע על השיח שקיימו השתיים במסגרת ההדרכה.