14/2/25
נדמה כי השבוע החולף היה מבין הקשים והמטלטלים אשר חווינו מאז פרוץ המלחמה. מצבם של השבים בפעימה האחרונה, המציאות המייסרת אליה שבו, וחוסר הוודאות המצמית לגבי החטופים אשר עוד שם - כל אלה מעוררים דאגה עמוקה, כאב קשה מנשוא ולרגעים אף ייאוש.
בתוך מצב בלתי אפשרי זה, ולצד הזעזוע, רבים בחברה הישראלית נאבקים על החזקת התקווה למול האימה מפני אפשרות התמשכותה של המציאות הטראומטית הנוכחית.
השבוע בגיליון, אנו מנסים לנוע בתנועה מאתגרת זו שבין אימה לתקווה, דרך תכנים אשר מבקשים לחשוב על האופן בו הטיפול עשוי להציע מרחב אשר מחזיק תקווה ומשמעות בתוך מציאות של שבר וכאב.
נפתח עם פרק חדש לקריאה מאת ד"ר אורנה ראובן – "שלומי קשור בחוט אל שלומך" מתוך הספר "קו ארוך מחוק: על תקווה בימי מלחמה" בעריכתן של מירי רוזובסקי ומוריה דיין קודיש. דרך אסופת מסות של כותבים שונים, ביניהם פסיכואנליטיקאים, מבקש הספר להתבונן בקושי ובהכרח – לקוות, דווקא בימים קשים אלה. מתוך עבודתה עם מטופלת מבוגרת אשר שכלה את ביתה ב-7.10, עוסקת ד"ר ראובן באפשרות להיאחז בחיים ובתקווה למול האובדן הטראומטי.
נמשיך עם מאמר מאת אירית בליטי וורד רייטר – "שבר, יצירה והחזקת התקווה: סטודיו בטוח למפונים ולשורדי המסיבות". במאמר מתוארת העבודה הטיפולית אשר נעשתה במסגרת פעילותו של "סטודיו בטוח" – מרחב טיפולי המבוסס על עקרונות הטיפול באומנות, תוך התמקדות במרחבים ייעודיים שנפתחו עבור מפונים ושורדי המסיבות בעוטף עזה. בכתיבתן, מתייחסות המחברות לאופן בו היצירה אפשרה מגע עם הכאב ובו זמנית, חיבור למקורות של תקווה וחוסן.
נעבור להרצאתם של ד"ר עפרה אשל ומתי בן צור – "על אמת ותקווה בימי טראומה" אשר ניתנה מטעם התכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת ת"א ובהנחייתה של פרופ' מירב רוט. ההרצאה, אשר ניתנה במסגרת סדרת הרצאות לימי קורונה, עסקה בתפקיד התקווה והאמת בטיפול בכלל, ובימים של מציאות טראומטית משותפת בפרט. הדיון, אשר נראה רלוונטי לא פחות לעת הזו, נגע בין היתר, בנוכחותו הקריטית של המטפל לשם התממשות התקווה בטיפול.
נסיים עם סקירת יום עיון מאת יעל שדה – "היבטים של תקווה בטיפול" אשר נערך מטעם האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה, ובהשתתפותם של ד"ר רבקה דוידוביץ אפשטיין, ד"ר בעז שלגי, פרופ' חנוך בן פזי, פרופ' דנה אמיר, אודי רוזנטל, קלאודיה קוגן, ד"ר אילן אמיר ופרופ' יולנדה גמפל. בסקירה, מביאה שדה את מחשבותיהם של הדוברים על היבטים שונים של תקווה בדינמיקה הנפשית ובעבודה הטיפולית עם סבל וכאב קשים מנשוא. זאת, מתוך מספר פרספקטיביות תיאורטיות.