1/11/24
החיים בצילה של טראומה קולקטיבית מתמשכת ואובדנים רבים, מפגישים אותנו עם חוסר אונים, כעס וייאוש, בתוך הקליניקה ומחוצה לה. למול תחושות אלו, מתחדד עבור רבים מאיתנו גם הצורך למצוא נקודות אחיזה נוספות במציאות החיצונית והפנימית.
תנועת היאחזות שכזו כוללת עבור לא מעט מטפלים ומטפלות התבוננות רפלקטיבית-אקטיבית בתהליכים הנפשיים והחברתיים המתחוללים בקרבנו, אשר מבקשת למצוא נתיבי פעולה, חיבור מחדש לכוחות והשבה של תחושת הריבונות העצמית בחיינו.
בגיליון הנוכחי, ליקטנו עבורכם מספר תכנים אשר מביאים את קולם של חברי וחברות הקהילה המקצועית שלנו, ומהדהדים תקווה ואמונה ביכולתנו לקדם תהליכים נפשיים וחברתיים של תיקון, צמיחה והתחדשות מתוך השבר העמוק.
נפתח עם מאמרה של פרופ' מירב רוט, "יום השנה לשבעה באוקטובר: אבל מורכב מעל תהום צהובה", במסגרתו דנה המחברת באתגרים הטיפוליים הייחודיים אשר יכולים להופיע בקליניקה סביב יום השנה לשבעה באוקטובר. ביחס לאלה, מציעה פרופ' רוט מספר עוגנים בהם ניתן להיעזר כדי להתמודד עם הסערה הטראומטית המנשבת ולאושש כוחותינו מול האתגרים הרבים שבתקופה הנוכחית, דרך ראיית האחר, הרחבת המבט לאהבה ולסולידריות, מנהיגות נפשית המרבה טוב ועוד.
נעבור למאמרם של פרופ' יוסי לוי בלז ופרופ' שלמה מנדלוביץ – "גם כשעיניי פקוחות: צעדים בדרך למנהיגות פסיכולוגית בעת משבר מתמשך". במאמר מציגים המחברים מספר משימות הניצבות בפני מערכת בריאות הנפש בעת הזו, תוך הדגשת תרומתה הייחודית של מנהיגות פסיכולוגית להתמודדות עימן ולקידום תהליכי ריפוי וצמיחה בחברה. כדוגמה לאופן בו מנהיגות פסיכולוגית עשויה לפעול בשדה החברתי, מוצגת תכנית "הומיה" להכשרת אנשי מקצוע לטיפול בטראומה במצבי אסון רב-היקף.
נמשיך עם הרצאתו של פרופ' דני חמיאל – "על שלילת הנקמה ועל בניית חוסן בתוך משבר כתהליך של קבלה, לקיחת אחריות ותיקון". ההרצאה ניתנה בראשית המלחמה, מטעם מכון מפרשים במכללה האקדמית ת"א-יפו, והועברה בהנחייתם של פרופ' ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן. בהרצאתו, דן פרופ' חמיאל במקומן של תחושת שייכות, משמעות וחיבור לאחר במסגרת תהליכי היחלצות ממאבקים נפשיים בכלל ובימים אלה בפרט. זאת, תוך התייחסות לנתיבי תיקון אישי וקהילתי ברוח הגותו של ויקטור פרנקל.
נסיים עם הרצאתה של פרופ' דנה אמיר – "על ידיעה, שנאה ואהבה בימי שבר" אשר ניתנה במסגרת יום העיון "לטפל מתוך כאב – יום עיון לאנשי מקצוע בתחום הטיפול והשיקום" מטעם תכנית "צרכנים נותני שירות" ומכון מפרשים, ובהנחייתה של ד"ר רננה שטנגר אלרן. בדבריה, הציעה פרופ' אמיר כי הרחבת התנועה על הספקטרום שבין יחס השניות, בו כל אחד מהצדדים חווה עצמו כקורבן, לבין יחס של שלישיות המתאפיין בהכרה הדדית, עשויה לקדם תהליכי איחוי למול הקיטוב המאפיין מציאות טראומטית – הן בין פרטים והן בין קבוצות.