4/2/2025
בכל שנה ברביעי לפברואר מציינים ברחבי העולם את יום המודעות למחלת הסרטן במטרה להעלות את המודעות ולעודד את הזיהוי והמניעה של מחלה זו. מחלת הסרטן נחשבת למחלה כרונית – מצב רפואי שנמשך לתקופה ארוכה ומצריך טיפול רפואי. האבחנה של מחלה כרונית דורשת לרוב שינויים משמעותיים באורח החיים, אשר עשויים להיות מלחיצים ומאתגרים. בין אם אתם בעצמכם או הקרובים אליכם מתמודדים עם מחלת הסרטן או עם מחלה כרונית אחרת, כדאי לדעת כי ישנן דרכים המסייעות בהתמודדות עם השינויים שמביאה עמה המחלה ועם ההשלכות הגופניות והנפשיות שלה.
בכתבה הבאה, תוכלו לקרוא על המאפיינים הנפשיים של ההתמודדות עם מחלות כרוניות, כמו מחלת הסרטן, ולהכיר מספר דרכים שיכולות לסייע בקבלת המחלה והשלכותיה ובהתמודדות עימם.
מחלת הסרטן אינה רק אתגר רפואי, היא מביאה עמה קשיים בתחום החברתי, הרגשי והנפשי הן עבור המטופלים והן עבור משפחותיהם. התמודדות עם המחלה כרוכה במאמץ פיזי ונפשי אדיר, ולעיתים קרובות נדרשת תמיכה חברתית רחבה ומגוונת. אך כיצד נוכל כמשפחה, חברים או עמיתים לעבודה לספק תמיכה כזו?
גל כזרי, פסיכולוגית רפואית מומחית, עונה בדיוק על שאלה זו ומסבירה על סוגי התמיכה השונים, המאפיינים שלהם והאופן בו ניתן לתמוך באדם התמודד עם מחלת הסרטן במסגרת מעגלי השתייכות שונים.
ההתמודדות עם מחלות כרוניות ומצבים בריאותיים שונים עשויה להיות מלווה גם בכאב פיזי מתמשך. כאב זה יכול לפגוע באיכות החיים ובתפקוד ואינו מנותק מהמצב הנפשי. אך באיזה אופן הכאב הפיזי קשור למצבנו הנפשי? כיצד הם משפיעים אחד על השני? ומה חשיבות הטיפול הרגשי בתוך ההתמודדות עם כאב כרוני?
כדי להבין טוב יותר את ההיבט הנפשי של ההתמודדות עם כאב כרוני אירחנו באולפן בטיפולנט את ד"ר נצח גורן, פסיכולוג רפואי מומחה, אשר עונה על שאלות אלו ומסביר על הקשר בין גוף לנפש במצבים של כאב כרוני.
בתחום של פסיכולוגיה רפואית מניחים כי יש קשר הדוק בין תהליכים גופניים לנפשיים ועוסקים בהשפעה ההדדית של גוף ונפש, בריאות וחולי ועוד. מטפלים בעלי הכשרה בפסיכולוגיה רפואית יכולים לסייע בהתמודדות עם מחלות אקוטיות וכרוניות, פרוצדורות רפואיות, כאבים כרוניים ועוד. בעמוד הבא תוכלו למצוא רשימה של אנשי מקצוע בתחום הפסיכולוגיה הרפואית והסברים נוספים על תחום זה ועבור מי הוא מתאים.