4/5/22
"וְהָאֵם הַשְּׁלִישִׁית בְּעֵינֶיהָ תּוֹעָה/ לֹא הָיָה לִי יָקָר כָּמוֹהוּ.../ אֵיכָה אֵבְךְּ לִקְרָאתוֹ וְאֵינֶנִּי רוֹאָה/ אֵינֶנִּי יוֹדַעַת אֵיפֹה הוּא". מילים נוגעות אלו מתוך שירו של נתן אלתרמן, "האם השלישית", כמו משרטטות קווי מתאר לחלל אשר אובדן עמוק משאיר אחריו לעיתים קרובות. בשבוע בו רובנו נפגשים במידה כזו או אחרת עם חוויית האובדן והאבל, כמו גם עסוקים בנושאי הטראומה והשכול, החלטנו להעמיד אותם במרכז הגיליון.
בין אם אתם נפגשים עמם ברמה האישית, הלאומית או הטיפולית, אנו מקווים כי התכנים יעמדו לרשותכם ויוכלו לעזור לפגוש את הנושאים המורכבים והכואבים הללו בפרספקטיבה מחודשת.
נפתח עם מאמרה של ענת בן ארצי, "דחייה וקבלה כמנגנוני התמודדות של הנרקיסיזם הבריא עם חוויית אובדן". במאמר המלווה בדוגמאות קליניות, מתמקדת בן ארצי בתהליכי הדיפה והטמעה המשחקים להבנתה תפקיד בהתמודדות עם אובדן, כמו גם בהשלכותיהם על חיי הנפש.
נמשיך עם ההרצאה ״מפה לשם ובחזרה״ מאת ד"ר אריאל בן יהודה, לשעבר ראש מערך בריאות הנפש בצה"ל אשר עסקה בהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) המתפתחת על רקע צבאי. ההרצאה ניתנה במסגרת יום העיון "פציעה מוסרית – מאפיינים, מחקר וטיפול" של המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין ואוניברסיטת אריאל בשומרון.
נמשיך עם צילומי יום העיון "התשמע קולי?" אשר נערך ביוזמת עמותת נט"ל ועסק בטראומה על רקע לאומי בחברה הישראלית. הכנס כלל מספר רב של מושבים רב-מקצועיים, ועסק ברבדים השונים של טראומה לאומית והתמודדות עמה.
נמשיך עם ההרצאה "לא תארתי לעצמי שהבדידות היא שער חשבתי, קיר" מאת פרופ' עפרית ברמן-שפירא מתוך יום העיון "בדידות – בפסיכואנליזה ומעבר לה" של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. במסגרת דבריה, הציעה ברמן-שפירא כי היכולת ליצירה קשורה ביכולת של האדם להתאבל ולהתמודד עם חוויה של ״אין״.
נסיים עם סקירת הכנס "אובדן שכול וחוסן נפשי" מאת נעה ביימן, אשר כוללת את הרצאותיהם של פרופ' מולי להד, ד"ר פיליס קוסמינסקי, ד"ר אתי אבלין ורונית שלו, ד״ר רות מלקינסון, פרופ׳ שמשון רובין ופרופ׳ אליעזר ויצטום, ד"ר אורן טנא ופרופ' יעקב רז.