20/1/23
השבוע בגיליון הרצאות מצולמות מן הכנס ״מיינדפולנס בלב הסערה: חיזוק משאבים וחוסן במצבי סיכון וטראומה״ אשר נערך ביוזמת מרכז המיינדפולנס של המרכז לשירות פסיכולוגי שער הנגב. במהלך הכנס, לאחר דברי פתיחה מאת ארנית רוזנבלט, ניתנו הרצאות וסדנאות מגוונות אשר תיארו עבודה טיפולית תוך שימוש במיינדפולנס ופסיכולוגיה בודהיסטית עם אוכלוסיות קליניות במצבי טראומה שונים.
אנו שמחים להביא לכם כאן חלק מן ההרצאות אשר ניתנו בכנס המרתק ולצאת למסע בעקבות משאבים, טראומה וחוסן.
נפתח עם הרצאתה של ד"ר קרן ריינר נוי – "מיינדפולנס בקו האש: על מקומה של מודעות קשובה". במסגרת דבריה סקרה ד״ר ריינר נוי מאפיינים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים של מצבי טראומה בכלל ומצבי טראומה מתמשכים בעוטף עזה בפרט. היא דנה באופנים בהם ניתן להשתמש במיינדפולנס על מנת לחזק את החוסן הנפשי, והציגה משאבים רגשיים נוספים המסייעים להתמודדות עם מצבי טראומה.
נמשיך עם הרצאתה של ענת אטיה-מלכי אשר הציגה התערבות מבוססת מיינדפולנס לילדי הגיל הרך המיושמת בעוטף עזה. בהרצאה הוצגו השפעות קוגניטיביות, התנהגותיות ורגשיות של תכנית מבוססת קשיבות אשר הועברה לילדי הגנים בעוטף, ונבחנה תרומתן לבניית חוסן נפשי והגברת מיומנויות של וויסות רגשי.
נעבור להרצאתו של פרופ' עמית ברנשטיין "למצוא מפלט ברגע הנוכחי: טיפול מבוסס מיינדפולנס להחלמה מטראומה בקרב פליטים". פרופ' ברנשטיין תיאר ממדים הולכים וגדלים של תופעת הפליטות ובחן את ההיבטים הטראומטיים הייחודיים אשר מאפיינים אותה. בהמשך דבריו, הציג את האופן בו מיינדפולנס וחמלה עשויים לסייע בקידום בריאות נפשית בקרב פליטים ופליטות, לתמוך בטרנספורמציות נפשיות ולייצר חוויית בטחון.
נסיים עם הרצאתו של ד"ר עודד ארבל – "התערבויות קליניות מבוססות מיינדפולנס במצבי משבר וטראומה מורכבת". במסגרת הרצאתו תיאר ד"ר ארבל את המורכבות הנלווית לעבודת קשיבות גופנית עם נפגעות תקיפה מינית והתעללות ממושכת בילדות, עמן לעיתים מיקוד תשומת הלב בגוף עלולה להגביר תחושות קשות ומתחים. בדבריו הציג ד"ר ארבל עבודה טיפולית המבקשת להישאר בתוך ״חלון העוררות״ של המטופל, ואף להגדילו.