9/4/2025
עבור רבים, חג הפסח מייצג זמן של התכנסות משפחתית וחיבור לתרבות ולקהילה בה אנו חיים. מבחינה פסיכולוגית, הקבוצות השונות בהן אנו לוקחים חלק, והמשפחה במיוחד, הן מרחב משמעותי לתמיכה, התפתחות והתמודדות עם אתגרים. השנה, כאשר ליל הסדר והמשפחתיות המאפיינת אותו פוגשים אותנו כאשר אנחנו עדיין נעים בין תהליכי אבל ואובדן אישיים-לאומיים לבין מאמצי שיקום ותקומה, בולטת עוד יותר חשיבותו של התא המשפחתי כמרחב כזה.
כיצד המשפחה יכולה להוות מקור תמיכה בחיינו? איך היא בכלל משפיעה על ההתפתחות האישית והחברתית שלנו? ומה אפשר לעשות כאשר המשפחה היא דווקא זירה של קושי וקונפליקט? הכתבה הבאה עונה על שאלות אלו, אשר הופכות לרלוונטיות במיוחד עם התקרבותנו לחג הפסח.
לצד הקושי בציון חג הפסח על רקע אירועי ה-7.10 והלחימה המתמשכת, התאספות משפחתית וחזרה לסיפור יציאת מצרים יכולים לתמוך בתהליכי האבל והשיקום הקהילתיים והאישיים שלנו. אך כיצד נראה תהליך אבל של קהילה או עם? אילו תמות מתוך סיפור ההגדה יכולות לתמוך במסע השיקום שלנו? ומה מקומה של המשפחה בתוך כך?
מיעד מורג יפה, פסיכולוגית קלינית מומחית, מסבירה כיצד סיפור יציאת מצרים יכול להוות סמל לתקווה וחיזוק האמונה בכוחות של כל אחד ואחת, כמו גם בכוחם של המשפחה, החברה והעם, לשרוד תקופות קשות ומפגש עם תחושת חורבן.
למרות שמשפחה עשויה להיות משאב מרכזי להתמודדות עם קשיים, לפעמים היא מהווה גם מקור לקונפליקטים, תסכולים ואכזבות. משפחות רבות מתמודדות עם קשיים ביחסים בין בני המשפחה על רקע סוגיות מאתגרות כמו קשיים כלכליים, מחלות, אובדנים ושינויי חיים של בני המשפחה המשפיעים על המשפחה כולה.
במקרים אלו ואחרים, טיפול הכולל את כל בני המשפחה או חלקם, ומתייחס להקשר המשפחתי כולו, יכול לסייע בהקלה על קשיים ומצוקות בתא המשפחתי. אך במה מתאפיין טיפול כזה? כיצד הוא התפתח? ובמה הוא שונה מטיפול פרטני? כל התשובות בעמוד הבא!
חג הפסח הקרב יפגוש חלק מהמשפחות בעיצומה של התמודדות עם חוויות קשות של יגון, עצב, שכול ואבל בעקבות המלחמה. משפחות אלו עלולות להתקשות להתאסף כדי לחגוג או לציין את החג השנה. במצבים מורכבים אלו עוסקת ד"ר רונית שלו, מטפלת וחוקרת בתחום האובדן והאבל, אשר מציעה דרכים להתמודדות אישית ומשפחתית עבור משפחות שחוו אובדן או חוות היעדרות של בן משפחה עקב המלחמה ואירועי הטרור.