12/3/2025
חג הפורים, המבטא לרוב שמחה, משחקיות והזדמנות להתחפש ולהשתטות, יצוין השנה בצל מציאות קשה וכואבת, בה היכולת והרצון לשחק עשויים להראות לנו רחוקים ומורכבים. עם זאת, כדאי לזכור כי המשחק, היצירתיות והדמיון שכה מאפיינים את חג הפורים בימי שגרה, יכולים לסייע לנו ולילדנו בהתמודדות עם אי וודאות, מצבי חירום ושיקום הנפש. בקרב ילדים, הערבוב בין דמיון למציאות מהווה שלב התפתחותי בריא, ובימי מלחמה או משבר המשחק יכול לשמש כלי יעיל עבורם לעיבוד המציאות החיצונית בה אנו נמצאים.
בכתבה הבאה, רוני זליכוב לסרי, פסיכולוגית חינוכית מומחית, מסבירה מה התפקיד של המשחק בעולם הטיפול, למה חשוב לשחק דווקא עכשיו וכיצד נוכל כהורים וכאנשי חינוך להשתמש במשחק בשביל לסייע לילדים בהתמודדות עם מצבי משבר.
אנו טועים לחשוב לפעמים כי המשחק שייך לעולמם של הילדים בלבד. אך המשחק ממלא תפקיד מרכזי גם בחיי המבוגרים ויכול אף לשמש כמרחב לריפוי הנפש. מרחב מעין זה הוא הטיפול בפסיכודרמה – טכניקה טיפולית דרמטית ומסקרנת.
אירחנו באולפן בטיפולנט את חנן שניר, מטפל בפסיכודרמה ובמאי תיאטרון, על מנת לענות על שאלות כמו איך נראה טיפול בפסיכודרמה? במה הוא שונה מטיפולים אחרים? ועבור מי הוא מתאים?
למרות המשחקיות והדמיון המאפיינים את תחפושות פורים, חלק מהילדים מסרבים בתוקף לכל ניסיון להכניס אותם לתחפושת, ולפעמים אף יסכימו בהתחלה אבל יתחרטו לאורך הדרך או ממש ברגע האחרון. למה זה קורה? ומה אפשר לעשות במצב כזה?
בכתבה הבאה תוכלו ללמוד על תופעה זו, העלולה להיות מתסכלת עבור הורים וילדים כאחד, ולהכיר מספר טיפים לחוויית התחפשות נעימה!
בשנה מורכבת זו, בה רבים נושאים עימם חוויות טראומטיות, הנפצים שמלווים לעיתים את ימי הפורים עלולים להוות טריגר ולעורר מצוקה רבה. למול קשיים אלו, רבים בציבור מבקשים להגביר את המודעות למאפיינים פוסט-טראומטיים ולהשפעות של טריגרים כאלו על הסובלים מפוסט-טראומה. הכתבה הבאה מסבירה מהי טראומה, מה ההשפעות האפשריות שלה ומדוע חשוב לפנות לטיפול במקרים בהם אנו מזהים אצלנו או אצל קרובינו מאפיינים של תגובה לטראומה.