30/10/2024
אובדנות היא תופעה שכיחה הרבה מכפי שנדמה, אך לא תמיד ברור לנו כיצד לזהות סימנים מקדימים, באיזה אופן לדבר על כך או מה לעשות אם אנו או אחרים בסביבתנו מתמודדים עם מחשבות אובדניות או פגיעה עצמית. בימים מתוחים אלו, בהם רבים מאיתנו ומקרובינו חווים קשיים נפשיים שונים, כדאי להכיר את הדרכים להתמודדות עם אובדנות ופגיעות עצמיות ואת המענים הטיפוליים אליהן.
אירחנו באולפן בטיפולנט את פרופ' יוסי לוי בלז, פסיכולוג קליני מומחה, שהסביר לנו כי לכל אחד מאיתנו יש את היכולת להושיט יד לאדם שנמצא בסיכון אובדני, ואולי אף להציל חיים. אז מה הם סימני האזהרה לכך שאדם קרוב אלינו נמצא בסיכון אובדני? האם פגיעה עצמית בהכרח מעידה על אובדנות? מה הם המענים הטיפוליים המתאימים? ומה היא הדרך הכי טובה בה נוכל לתמוך באדם המתמודד עם אובדנות?
מחשבות אובדניות מופיעות לרוב ברגעים של ייאוש ומצוקה נפשית קשה, בהם האדם חש כי אינו יכול להמשיך ולהתמודד עם סבל שהוא חווה. הן עומדות בליבן של פעולות אובדניות, ובכל מקרה בו הן עולות יש להתייחס אליהן ברצינות רבה ולפעול בשביל למצוא עבורן מענה מתאים.
אז מהן בעצם מחשבות אובדניות? מה נוכל לעשות אם קרובינו או אנו בעצמינו חווים אותן? ומהם המענים המיידיים שקיימים כיום ויכולים לסייע בהתמודדות איתן?
פגיעה עצמית יכולה להופיע כסימפטום מסיבות שונות כאשר לרוב היא מהווה גם דרך בלתי מילולית להבעת קושי, על רקע מצבי מצוקה, טראומה או אתגרי חיים שונים. היא יכולה להופיע אצל בני נוער ומבוגרים, בהקשרים ובהיקפים שונים, החל מפגיעה שטחית ועד לפגיעה המסכנת חיים.
כדי להבין את הנושא החשוב הזה יותר לעומק, אירחנו באולפן בטיפולנט את ליטל פלג, פסיכולוגית קלינית מומחית, על מנת לענות על שאלות כמו מהי פגיעה עצמית? מי נמצא בסיכון גבוה לפגיעה עצמית? האם יש קשר בין פגיעה עצמית לאובדנות? למה אנשים פוגעים בעצמם? וכיצד ניתן לטפל ולהציע עזרה?
התמודדות עם מחשבות אובדניות ואובדנות יכולה להיות קשה מנשוא, ולכן ישנה חשיבות רבה לפניה לעזרה. בעמוד שלפניכם מרוכזים מענים מיידיים למצבי סיכון אובדניים, הכוללים קווי סיוע וצ'אטים בהם ניתן לקבל מענה ייעודי למצבים אלו תוך שמירה על אנונימיות.