12/7/24
הגיליון הנוכחי מוקדש ליום העיון – "לטפל מתוך כאב – יום עיון לאנשי מקצוע בתחום הטיפול והשיקום" אשר נערך מטעם תכנית "צרכנים נותני שירות" ומכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה במכללה האקדמית ת"א-יפו.
הדוברות ביום העיון ביקשו לדון באופן בו סובייקטיביות המטפל וניסיונו האישי, בדגש על כאביו האישיים, עשויים לתרום לתהליך הריפוי בטיפול – דיון אשר בימים אלה של טראומה קולקטיבית, נראה רלוונטי מתמיד.
נפתח עם הרצאתה של ד"ר רננה שטנגר אלרן – "לטפל מהצלקת ולא מהפצע: מבט על המטפל/ת הפצוע/ה". בהרצאתה, ביקשה ד"ר שטנגר אלרן להתבונן בדמותו של "המטפל הפצוע" כפי שזו מופיעה עוד במיתולוגיה היוונית, ועד לכתביהם של תיאורטיקנים פסיכואנליטיים לאורך ההיסטוריה. עוד הדגימה ד"ר שטנגר אלרן כיצד מטפלים יכולים להשתמש בכאבים הנפשיים האישיים שלהם באופן שיטיב עם מטופליהם.
נמשיך עם הרצאתה של ד"ר שרון זיו ביימן – "הסובייקטיביות של המטפלת במרחב טיפולי של כאב", בה היא דנה בתפקיד הסובייקטיביות של המטפלת במרחב של כאב משותף, ולמול הכאב הסוציו-פוליטי בעת הזו במיוחד. זאת, בדגש על הדיאלקטיקה שבין הבין-אישי לתוך-אישי, שבין מציאות פנימית לחיצונית. בתוך כך, הוצגו שתי דוגמאות קליניות הממחישות את האופן בו סובייקטיביות המטפלת יכולה לשמש כמרחב טיפולי פוטנציאלי.
נעבור להרצאה – "לטפל מתוך כאב" אשר ניתנה על ידי ד"ר ליאור גרנות, בה היא ביקשה לדון בעמדה הטיפולית אשר הוצגה בשתי ההרצאות הראשונות. דרך תיאור חוויה מהקליניקה, התייחסה ד"ר גרנות לאופן בו הכרה בסובייקטיביות המטפלת עשויה לייצר תנועה נפשית במרחב הטיפולי.
נמשיך עם הרצאתה של פרופ' דנה אמיר – "על ידיעה, שנאה ואהבה בימי שבר". בהרצאתה, הציעה פרופ' אמיר כי במפגש בין העצמי לבין האחר קיים רצף בין יחס של שניות, בו כל אחד מהצדדים חווה עצמו כקורבן, לבין יחס של שלישיות, המתאפיין בהכרה הדדית. בתוך כך, התייחסה פרופ' אמיר לאפשרות כי הרחבת התנועה על הספקטרום שבין שני קצוות אלו עשויה לקדם תהליכי איחוי למול מציאות טראומטית.
נסיים עם ההרצאה – "טיפול בצל טראומה אישית וקולקטיבית" אשר ניתנה על ידי ד"ר דנה מור. בדבריה, דנה ד"ר מור בהרצאתה של פרופ' אמיר, תוך התייחסות למושגים של השלישי הריתמי והשלישי החברתי, ולאופן בו אלו באים לידיי ביטוי בטיפול בצילה של טראומה אישית וקולקטיבית.