12/5/23
השבוע, על רקע היציאה למבצע "מגן וחץ", מצאנו עצמנו שוב תחת מציאות ביטחונית לא פשוטה. מטחי רקטות נורו לעבר ערי המרכז, השפלה והדרום, ומפלס הדריכות והמתח עלה אצל רבים ורבות מאיתנו. לאורך שנים ארוכות של התמודדות עם גלים ביטחוניים אלו, גם ההבנה הטיפולית של השפעותיהם התרחבה.
הנושא ממשיך להוות מושא למחקר וחשיבה מקצועית, והשבוע בגיליון אספנו עבורכם הרצאות מרתקות אשר עוסקות בו.
נפתח עם ההרצאה "מיינדפולנס בקו האש: על מקומה של מודעות קשובה במציאות של איום בטחוני מתמשך" מאת ד"ר קרן ריינר נוי. ההרצאה ניתנה ביום העיון "מיינדפולנס בלב הסערה: חיזוק משאבים וחוסן במצבי סיכון וטראומה" מטעם המרכז לשירות פסיכולוגי שער הנגב. ד"ר ריינר נוי הציגה מאפיינים של טראומה כפי שהיא מתבטאת בקרב תושבי עוטף עזה, והציגה דרכים בהן ניתן להיעזר במיינדפולנס לחיזוק החוסן הנפשי.
עוד באותו יום עיון תיארה ענת אטיה מלכי ממצאים ממחקר אשר בחן את השפעתה של התערבות מבוססת מיינדפולנס לילדים בגיל הרך בעוטף עזה. בדבריה בהרצאה הסבירה אטיה-מלכי כיצד מיינדפולנס מסייע בבניית חוסן ובשיפור הוויסות הרגשי – אלמנטים אשר חיוניים להתמודדות מיטיבה במציאות של איום בטחוני מתמשך.
נעבור להרצאה "צמיחה משנית וחוסן במציאות טראומטית משותפת" מאת פרופ׳ אורית נוטמן-שורץ מתוך יום העיון "הטראומה בישראל – מפת דרכים" של מרכז מטיב לפסיכוטראומה. בדבריה דנה פרופ' נוטמן-שורץ במצבים בהם המטפל והמטופל חשופים ביחד לאירועים טראומטיים ותיארה תהליכי צמיחה וחוסן אשר מתרחשים במסגרתם.
נמשיך עם הרצאתה של ד"ר מעיין שורר "משחק בצל הסכנה: משחקיות הורית כגורם חוסן אל מול חשיפות לירי טילים" מאותו יום העיון. ד״ר שורר תיארה בהרצאה את החשיבות של משחקיות הורית במצבי טראומה וכן את הקושי לשמר אותה במצבי סטרס כאשר ישנה הפעלה של תגובת Fight or Flight.
נסיים עם ההרצאה "טראומה, ויסות רגשות ותפקודים ניהוליים" מאת פרופ' רות פת-הורנצ'יק אשר ניתנה ביום העיון "טראומה וויסות רגשות בילדים: הביצה והתרנגולת" מטעם מרכז מטיב, מכון חרוב וביה"ס לעבודה סוציאלית של האוניברסיטה העברית. ההרצאה עסקה בתוצאות של חשיפה מתמשכת לטראומה הכרוכה בעוררות גבוהה וארוכת טווח אשר יוצרת הפרעה בוויסות. בין היתר התמקדה פרופ' פת הורנצ'יק במערכת יחסים הורה-ילד ותיארה את החשיבות של שיפור מיומנויות של ויסות הדדי.