27/10/23
גם השבוע אנו בוחרים להציג לכם בגיליון מקבץ מאמרים והרצאות מתוך מאגר החומרים המקצועיים לאנשי ונשות טיפול העובדים תחת לחימה. אנו מודים מקרב לב לכותבים ולכותבות, למרצים ולמרצות, לגופים ולמוסדות אשר עובדים עמנו בשיתוף פעולה ובוחרים לתרום מניסיונם המקצועי לטובת הקהילה הטיפולית והחברה כולה.
אנו במערכת בטיפולנט נמשיך לנסות ולחשוב את הצרכים שלכם תוך כדי תנועה במצב הבלתי רגיל הזה, ומאחלים לכם ימים שקטים ובטוחים ככל הניתן.
נפתח עם מאמרה של פרופ' מירב רוט – "קשיים ועוגנים ביציאה מהתנדבות חירום ובחזרה לשגרה". בטקסט מבקשת פרופ' רוט לתאר את התהליך הנפשי המאתגר אשר מתרחש אצל מטפלים ומטפלות במעבר מהגשת סיוע נפשי ראשוני בחירום בחזרה לשגרה. בכתיבתה היא נוגעת בקשיים שונים שעלולים לעלות לאחר החוויה הנפשית האינטנסיבית של ביצוע התערבויות חירום ומציעה מספר עוגנים ומשאבים להתמודדות.
נמשיך עם מאמרו של פרופ' שאולי לב-רן – "התייחסות לשימוש מופרז בחומרים כחלק מהתערבות בשעת משבר וטיפול בטראומה". במילותיו מתייחס פרופ' לב-רן לסכנת הפנייה או החזרה לשימוש מופרז בחומרים ממכרים בתקופה של מעגלי טראומה רחבי היקף. המאמר מצטרף לטקסט קודם שפירסם אשר עסק בסכנת הפנייה לשימוש בחומרים ממכרים והתנהגויות ממכרות במצבי דחק ומצוקה חריפה.
נמשיך עם הרצאתה של ד"ר אסתר במברגר – "איך לדבר עם ילדים צעירים בימים של מתח בטחוני?" מטעם מכון מפרשים במכללה האקדמית ת"א-יפו. במפגש בהנחייתה ד"ר שרון זיו ביימן תיארה ד"ר במברגר את התמודדויותיהם המאתגרות של הורים וילדים בשעת המלחמה, ועקרונות טיפוליים מתוך מודל CPP לטיפול דיאדי בגיל הרך במצבי סטרס וטראומה.
נעבור להרצאה של מרלן מאור אשר שילבה בין תובנות מן העבודה הטיפולית הנוכחית עם מפוני עוטף עזה לבין ידע וניסיון מקצועי מן הטיפול בניצולי שואה במסגרת עמותת "עמך". ההרצאה התקיימה בהנחיית ד"ר אריאל כהן-ארקין ומטעם המרפאה לטיפול מיני וזוגי בשיבא, ונגעה במושגי הטראומה, ה- Acute Stress Disorder ועוד.
נסיים עם הרצאתו של פרופ' גולן שחר – "אשמה ובושה במצבי חירום: השלכות להתערבות ראשונית", בהנחייתה של ד"ר שרון זיו ביימן. בדבריו עסק פרופ' שחר ברגשות אשמה ובושה בקרב שורדי אירועי הטרור ביישובי העוטף והנגב המערבי, כמו גם באפשרויות שונות לעבודה עמם במסגרת התערבויות אינטגרטיביות ראשוניות.