23/8/24
למלחמה השפעות רבות על בריאות הנפש של הציבור הישראלי, ונראה כי אחת המדאיגות שבהן היא מגמת העלייה ההולכת וגוברת בפניות לטיפול בהפרעות אכילה.
מדובר בטיפול ייחודי ומורכב, הדורש איזון עדין בין התייחסות מעמיקה למצוקה הנפשית העומדת בבסיס הסימפטומים לבין מתן מענה רפואי להיבט הגופני אשר לא פעם עלול להיות מסכן חיים.
השבוע בגיליון, ליקטנו עבורכם מאמרים והרצאות אשר עוסקים בנושא מזוויות שונות, החל מדרכי טיפול אינטגרטיביות עכשוויות ועד התפתחות החשיבה הפסיכואנליטית בתחום.
נפתח עם פרק חדש לקריאה מאת פרופ' מוריה גולן ורחל פוגל – "טיפול אינטגרטיבי בהפרעות אכילה" מתוך כרך ב' של ספרן "להרעיב את הזאב שבפנים: מאחורי הקלעים של ההתמודדות עם הפרעות אכילה והטיפול בהן", לו נכתבה הקדמה מאת לירן רוגב. בפרק מתואר טיפול אינטגרטיבי בהפרעות אכילה, אשר שואב השראה מהגישה הנרטיבית, הגישה הממוקדת פתרון, CBT ועוד, תוך שילוב דוגמאות קליניות.
נעבור לסקירתה של נעה ביימן ליום העיון "מניעה וחישוב מסלול מחדש בטיפול בהפרעות אכילה" מטעם העמותה הישראלית למניעה, טיפול ומחקר בהפרעות אכילה (IAED). נסקרו הרצאותיהם של פרופ' אריק סטייס, מירי כדורי, עדי בר איל, עדי לייבל סגיב, ד״ר עינת צוברי, ד״ר רונית גרונדמן שם טוב, ד״ר יואל גולברט וד״ר מיכל חסון רוזנשטיין, אשר דנו בגישות ומודלים שונים לטיפול בהפרעות אכילה.
נמשיך עם הרצאתה של ד"ר ענבל שלומי – "פגיעה מינית והפרעות אכילה" אשר ניתנה במסגרת יום העיון "קידום אבחון, טיפול ומניעה של פגיעה מינית: הכנס השנתי ה-1" מטעם החברה הישראלית לקידום אבחון, טיפול ומניעה של פגיעה מינית. דרך תיאור מקרה מרתק, דנה ד"ר שלומי בקשר שבין טראומה מינית לבין הפרעות אכילה והציעה גישה אינטגרטיבית להתמודדות עם האתגרים בטיפול.
נעבור לסקירת מאמרם של לואיג'י קפרוטה וקמרן גפרי – "הפרעות אכילה בראיה פסיכודינמית", בה מתוארות התרומות הפסיכודינמיות להתפתחות החשיבה הקלינית על אודות הפרעות אכילה. זאת, החל מכתביו של פרויד, דרך אסכולת יחסי האובייקט, פסיכולוגיית העצמי, ועד חשיבה תיאורטית בת זמננו המציעה הסבר המשלב בין תיאוריות דחפיות, תיאוריית ההתקשרות והשפעות ביו-סוציאליות.
נסיים עם המלצה חמה לבקר בעמוד האוסף המוקדש להפרעות אכילה, אשר נמצא באזור האוספים של בטיפולנט. באוסף תמצאו הרצאות ומאמרים נוספים אשר עוסקים בסוגיות שונות בחשיבה התיאורטית, במחקר ובעבודה הקלינית עם מטופלים המתמודדים עם הפרעות אכילה.