26/3/2025
לאחרונה נדמה שהתואר "נרקיסיסט" נשמע בכל מקום – על האקס של החברה, הבוס בעבודה, לעיתים אפילו על קרובינו. אך כדאי לזכור: לא כל מי שמצלם סלפי, נהנה להביט במראה או מדבר הרבה על עצמו הוא נרקיסיסט. נרקיסיזם היא תופעה מורכבת ואף כואבת, המשפיעה גם על האדם שחווה אותה וגם על סובביו וקרוביו. הקשר שלנו עם אנשים נרקיסיסטים או כאלה המראים התנהגויות נרקיסיסטיות פוגעניות עלול להסב סבל רב עבורנו, ולעיתים נצטרך לנקוט במספר צעדים על מנת לשמור על עצמנו מפני קשר זה.
אז מה זה בעצם נרקיסיזם? איך נוכל לזהות אם אנחנו בקשר עם אדם נרקיסיסט? ומה נוכל לעשות בשביל להגן על עצמנו בתוך קשר זה? כל התשובות בכתבה הבאה!
אנחנו רגילים להשתמש במונח "נרקיסיזם" בשביל לתאר התנהגויות פוגעניות ושליליות. אך על אף שהדבר עשוי להפתיע, קיימים גם היבטים חיוביים לנרקיסיזם ומידה מסוימת של נרקיסיסטיות חשובה להתפתחות.
הכתבה הבאה עוסקת בהיבטים השונים של המונח "נרקיסיזם" שכה שגור בפי רבים מאיתנו ומסבירה מה ההבדל בין נרקיסיזם "בריא" לנרקיסיזם המסב נזק וסבל, מה המאפיינים של כל אחד מהם וכיצד ניתן להבחין ביניהם.
התעללות נרקיסיסטית או פסיכופתית עשויה להתלוות למצבים קיצוניים של נרקיסיזם ובעלת השלכות משמעותיות על קורבנותיה ברמה הנפשית, המחשבתית וההתנהגותית. לעיתים התעללות נרקיסיסטית או פסיכופתית אינה ניתנת להוכחה כלפי חוץ, מה שמקשה לשים עליה את האצבע ומערער את הסובלים ממנה.
על מנת להבין לעומק התעללות חמקמקה זו, אירחנו באולפן בטיפולנט את חני לורנצי-אורן, פסיכולוגית קלינית, המסבירה מה הקשר בין התעללות זו לבין הפרעת אישיות נרקיסיסטית ומציגה מהם סימני האזהרה שיכולים להעיד על הימצאות בקשר מתעלל וכיצד טיפול פסיכולוגי יכול לסייע בהתמודדות עם התופעה.
"זה לא קרה", "זה עיוות של המציאות", "אף אחד לא יאמין לך" – אמירות אלו יכולות לעורר בכולנו אי נוחות, בלבול ופקפוק. אך כאשר הן נאמרות לעיתים קרובות ובאופן עקבי ייתכן כי הן חלק מאוסף התנהגויות המכונה "גזלייטינג" אשר עלול להוביל למצוקה נפשית משמעותית. אך מה זה בעצם גזלייטינג? באילו קשרים הדבר יכול להתרחש? ואיך ניתן להתמודד? כל התשובות בכתבה הבאה!