9/12/2020
למי מאיתנו אין יחסים מורכבים עם מזון? פעם זו פרוסת עוגה מנחמת אחרי יום קשה בעבודה,פעם זה משהו שהבטחנו לעצמנו ש"יותר אנחנו לא אוכלים", ופעם זו התחושה המורכבת מול המספר שמופיע על צג המשקל. אך בכל זאת, לא כל יחסים מורכבים עם אוכל הם הפרעת אכילה. אז מתי קושי רגשי הופך להפרעת אכילה? איזה סוגים של הפרעות אכילה קיימים? למה הקורונה משפיעה על הפרעות כאלו? ואיך ניתן לטפל?
טוויגי, דוגמנית העל בעלת גזרת המקל אשר פרצה לתודעתנו בשנות ה-60, היוותה מודל לחיקוי לנשים ונערות רבות. האופנה שהחלה בשנים הללו שידרה לרבות שעל מנת להיות יפה עלייך להיות בעלת גוף רזה, ובכך תרמה משמעותית להעלאת שכיחותן של הפרעות אכילה בקרב נערות מתבגרות.
בשנים האחרונות, עקב הגברת המודעות לתזונה נכונה ובריאה, עלתה גם המודעות לתחום הפרעות אכילה.
מהי בעצם הפרעת אכילה? אילו סוגי הפרעות אכילה קיימים?
מחקרים מראים שאנשים שסבלו מהפרעות אכילה בעבר, או שנמצאים כרגע בטיפול בהפרעת אכילה, חוו החמרה במצבם מאז שהתחילה מגפת הקורונה. ספציפית, אנשים שסבלו מבולימיה חוו השפעות מדאיגות במיוחד, ורבים שכבר היו ברמיסיה כמעט מלאה של הסימפטומים לפני המגפה, חוו חזרה מלאה שלהם. נשארת בעינה השאלה מדוע?
אם יוצא לכם לבלות זמן בחברת ילדים צעירים, ודאי נתקלתם בילדים שלא מוכנים לאכול מאכלים מסוימים. רובם נמנעים מלנסות מאכלים חדשים, ועשויים להירתע ממרקמים או ריחות מסוימים. עם ההתבגרות, מרבית האנשים משאירים את השלב הזה מאחוריהם, אך ישנם כאלו שממשיכים לדבוק בהעדפות המצומצמות האלו לאורך חייהם. כל עוד הבררנות הזו לא מפריעה לאורח החיים או לבריאות, אין עם כך שום בעיה – אך מתי בררנות לגבי אוכל הופכת להיות הפרעת אכילה?
הפרעת אכילה הינה הפרעה נפשית שמתבטאת באכילה לא נורמטיבית, המובילה לתהליכים הרסניים. הפרעות אכילה מסכנות את הבריאות והינן בעלות פוטנציאל לסכנת חיים של ממש. בנוסף לכך, אצל אנשים (רובן נשים) הסובלים מאחת מהפרעות האכילה ישנה גם השפעה הרסנית על שאר תחומי החיים: על התפקוד החברתי והמקצועי, על יכולת ההנאה ועל המעורבות בכלל בחיים. לאחר שנשאלתי פעמים רבות על התאמת טיפול לסובלות/ים מהפרעות אכילה, החלטתי לכתוב את המדריך הקצר הזה בכדי לחדד את צרכי המטופלות/ים ולעזור למטפלים בהכוונת מטופלות/ים לטיפול המתאים