צוות בטיפולנט
מה הופך מטפל ספציפי ליותר אפקטיבי מחברו? למרות שמדובר בנושא רלוונטי, בעל חשיבות עצומה, מפתיע לגלות כי הגוף המחקרי בנושא יחסית מצומצם. קבוצת מחקר אמריקנית מבקשת בשנים האחרונות לשנות את התמונה.
בשנת 2000, נפגשו ד"ר לואיס קסטונגואי מאוניברסיטת פנסילבניה (Louis Castonguay, PhD, Pennsylvania State University) וד"ר קלרה היל מאוניברסיטת מרילנד (Clara Hill, PhD, University of Maryland) בכנס מקצועי. השניים החלו לשוחח על הצורך בקידומם של מחקרים אשר יוקדשו לחקר האפקטיביות של טיפולים, והחליטו לגבש קבוצת מחקר שתעסוק בנושא. מאז מקיימת הקבוצה כנסים, במסגרתם מוצגים ממצאי מחקרים, ונידונות הצעות מחקר חדשות ומסקרנות. אחד הכנסים של הקבוצה התרכז בחשיבותה של התובנה - רכישת הבנות חדשות במהלך הטיפול, ככלי מקדם שינוי, ובאופן בו ניתן להעשיר את מושג התובנה באמצעות המשגות מתוך עולם הפסיכולוגיה החברתית, הקוגניטיבית והתפתחותית, ובאמצעות תחום הפילוסופיה. סדרת כנסים נוספת התרכזה במשמעותן של חוויות מתקנות - אירועים אשר מאתגרים את הציפיות והפחדים של האדם, ומובילים לתוצאות מפתיעות. ממצאי הקבוצה בנושאים אלו התפרסמו בשני ספרים של איגוד הפסיכולוגים האמריקני (American Psychological Association).
קבוצת המחקר עורכת בימים אלו מגוון מחקרים אשר מבקשים לזקק את הגורמים האחראים לאפקטיביות של מטפלים שונים. המחקרים עדיין בעיצומם, ובקרוב צפויות להתפרסם מסקנות אשר יוכלו לשרת את הקהילה המקצועית, על מטפליה ומדריכיה. דוקטור ברוס וומפולד מאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון (Bruce Wampold, PhD, University of Wisconsin-Madison), חוקר את ההשערה לפיה מטפלים אפקטיביים ניחנו ביחסי אנוש מפותחים, הכוללים יכולת ורבאלית משוכללת, חום, קבלה, אמפתיה, ויכולת זיהוי טובה של תחושות המטופל. כמו כן, לפי וומפולד, מסתמן כי המטפלים היותר אפקטיביים הם אלו אשר מצליחים לבסס ברית טיפולית עם מגוון רחב מאוד של מטופלים. אחד מכיווני המחקר המבטיחים של ד"ר מייקל למברט מאוניברסיטת בריגהאם-יאנג (Michael Lambert, PhD, Brigham-Young University), מצביע על כך שמטפלים אפקטיביים מכווננים מאוד למידת ההתקדמות של המטופל בטיפול, באמצעות כלי משוב פורמאליים ובלתי פורמאליים. הממצאים מופיעים בספרו "מניעת כישלון הטיפול" (Prevention of Treatment Failure, APA), שם ממליץ למברט על הקדשת דיי זמן בטיפול לצורך איסוף משוב, על ידי פניה ישירה למטופל.
חוקרים כגון ד"ר תומאס סקסטון מאוניברסיטת אינדיאנה (Thomas Sexton, PhD, Indiana University), אשר מכהן כראש המחלקה לפסיכולוגיה משפחתית בארגון הפסיכולוגים האמריקני, מציינים כי איכויות המטפל הנן רק חלק מהמשוואה, וכי יש לייחס חשיבות רבה לתהליך ההתאמה בין המודל הטיפולי למטופל הספציפי. לפי סקסטון, לרשות המטפלים עומד כיום גוף מחקרי ענף ביותר, שיש להסתמך עליו כאשר בוחרים את הטיפול האפקטיבי ביותר עבור המטופל. סקסטון אוסף את ממצאיה האחרונים של הקבוצה, ומסכם כי מטפלים אפקטיביים הם אלו אשר מצוידים בשלושה פרמטרים: יכולת בינאישית מפותחת, מודל טיפולי אשר הוכח מחקרית כאפקטיבי, ויכולת ליישם את המודל באופן שהולם את התמונה הקלינית של המטופל.
קבוצת המחקר מהווה כיום קול חלוצי שהולך ומתעצם בקהילה המקצועית, המבקש לזקק את איכויות המטפלים והמודלים שבשימושם, שבבסיסם של טיפולים אפקטיביים, בעלי השפעות ארוכות טווח.
The therapist effect. Ami Novotney. Monitor on Psychology, American Psychological Association, February 2013, vol.44, No. 2, pp. 50-51.http://www.apamonitor-digital.org/apamonitor/201302#pg50