צוות בטיפולנט
כתב עת לפסיכותרפיה - גיליון 4/16
הגיליון הנוכחי יוקדש לנושא של מיניות המטפל, אך לפני כן אנו שמחים להביא את מאמרה של ד"ר הניה שנון-קליין שכול ואבלות הורית– מודל ההסתגלות מחדש, ופרק מספרם של תמר ועוז אלמוג דור ה-Y כאילו אין מחר המפורסם באדיבות הוצאת מודן.
***
מיניות המטופל היא אחד הנושאים שזכו לטיפול האינטנסיבי ביותר בתיאוריה ובפרקטיקה הטיפולית, הן לאור התפיסות הפסיכואנליטיות הקלאסיות אשר הדגישו את מרכזיות הדחף, והן לאור הקשיים בתחום המיני איתם מתמודדים מטופלים רבים.
מיניות המטפל, לעומת זאת, היא אחד ההיבטים אשר העיסוק בהם מלווה בדילמות רבות: האם מיניותו של המטפל בכלל רלוונטית לשיח המקצועי? האם יש לה מקום בחדר הטיפולים? וכיצד יש לעסוק במיניות המטפל בעידן בו אנו מודעים להשפעת הסובייקטיביות שלו על המפגש הטיפולי?
בגיליון זה נציג מספר מאמרים אשר עוסקים במיניות המטפל ובמשמעויותיה בפרקטיקה הקלינית, ובפרט בדפוסי העברה והעברה נגדית של המטפל הכוללים רכיבים של תשוקה, אהבה וארוטיקה.
גילת אנגל תרגמה את מאמרה פורץ הדרך של Davies אהבה בצהריי היום: חשיבה מחודשת מפרספקטיבה התייחסותית על תשוקה ואימה בקאונטר-טראנספרנס.
עמיעד אברהמס סקר את ערב העיון המעשה הטיפולי ותשוקה מינית: כשגברים מטפלים בגברים הטרוסקסואלים אשר בליבו עמד הדיון בהעברה הארוטית של מטפלים הומוסקסואלים כלפי מטופלים הטרוסקסואלים.
מאמרה של אלוורז מציע התבוננות בנושא של סוגי העברה והעברה נגדית אירוטיים.
Gabbard דן בהיבט שונה מעט דרכו מחלחלת מיניות המטפל אל המפגש הטיפולי במאמר תרומת המטפל להיווצרות ההעברה האירוטית.
Fisher מציע דיון מזווית תיאורטית, קלינית ומחקרית בסוגיה של חשיפה עצמית של רגשות מיניים כלפי המטופל.
לסיום, Gabbard מציג במאמר שיעורים שעלינו ללמוד מחקר הפרת הגבולות המיניים ממצאים מפתיעים לגבי מאפייניהם של מטפלים פוגעים מינית.