צוות בטיפולנט
בעיות בתפקוד המיני היוו מאז ומתמיד גורם לפנייה לשירותי פסיכותרפיה, טיפולים זוגיים וטיפולים מיניים. במאמר שהתפרסם בשנת 2010 "טיפולים שאינם תרופתיים לבעיות מיניות - סקירת המחקר והספרות" (Non-pharmacological treatment of sexual problems- A review of research literature) סוקרים Almås & Landmark את שיטות הטיפול הקיימות כיום לבעיות שונות בתפקוד המיני בקרב יחידים וזוגות. המאמר מתמקד בסקירת השיטות הפסיכותרפויטיות בלבד, עם כי החוקרים מצטטים מספר מאמרים אשר מצביעים על כך שיטת הטיפול היעילה ביותר לחלק ניכר מהבעיות המיניות היא שילוב בין פסיכותרפיה לבין טיפול תרופתי.
מטפלים המשתמשים בהיפנוזה מביעים אמון ביכולתה לסייע בתהליכי אבחון וטיפול בבעיות מיניות מאחר והיא מייצרת גישה לאזורים נפשיים אשר עשויים להיוותר בלתי נגישים ללא השימוש בה. בפועל נערכו מחקרים אחדים בלבד אשר בחנו באופן שיטתי את יעילות השימוש בהיפנוזה, ועל אף שמרביתם הניבו תוצאות המצביעות על יעילותה השימוש בה, Almås & Landmark מציעים שלאור מיעוט הנתונים יש להשתמש בהיפנוזה באופן זהיר סביב טיפול בבעיות מיניות, ולבחון באופן רגיש את התאמתה למטופל.
טיפול התנהגותי מבוסס על התפיסה לפיה התנהגויות נלמדות דרך חיזוקים ועל כן גם ניתנות לשינוי באמצעות שינוי מערכת החיזוקים. טכניקות רבות בהן נעשה שימוש במסגרת טיפולים מיניים מבוססות על הגישה ההתנהגותית, אך במקרים רבים השימוש בהן יעשה כחלק מטיפול אינטגרטיבי הכולל מתודות טיפוליות נוספות. להלן מספר שיטות התנהגותיות בהן נעשה שימוש במסגרת טיפולים לבעיות מיניות:
מחקרים אשר בחנו את יעילות הטיפול ההתנהגותי בבעיות מיניות הניבו תוצאות חיוביות, והצביעו על כך שדה-סנסיטיזציה שיטתית היתה אחת משיטות הטיפול השיחות והיעילות ביותר. שיטה זו נמצאה יעילה במיוחד לטיפול בבעיות בהשגת אורגזמה, ככל הנראה מאחר וקשיים בהשגת אורגזמה מלווים פעמים רבות בחרדה או אוורסיה כלפי מיניות. התוצאות הצביעו על עלייה משמעותית ביכולת להשגת אורגזמה, אך גם בעלייה בתחושת הסיפוק הכללי מהיחסים, קבלה עצמית בתחום המיני ועלייה בהנאה המינית. רכישת טכניקות הרגעה עצמית נמצאה גם היא כשיטת טיפול יעיל במקרים בהם החרדה מילאה תפקיד משמעותי בהיווצרות הסימפטומים.
טיפול קוגניטיבי בבעיות מיניות מבוסס על רעיונותיו של אהרון בק לפיהם שינוי דפוסי החשיבה והתפיסה והאופן בו מפורשים גירויים שונים הוא המפתח להשגת שינוי תרפויטי. Almås & Landmark מתארים כי לא נמצאו מחקרים בבעיות מיניות אשר עושים שימוש במתודות קוגניטיביות בלבד, מאחר ואלו משולבות בדרך כלל במתוות התנהגותיות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בבעיות מיניות מבוסס על שילוב בין מתודות קוגניטיביות למתודות התנהגותיות תוך התמקדות בחוויה ב"כאן ועכשיו" ובוויסות סימפטומים. פרוטוקולים של טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים בבעיות מיניות כוללים בדרך כלל שיטות של השכלה פסיכו-דידקטית, התערבות קוגניטיבית הנוגעת לאופן בו נתפסים ומפורשים גירויים מיניים, טכניקות המכוונת להפחתת חרדה סביב גירויים מיניים, ניתוח התנהגות, שיפור מיומנויות פתרון קונפליקטים וטכניקות לשיפור היחסים הזוגיים. מחקרים מצביעים על יעילות הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, ומציעים כי הטיפול תורם לא רק לשיפור התפקוד המיני אלא גם להיבטים כשיפור דימוי הגוף, שיפור מערכות היחסים, עלייה בערך העצמי ועוד.
טיפול זוגי בהקשר המיני מכוון לקידום התקשורת החיובית בין בני הזוג בנוגע לתחום המיני. הטיפול מייצר מסגרת לקיום דיאלוג פתוח סביב קונפליקטים ואי הסכמות קונקרטיות, מתן וקבלת פידבק בונה סביב סגנון התקשורת בין בני הזוג והתמודדות עם מטענים רגשיים המלווים את הזוגיות. מסגרת זו מסייעת בשיפור התקשורת בין בני הזוג, ומלווה פעמים רבות בטכניקות כמשחקי תפקידים ובמתן שיעורי בית בתחום המיני. מחקרים מצביעים על כך שהתמקדות בשיפור התקשורת בין בני הזוג הביאה לשיפור משמעותי בתחום המיני.
טיפול קבוצתי יכול לשמש כשיטת טיפול עצמאית או לעשות שימוש בטכניקות שתוארו קודם לכן במסגרת הקבוצתית. מחקרים שבחנו את יעילות הטיפול הקבוצתי עבור נשים עם בעיות בהשגת אורגזמה הצביעו על תוצאות חיוביות במיוחד, ובפרט בקרב נשים אשר מערכת היחסים הזוגית שלהן היתה טובה בסך הכל. נתון חשוב שעלה ממחקרים אלו מצביע על כך שהתמקדות גם בקשיים הבין אישיים של המטופלות הניבו תוצאות טובות יותר ביחס להתמקדות בקשיים המיניים בלבד.
טיפול מיני נבדל מגישות אחרות בשני היבטים מרכזיים. הראשון הוא שהטיפול המיני מתייחס לבעיה המינית כסימפטום בפני עצמו, והשני הוא שטיפול מיני עושה שימוש בכל המתודות הטיפוליות אשר יכולות לסייע למטופל. במסגרת טיפול מיני נעשה שימוש במספר מתודות טיפול מרכזיות:
מחקרים אשר בחנו את יעילות הטיפול המיני הצביעו על יעילותו, ובאופן ספציפי על כך ששילוב בין שיטות ייעוץ לבין הכוונה לתרגול פרקטי ורכישת מיומנויות רלוונטיות היווה בדרך כלל את מתודת הטיפול היעילה ביותר. מעבר לכך, Almås & Landmark מצביעים על כך ששיטות טיפול ספציפיות נמצאו כיעילות יותר או פחות סביב טיפול בקשיים ספציפיים. לדוגמה, שילוב אימון לאוננות בטיפול נמצא כיעיל במיוחד עבור בעיות בהשגת אורגזמה, וטיפול מיני וזוגי היה יעיל במיוחד לטיפול בבעיות אורגזמה של נשים. כמו כן, מתודות שונות של דה-סנסיטיזציה שיטתית נמצאו יעילות לבעיות מיניות המערבות רמת חרדה גבוהה ולבעיות מיניות כוגיניסמוס ורתיעה ממין.
Almås & Landmark מתארים כי כללו בסקירה שלהם רק נתונים אשר התבססו על מחקרים שיטתיים בהם הושוו קבוצות ניסוי מול קבוצות ביקורת. על סמך ממצאים אלו, הם מסיקים כי טיפול מיני הוא מתודת הטיפול היעילה ביותר עבור הטיפול בקשיים מיניים, מאחר ושיטה זו עושה שימוש במגוון רחב של מתודות המותאמות לצרכי המטופל וכוללות הן עבודה ייעוצית-טיפולית והן שימוש במתודות פרקטיות לשיפור התפקוד המיני.
בחירת המאמרים של Almås & Landmark אמנם מספקת הבנה של יעילותן של המתודות הטיפוליות השונות בתחום המיני, אך אינה מציעה התבוננות במתודות פסיכודינמיות ופסיכותרפויטיות בהן נעשה שימוש במסגרת מרבית הטיפולים המיניים. כמו כן, הסקירה אינה כוללת התייחסות להתמודדות עם סימפטומים ובעיות מיניות אותם מביא המטופל במסגרת טיפולים פסיכו-דינמיים אשר אינם ממוקדים רק בתחום המיני.
Non-pharmacological treatment of sexual problems-A review of research literature 1970-2008. By Almås, E.; Landmark, B. Sexologies: European Journal of Sexology and Sexual Health / Revue européenne de sexologie et de santé sexuelle, Vol 19(4), Oct-Dec 2010, 202-211.