צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 1/20
ב'שיר קדמשנתי' של יונה וולך, דורשת המשוררת כי אם קיים סקס אחר, שאיננו עייף ויגע, "הביאוהו לכאן ונדעהו". באופן זה מבטאת וולך בקשה כפולה, הן לדעת את המיניות המסתורית והאחרת והן להדגיש את הפער בין ייצוגי המיניות בתרבות ובין מעשה האהבה האינטימי. כתיבתו של השיר דווקא בשנות ה-60 אשר הביאו איתן את בשורת השחרור המיני, מדגישה עד כמה המיניות, התשוקה והארוטיקה, נותרות על פי רוב במחוזות עלומים וקונפליקטואליים. בדומה לכך, הבנתו של פרויד כי המיניות הלא מודעת מעצבת את העולם הנפשי, על אף שנהגתה בצלה של החברה הוינאית הפוריטנית, נותרת רלוונטית ביותר גם כיום. מיניות, תשוקה ואהבה הם תחומים שמוסיפים לאתגר מטפלים רבים בחדר הטיפול ודומה שנוצרים סביבם קשרים של שתיקה. בניסיון לערער מעט שתיקה זו, ריכזנו בגיליון הנוכחי מאמרים בנושא לצד הרצאות מצולמות מן הכנס של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי.
נפתח עם הרצאתה המרתקת של מיכל ניר אודות זוגות ללא יחסי מין וללא מיניות. במושגיו של ויניקוט, הציעה ניר כי מצבים אלו עשויים להתקשר להיעדרו של מרחב מעברי מופנם, כמו גם לתחושות של בושה וקנאה. היא תיארה את עבודתו של המטפל הזוגי כמחזיק התקווה וכמעורר מחדש של אזורים מושתקים ומעוררי חרדה.
נמשיך עם ההרצאה החשובה "איך לדבר מיניות עם ילדנו?" אותה נתנה לי ראובני בר-דוד. בהרצאה, קראה ראובני בר-דוד להסרת הטאבו מעל נושא המיניות בתא המשפחתי. היא הציגה ממצאים אשר מדגימים את חשיבותו של קיום שיח פתוח אודות מיניות עם ילדים והציעה דגשים לקיום שיח כזה בתוך המשפחה.
נמשיך עם מאמר המערכת אודות אהבה פוסט-אדיפלית בהתפתחות ובקשר הטיפולי. במסגרת המאמר, נסקרים רעיונותיה של ג'ודי מסלר דייוויס, תיאורטיקנית בולטת מהזרם ההתייחסותי, אשר עוסקת בתחום של גילויי אהבה ומיניות בקשר הטיפולי. בין היתר, מסלר דייויס מציעה נקודת מבט חדשנית ומרעננת על העבודה עם העברה והעברה נגדית ארוטיות בחדר הטיפול.
הרצאה נוספת מן הכנס של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי ניתנה על ידי נורית שילה בן-הרוש, אשר התמקדה בשינויים המתרחשים במיניות בעקבות המעבר מיחידה זוגית להורית. שילה בן-הרוש תיארה את האופן בו תהליכי לידה, הריון וגידול ילדים, מתקשרים לדיספונקציות מיניות שונות, והסבירה מדוע מיניות הורית בריאה היא חיונית למערכת המשפחתית כולה.
נסיים עם התנסות מעשית שהנחה גבו וייס באותו הכנס, במטרה להעמיק את המגע עם תשוקה בחיי היום-יום. וייס ביקש להציע למשתתפי ההרצאה דרך חווייתית לפתח את הדיאלוג הפנימי שלהם עם תשוקה מינית. לדבריו, ככל שמטפלים יכירו את הנושא וירגישו בנוח מול נושאי המיניות והאהבה בתוך נפשם, כך הם יוכלו לבוא נקיים יותר למפגש עם נושאים אלו מול מטופליהם.