צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 13/20
בימים קשים אלו, כולנו נעים בין חיפוש המוכר לבין התמסרות להשתנות הקיצונית. באופן דומה, טיפולים משנים את צורתם ומשמרים את עצמם בו זמנית, תוך שהם דורשים ממטפלים לקיים דיאלקטיקה מאתגרת. נראה כי המצב הנוכחי מצריך חשיבה מתחדשת על טיפול ומעבר לו, אשר תאפשר להכיל את המתח בין המשתמר למשתנה. בגיליון הנוכחי, ריכזנו עבורכם חומרים העוסקים בסוגיות טיפוליות ודילמות מרכזיות העולות בעבודת הטיפול בעת הזו. אנו מקווים להמשיך להתמודד יחד ולחשוב יחד את ימי הקורונה ואת המלאכה הטיפולית בתוכם.
נפתח עם מאמרה המרתק של ד"ר מירב רוט אודות העברה בימי קורונה. בטקסט נוגע ועשיר, מתארת ד"ר רוט את התקופה הנוכחית כהזדמנות להופעתו המחודשת של העבר הנפשי ולפיכך להתרחשותו של תיקון בדיעבד. בדבריה, היא מדגישה את חשיבותה של העבודה עם העברה דווקא בתקופת הקורונה, ומציעה את מחשבותיה על העברה נגדית, הזדהות השלכתית ושמירה טיפולית טובה.
נמשיך עם המאמר המצוין מקצוע בלתי אפשרי בתקופה בלתי אפשרית, במסגרתו עוסק ד"ר עמית פכלר בדילמות טיפוליות בימי הקורונה. בדבריו, מציע ד"ר פכלר את מחשבותיו אודות המעבר לפגישות מרחוק, תמחור הפגישה הטיפולית, עצירתם של קשרים טיפוליים, שיתוף וחשיפה עצמית של המטפל ואופייה של עבודת הפירוש בימי הקורונה.
הרצאה רלוונטית ביותר לימים אלו ניתנה על ידי ד"ר חיים וינברג אודות המעבר לטיפול אונליין. ההרצאה ניתנה במסגרת יום עיון שהתקיים ב-2018 בתל השומר ואורגן על ידי אמציה הוצאת ספרים. ד"ר וינברג שיתף בתהליך האישי אשר הוביל אותו לעבודה מקוונת ותיאר את אתגרי ההנחיה של קבוצות טיפוליות ברשת.
ד"ר אביטל גרשפלד ליטוין כתבה גם היא על אתגרי התקופה והדילמות הטיפוליות בתוכה במסגרת המאמר דברים שרואים און-ליין לא רואים מכאן. בצורה כנה וגלויה מתארת ד"ר גרשפלד ליטוין את התמודדותה עם התמקמות במרחב הביתי, התמקמות במרחב הוירטואלי והתמקמות אל מול המציאות המשברית.
נסיים עם טקסט קצר שכתב אייל שדה, פסיכולוג קליני המתגורר בימים אלו בשיקגו, בו הוא בוחן את נושא הקורונה וקטסטרופות בהיבט תרבותי. במסגרת כתיבתו הוא משתף בחוויות שעוברות עליו ועל משפחתו הגרעינית בעוד הם מרוחקים ממשפחתם ומוקפים בתפיסות תרבותיות שונות משלהם.