צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 13/18
על העדר היכולת לשחק| חרדה חברתית בילדים ומתבגרים: היבטים חינוכיים, טיפוליים וחברתיים | הכנס הקליני השנתי להפרעות אכילה | אתיקה בטיפול ובהכשרה – הפסיכולוגיה הקלינית כזירה לריבוי סוגיות אתיות
ימי עיון וכנסים הנם אחת הדרכים הטובות ביותר להעמיק בנושאים תיאורטיים שונים, ללמוד ולהתפתח מקצועית. לשמחתנו, בישראל מתקיימים בכל חודש עשרות כנסים וימי עיון במגוון נושאים בתחום הטיפול הנפשי. על מנת לסייע לקדם את אוצר הידע המקצועי הטמון בהם, אנו מבקשים להביא עד אליכם את עיקרי הרעיונות והמידע מכנסים אלו.
לאחרונה, תיעד צוות בטיפולנט את יום העיון המרכזי של חטיבת הילדים והנוער באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית – על העדר היכולת לשחק. אנו מזמינים אתכם לצפות בהרצאותיהם המרתקות של יוסי צוק, אבי שרוף, רוני שפירא, עופר ספיר ורוני מרץ, אשר עסקו בהיעדרו המתעתע של המרחב המשחקי, המסמן שבר בעולמו הפנימי של הילד ופגיעה במסלול התפתחותי. לצד סקירה תיאורטית עשירה, תיארו הדוברים כיצד מצבים נעדרי משחקיות מתבטאים בטיפול, כמו גם במרחב המשותף של הילד עם הוריו.
הכנס הייחודי חרדה חברתית בילדים ומתבגרים: היבטים חינוכיים, טיפוליים וחברתיים, אשר סקרה עבורנו לי ליבר, ביקש לחדד את הידע בנושא רגיש זה. ביוזמה משותפת של 'עמותת רקפת' והמעבדה לפסיכופתולוגיה התפתחותית באוניברסיטת חיפה, העמיקו ד"ר עידן אדרקה ופרופ' תומר שכנר בבסיס הביולוגי, הסביבתי והאבחוני של החרדה החברתית, הבדילו אותה מהפרעות נפשיות אחרות בילדות והציגו את ממצאי המחקר העדכניים ביותר בתחום. בנוסף, הציג אבנר דפני את העבודה של עמותת רקפת עם ילדים מופנמים, המבקשת לאמן את "השריר החברתי" באמצעות תהליך קבוצתי ומודלינג אישי.
זאת ועוד, בסקירת הכנס הקליני השנתי של העמותה למניעה, טיפול ומחקר בהפרעות אכילה, שכתבה שירלי סלע וינטר, ניתן למצוא את הרצאותיהם של מיטב המומחים במחלה מורכבת זו. בהרצאותיהם המקיפות, עסקו ד"ר רחל בכנר, פרופ' דני שטיין, דנה אמברמוביץ', יפה מילשטיין, ד"ר סילבנה פניג, אוסי שירי, גת ברמי, ד"ר שני אבין ושימי רייש בדילמות עכשוויות בטיפול בהפרעות אכילה מתמשכות, ובניהן המטרות הטיפוליות המשתנות, פער בין הקליניקה למחקר, פגיעה בסמכות ההורית של המטופלות/ים וכן השאלות הבוערות בנושא אשפוז והאכלה בכפייה. הדוברים הציגו טיפולים פורצי דרך המתקיימים ברחבי הארץ, ובניהם טיפול מבוסס משפחה (FBT) וטיפול קבוצתי באמנות, אשר מבקשים לשכלל כלים יצירתיים להתמודדות ארוכת-טווח עם המחלה.
לסיום, נמליץ על סקירת יום העיון אתיקה בטיפול ובהכשרה – הפסיכולוגיה הקלינית כזירה לריבוי סוגיות אתיות, אשר נערך במכללה האקדמית תל-אביב-יפו ביוזמת החטיבה הקלינית של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, בכתיבתה המצוינת של קרן דרטל. הדוברים ביקשו לשפוך אור על סוגיות אתיות אינטרה-דיסציפלינריות בתחום הטיפול, אשר עומדות אמנם בבסיס עבודתנו המקצועית, אך נדחקות לא פעם לשולי התודעה. עמוס ספיבק תיאר את העניין המפתיע של הדור הצעיר בתחום האתיקה, פרופ' אווה אילוז הציעה מבט ביקורתי על מושג החוסן הנפשי והשלכותיו המוסריות על החברה, פרופ' רחל בלס העמיקה בניטרליות המוסרית שמחזיקה הפסיכואנליזה, ד"ר עידן אדרקה סקר את המורכבות האתית בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, ואילו טלי לביא ופרופ' גבי שפלר חשפו את הפגיעות האתיות בראיונות הקבלה לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה, להתמחויות ולבתי הספר לפסיכותרפיה.