צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 12/20
מגפת הקורונה ממשיכה לנהל את סדר היום של כולנו ונראה כי בכל תחומי החיים צצים מדי רגע אתגרים חדשים. שינויים וגמישות נדרשים מאתנו בכל הזירות, החל מן המצב המנטלי ועד חיי המשפחה והעבודה. בתוך שלל השינויים הללו, ניכר כי גם העבודה הטיפולית צריכה להתאים את עצמה לצו השעה. שאלות רבות עולות בקרב אוכלוסיית המטפלים ונראה כי התקופה מצריכה התאמה והמצאה של פתרונות יצירתיים. בגיליון הנוכחי, ביקשנו ממספר מטפלים לשתף מניסיונם האישי ומהבנתם המקצועית על אתגרים טיפוליים שונים ועל האופנים בהם ניתן להתמודד עמם. תוכלו למצוא בין היתר מאמרים על טיפול מקוון (פרטני וקבוצתי), מעבר מטיפול בילדים להדרכת הורים ואתגרים בעבודה קוגניטיבית התנהגותית בטיפול ב-OCD בימי הקורונה.
נפתח עם מאמרו המצוין של ד"ר ארנון רולניק אשר כותב על סטינג וגמישות: עשרת הכללים (הדיברות?) לטיפול מרחוק. במסגרת המאמר, מתאר רולניק אתגרים שונים העולים מתוך העבודה המקוונת ומציע מספר קווים מנחים וכללי 'עשה ואל תעשה' לצד חשיבה פסיכודינמית על הנושא.
נמשיך עם מאמרה המרתק של ד"ר נעמי אפל עוסק באתגרי הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בעידן הקורונה. בכתיבתה, מציגה ד"ר אפל את נקודת המפגש המורכבת בין טיפול ב-OCD באמצעות טכניקה קוגניטיבית התנהגותית בימי הקורונה. באמצעות תיאור מקרה קליני, מציגה ד"ר אפל עבודה טיפולית עם נרמול, תיקוף ותקווה.
מאמר נהדר נוסף אותו מביא ד"ר חיים וינברג דן במעבר מהספה והמעגל אל המסך. במסגרת המאמר על טיפול מקוון, פרטני וקבוצתי, דן ד"ר וינברג בהיבטים אתיים וחוקיים, אובדן השליטה על הסטינג, הסביבה חסרת הגוף של הטיפול ברשת כמו גם שאלת הנוכחות וההתעלמות מן הרקע.
נמשיך עם מאמרה של עדי הירש אשר דנה בנושא של הדרכת הורים בימי קורונה בגישת ACT - מדוע וכיצד?. במאמר, הירש דנה בצורך במעבר להדרכת הורים בתקופת הקורונה ומתארת את העבודה לפי גישת ה-ACT. כמו כן, היא מציעה כי הגישה יכולה לתת מענה לתהליכים נפשיים שונים עמם גם אנו, המטפלים, נאלצים להתמודד בתקופה זו.
נסיים עם מאמר נוסף אשר דן בנושא טיפול אונליין תחת משבר הקורונה מאת ד"ר מיכל בן צבי זומר. במסגרת המאמר מביאה ד"ר בן צבי זומר באופן יצירת הסטינג המתאים במדיום המקוון, בכללי התקשורת לטיפול דרך מסך ובהבדלים בין פלטפורמות שונות לניהול שיחה טיפולית בוידאו.