עדי שניידר
תרגום מאנגלית לראיון של מנחם שלוס עם ניק קמפ - מפתח שיטת Provocative Change Work.פורסם לראשונה בתאריך 18.2.14 ב-The Times of Israel, ותורגם לעברית על ידי עדי שניידר. http://blogs.timesofisrael.com/a-provocation-that-may-change-your-life/
ניק קמפ הוא מטפל ומפתח הטכניקות התרפויטיות המרכיבות את שיטת PCW. ניק גר בלידס שבאנגליה והוא היה אורח קבוע ברדיו של רשת ה-BBC. במסגרת הופעותיו ברדיו הוא טיפל בשידור חי באנשים הסובלים מפוביות. בחודש יוני הקרוב ניק יעביר קורס בן שלושה ימים בתל אביב.
אני מתרגש מאוד מההזדמנות לדון אתך בשיטת ה-PCW שפיתחת, וכן בקורס הקרוב שתעביר בתל אביב בחודש יוני. אך ראשית כל, מהיכרותי הקרובה עמך ועם עבודתך בשנים האחרונות, הבנתי שבנוסף על היותך מטפל מבוקש, אתם גם חובב צילום ומוזיקה, ושניתן לומר שאתה חובב אמנות באופן כללי. בהתחשב בכך שביקורך יתקיים במסגרת לוח זמנים צפוף למדי, מהו הדבר אליו אתה מצפה יותר מכל?
אני תמיד שמח לקחת את שיטת ה-PCW שפיתחתי לארצות אחרות, ועד כה מעולם לא ביקרתי בישראל!על פניו ייתכן שייראה שאין כל קשר בין תחומי העניין שלי, אך כמובן שהמכנה המשותף בין צילום, מוזיקה ואמנות באשר היא הוא שכל אחד מהם הוא אמצעי לביטוי ותקשורת אנושיים. שמעתי רבות על ישראל וכמובן שרבים ממקורות ההשראה שלי הם קומיקאים יהודים שהפיצו בעולם דפוסי חשיבה ורגש חדשים בעזרת הפרובוקציות שלהם. וודי אלן וגראוצ'ו מארקס הם רק שתי דוגמאות לקומיקאים יהודים מבריקים שהשפיעו רבות על עבודתי. אני סקרן לגלות כיצד שיטת ה-PCW שפיתחתי תתקבל בתל אביב, והאם התגובה תהיה זהה לתגובות שראיתי בחלקים אחרים בעולם. לפי מה שראיתי ברחבי העולם כולו, הומור והבעיות שמטרידות את האדם הינם אוניברסליים, ללא תלות בדמוגרפיה, אמונות וגיל.
פרנק פארלי היה אבי התרפיה הפרובוקטיבית. היה לך קשר הדוק מאוד עמו, ספר לנו מעט על ההיכרות ביניכם.
פגשתי לראשונה את פרנק לפני עשור, ושיטת עבודתו שעשעה והדהימה אותי גם יחד. נדמה שהוא קרא תיגר על כל המוסכמות אליהן התרגלתי לאחר העשרים השנים בהם הייתי מעורב בתחום ההתפתחות האישית, אך הוא השיג תוצאות יוצאות מגדר הרגיל. הוא עבד בעיקר בצורה שיחתית וטבעית מאוד, וכמובן שהיה לו ניסיון קליני שהצטבר במשך עשרות שנות עבודה עם מטופלים קליניים קשים בבית החולים מנדוטה, שבווינסקונסין, ארצות הברית. פרנק למד אצל קרל רוג'רס, אבי שיטת התרפיה הממוקד בלקוח, אולם גישת התרפיה הפרובוקטיבית של פרנק הייתה שונה לחלוטין והיא לא דמתה לשום דבר שראיתי בחיי. נעשינו עמיתים למקצוע וחברים קרובים. לאורך השנים הוא התארח בביתי פעמים רבות והקמתי, בשיתוף עם ד"ר נוני הופנר מגרמניה, את האגודה לתרפיה פרובוקטיבית, במטרה לשמר את המורשת שלו ולקדם אותה. פרנק השפיע במידה ניכרת על שיטת ה-PCW שפיתחתי ואני מתגעגע אליו מאוד מאז מותו בשנת 2013.
במספר מילים, מה זה PCW? האם באמת ניתן להשתמש בפרובוקציות כדי ליצור שינוי אצל האדם?
מודל PCW הוא מודל תקשורת שבמסגרתו האדם מאמץ סדרה של עמדות, במטרה לגרום ללקוח לאמץ דפוסי חשיבה ורגש חדשים.במהלך הקורס אני מלמד עשרים ושבע עמדות עיקריות. האינטראקציה הזאת עם הלקוח שונה למדי ממה שבדרך כלל קורה ב"תרפיה שיחתית רשמית" והיא נראית יותר כמו שיחה בין שני חברים וותיקים. ברשות המטפל בשיטת PCW יש מגוון רחב של כישורים המאפשרים לו לסייע ללקוח לחשוב ולהרגיש אחרת, לעתים קרובות תוך זמן קצר מאוד. עד כה צברתי מעל 5,000 שעות של עבודה קלינית עם לקוחות והשגתי תוצאות מצוינות עם לקוחות באנגליה, באירופה, בארצות הברית ובאסיה.
אתה יכול לתת דוגמא קטנה שתמחיש לנו מה זה אומר להשתמש בשיטת PCW עם לקוחות?
כל לקוח הוא שונה, לכן קשה להכליל לגבי עבודה עם לקוחות, אך ברוב המקרים לקוחות מעריכים מאוד את צורת העבודה השיחתית הזאת. אחד מהלקוחות הזכורים לי ביותר מהשנים האחרונות הוא פיט ווינדרידג' מצרפת, שסבל מחרדה קשה לגבי שחייה באוקיינוס, ושהיה אמור לצלוח את התעלה האנגלית במסגרת אירוע צדקה. לאחר מספר מפגשים, הוא אמר את הדברים הבאים:"תודה על העזרה שלך - לא הייתי יכול לעשות זאת בלעדיה - עכשיו אתה יכול לעמוד מול קהל ולומר שהשיטות והטכניקות שלך עזרו לברנש השמן והמתנשף הזה לחצות את התעלה, ואני אגבה אותך במאה אחוז".
האם האדם זקוק לחוש הומור מפותח כדי לפתח מיומנות בשיטת PCW?
לא הכרחי שהאדם יהיה בעל חוש הומור מפותח כדי לפתח מיומנות בשיטת PCW, אך זה באמת מועיל כאשר אנשים אינם מתייחסים לעצמם ברצינות רבה מדי! למטפל טוב בשיטת PCW יש כישורים המאפשרים לו לעבוד עם מגוון רחב של לקוחות בקלות רבה, תוך כדי שהוא מקפיד על עבודה בצורה פרודוקטיבית ומוסרית.
האם יש סוגים מסוימים של אנשים / תרבויות שהטיפול בשיטת PCW מתאים להם יותר מאשר לאחרים?
עד כה מצאתי ששיטת PCW משיגה תוצאות טובות במידה שווה בכל הארצות בהן ביקרתי, ללא קשר לתרבות או לדמוגרפיה. מעניין לציין שקיים דמיון רב בין דפוסי ההתנהגות והדרכים שאנשים יוצרים דפוסים אלה במקומות שונים בעולם. כאשר אני מדריך קבוצות למידה מקוונות אני בוחן עם התלמידים קטעי וידיאו ממפגשים עם לקוחות מאסיה, מארצות הברית ומהודו, ואנשים מעירים על הדמיון בין הבעיות שהלקוחות מעלים. רבים מבין הלקוחות הפרטיים שלי הקדישו חלק ניכר מזמנם לגישות טיפול אחרות, אך ללא הועיל. לעתים קרובות הם מעריכים את השיחה הכנה ואת דרך העבודה מעוררת המחשבה שאינה כרוכה בניתוח מקיף וחסר תועלת.
באילו ארצות נוספות העברת סדנאות PCW?
עד סוף השנה הנוכחית אציג את שיטת PCW בהודו, יפן, אנגליה, ארצות הברית, אוסטריה, ישראל, הונגריה, ספרד, שוודיה ופולין. כבר הוזמנתי למספר ארצות נוספות ב-2015, מפני שיותר ויותר אנשים מתעניינים בשיטה.
מהניסיון האישי שלך, עבור אילו בעיות שיטת PCW יעילה ביותר?
שיטת PCW שימשה לטיפול מגוון רחב של בעיות. עד כה השגתי תוצאות מצוינות בעבודה עם חרדות, פוביות, התמכרויות, התנהגויות כפייתיות, כעס, דיכאון, בעיות הקשורות למזון ועוד. לאורך השנים שוחחתי על תוצאות אלה בראיונות לתחנות טלוויזיה באסיה ובאירופה, וכן במהלך הטיפולים שקיימתי בתחנת הרדיו של ה-BBC.
למה אני יכול לצפות מקורס בן שלושה ימים בשיטת PCW?
אתה יכול לצפות להתחיל לחשוב ולהרגיש אחרת אודות צורת התקשורת שלך. הקורס אינטראקטיבי להפליא והוא מספק הזדמנות מצוינת ללמוד אודות האופן שבו ניתן להשתמש בפרובוקציה בצורה יעילה. אני אחד מהמורים הבודדים שהוסמכו בידי פרנק פארלי, ושיטת PCW לוקחת את עבודתו של פרנק צעד אחד קדימה. בחנתי את השיטה בשטח עם אלפי לקוחות, כך שאני יודע שמדובר בגישה יעילה. הקורס הזה, שמתקיים לאורך שלושה ימים, מספק הכשרה ברמה הראשונה של השיטה, והוא מהווה חלק מההכשרה המלאה בשיטת PCW. יותר מכל, מדובר בקורס המיועד לאנשי עסקים, מאמנים ומטפלים, וכן לכל מי שרוצה ליהנות משיפור ניכר במיומנויות התקשורת שלו.
תודה לך, ניק, ואני מצפה לראות אותך בתל אביב!