צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 7/20
בשיר "מכור" מתאר המשורר תמיר גרינברג את מערכת היחסים האוהבת והכואבת שניהל עם עלאא, נער מכור לסמים שלקח תחת חסותו. "אַתָּה מָכוּר לַסַּם, אֲנִי מָכוּר לְךָ, / כָּל הִתְמַכְּרוּת מָרָה, וַאֲסוֹנָהּ עִמָּהּ". מילותיו הנוגעות, מציירות בבהירות את המעגל הבעייתי אליו נכנסת משפחתו של המכור ואת הקושי העצום לצאת ממנו. האימה והעצב בהם עוסק גרינברג בשיר, מביאים משפחות רבות המתמודדות עם התמכרות של בן משפחה לפנות לטיפול. לעתים, בפנייה זו מגולמת גם תקווה לשבור את הדפוסים המשפחתיים אשר תומכים בהתמכרות או משמרים אותה. בגיליון הנוכחי אנו מביאים לכם צילומי הרצאות מיום העיון "משפחה בהתמכרות או התמכרות במשפחה" אשר התקיים במכללה האקדמית ת"א-יפו. יום העיון נערך ביוזמתם המשותפת של האגודה הישראלית לטיפול משפחתי וזוגי ומכון מפרשים.
נפתח עם הרצאתה של ד"ר קרן גואטה, "הורים כסובייקט: מודל לעבודה טיפולית עם הורים לילדים הסובלים משימוש בחומרים פסיכואקטיביים". ד"ר גואטה הציגה מודל הממקם את ההורים כסובייקט עצמאי אשר מושפע גם הוא מן ההתמכרות. מודל זה עושה שימוש בכלים של חמלה עצמית, עבודה נרטיבית והתערבויות וירטואליות, לצורך תיקוף חוויית ההורה ושיקום תחושת הזהות שלו.
הרצאה מצוינת נוספת ניתנה על ידי נעם ישראלי ורחלי זיגל ועסקה בתמות של אשמה, אמביוולנטיות והחלמה במשפחות המתמודדות עם התמכרות. ישראלי וזיגל ביקשו להציע כי עבודה טיפולית מיטיבה עם משפחות והתמכרות, נשענת על חשיבה מעגלית-מערכתית. בתוך כך, הם הציגו את העבודה הטיפולית הנובעת ממנה אל מול דפוסים של אמביוולנטיות ואשמה המאפיינים משפחות של מכורים.
נסיים עם הרצאתו של ד"ר אמנון מיכאל אשר עסק בשימוש בחומרים פסיכואקטיביים במערכת המשפחתית. בהרצאה, הביא ד"ר מיכאל נתונים כמותניים והדגים כיצד שימוש בסמים עשוי למלא תפקידים רבים ומגוונים במערכת המשפחתית. בהמשך דבריו הבחין בין משפחות "תומכות התמכרות" לבין משפחות "תומכות החלמה", והציג מודלים שונים להבניית ההתערבויות הטיפוליות במשפחות אלה.