צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה 29/20
בעולם שלנו ישנן הרבה מאוד תופעות מורכבות אשר פוגשות אותנו כמטפלים בחדר הטיפול ומעלות אצלנו שאלות ודילמות מוסריות. האם מטפל צריך לקחת עמדה מוסרית בטיפול? איך מסייעים למטופלים שעברו טראומה מידי אדם? האם לפסיכותרפיה יש תפקיד בהתמודדות עם טראומות קולקטיביות וחברתיות? האם בטיפול ישנה אפשרות להבין את התוקפן ולתמוך בו? בגיליון הנוכחי נתמקד בהגותה של ד"ר רינה לזר, מרצה ומנחה בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית בביה"ס לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, וחברת הועד המנהל של הארגון הבינלאומי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית, אשר כתיבתה מסייעת בחשיבה על שאלות מורכבות אלו ועל עוד רבות נוספות.
נפתח עם הרצאה נוספת מבית היוצר של פרויקט רפסודה, במסגרתה שוחחו ד"ר ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן עם ד"ר רינה לזר. תחת הכותרת "מה בין מגיפה לרוע?" הציגה ד"ר לזר את עבודתה רבת השנים על מקורות הרוע ומהותו מפרספקטיבה פסיכואנליטית.
נמשיך עם המאמר שיחות על רוע - בדיעבד שהוא למעשה פרק 13 מספרה של ד"ר רינה לזר "Talking about Evil". במסגרת המאמר מנסה ד"ר לזר לכתר את מושג הרוע, להקיפו ולהבליעו למערכת בעלת מובן, ולו באופן חלקי, תוך שהיא נוגעת במושג הטראומה כאירוע שפוצע את המערכת ומחבל בה.
במאמר נוסף של ד"ר לזר היא מנסה לענות על השאלה מה לנו ולרוע? באמצעות דיון מעמיק במשמעות הקיום, ערכים, מושגי האחרות והמצפון מנקודת מבט התייחסותית. היא כותבת "אין לי תשוקה אל הרוע, אך היתה ויש לי תשוקה להתייחס לממד האתי של קיומנו ככלל, לאו דווקא כיחידים אלא כבני עם וכבני המקום, כאנשים שנולדו למארג אידיאולוגי, לחלום שנבנה מתוך היסטוריה טראומטית מאד. שני ממדים שיש להם מחירים לא קלים גם אם הם בעלי ערך רב".
נסיים עם מאמר מצוין נוסף של ד"ר לזר, "לדעת שנאה" אשר התפרסם במקור בכתב העת "שיחות". המאמר מבקש לבחון וללמוד את הקשר שבין התקיימות נפשית ותאווה לבין שנאה או בין ההשתוקקות לחיות ובין הקושי להכיל את העודפות שבה.