בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 42/19
אנו חיים כיום בעידן בו האינטרנט הפך לחלק בלתי נפרד מעולמנו, וידע מכל סוג הופך נגיש יותר ויותר. לצד האתגרים שמציאות זו מזמנת, נראה כי האינטרנט מאפשר לקהילות שונות להתכנס סביב תחומי עניין משותפים ולחלוק במדורת השבט המקוונת מידע רב ערך. תהליך זה בא לידי ביטוי גם בהצלחתם הגדולה של עמודים מקצועיים ברשתות החברתיות, פודקאסטים בנושאים מגוונים והרצאות בסגנון Ted Talks. בתוך כך, נדמה כי כאשר אנו מאזינים למי שמוסר לנו את המידע או צופים בו, חווית הלמידה הופכת אינטימית ומעניינת יותר. בדיוק מסיבה זו ועל אף שלעולם לא נוותר על המילה הכתובה, החלטנו למסד את מאגר ההרצאות המצולמות בפורטל בטיפולנט. המאגר מכיל עשרות הרצאות בנושאים שונים מעולם הטיפול, אשר ניתנות על ידי טובי המרצים בימי עיון מקצועיים. כך בקלות ובלחיצת כפתור אחת, תוכלו לגשת לסרטונים מרתקים ולרכוש ידע מקצועי. אז לפני שעונת החגים תגיע לסיומה, בחרנו עבורכם בגיליון הנוכחי מספר הרצאות מומלצות במיוחד, להנעים את זמנכם בימי החופש האחרונים.
נפתח עם הרצאה של רועי סמנה מיום עיון של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, להעיר את הסוד. בהרצאה עסק סמנה בסודות העולים בטיפול הפרטני ובהשפעתם על הקשר הזוגי והמשפחתי. לצד סקירה מקיפה של הספרות הפסיכואנליטית בנושא, הוא הציע כלים לעבודה קלינית מעמיקה ואחראית עם סודות, אשר משמרת דיאלקטיקה בין הצורך להיחשף ובין הצורך להישמר מן האחר.
נמשיך עם הרצאתו המצוינת של פרופ' גארי דיימונד אודות תהליכי שינוי בתוך טיפול, תוצאות טיפול והכשרת מטפלים. ההרצאה ניתנה בכנס הייסוד של הקבוצה הישראלית למחקר בפסיכותרפיה שנערך בשיתוף עם מרכז פרויד לחקר הפסיכואנליזה ומכון מפרשים. פרופ' דיימונד התמקד בהרצאתו במחקר מסוג Micro-Analysis המאפשר לבחון תהליכים מעודנים של שינוי בפסיכותרפיה והסביר את מגוון השאלות עליהן ניתן לענות באמצעות סוג מחקר זה.
נמשיך עם הרצאתו של תמיר אשמן, בין MeToo ל-MenToo: על פגיעות מיניות ומגדריות והשפעתן על המיניות הגברית. ההרצאה אשר ניתנה ביום העיון של האיגוד הישראלי הרב תחומי לפסיכותרפיה, ביקשה לגעת בטראומות מיניות בקרב בנים, התמכרות למין וזנות. אשמן, בחיפושו אחר שפה למיניות גברית בריאה, עסק בשאלה עד כמה גברים יודעים לדבר את המיניות שלהם במערכות יחסים ועד כמה נשים מעוניינות ללמוד על כך.
נמשיך עם הרצאתו של אור פרי על מקומו של הכאב במודל ה-ACT, מיום העיון "אני כואב משמע אני קיים" של מכון מפרשים. במסגרת ההרצאה, הדגים פרי כיצד הניסיון להימנע מכאב מצמצם את יכולתנו ללמוד ולהתפתח כבני אדם. הוא הסביר כיצד החשיבה שבבסיס Acceptance Commitment Therapy עשויה לסייע למטפלים לנווט בתהליך הטיפולי כאשר הם פוגשים בכאב בחדר הטיפול.
נסיים עם הרצאתה של נגה בדנס אודות מיניות גברית עכשווית, מיום העיון "ג'נדר בטרנס" שנערך במרכז לבריאות הנפש באר יעקב. בדנס תיארה בהרצאתה מטופלים המבטאים פנטזיות מיניות אשר קשורות במשאלה להיות אישה או במשאלה לאמץ ולבטא איכויות נשיות. היא הדגישה את החשיבות הטמונה בהנכחתן כהזדהות לגיטימית, בכדי לאפשר למטופל התמודדות עם חרדה הומוסקסואלית, חרדת סירוס וסימני שאלה לגבי זהות מינית.