צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 38/20
בחודש פברואר השנה נערך הכנס השנתי של הקבוצה הישראלית למחקר בפסיכותרפיה (ISPR). במסגרת יומו השני של הכנס, הובילו ד"ר דנה צור-ביתן וד"ר עמית סעד מושב מרתק אשר עסק בנושא הטיפול בהפרעת אישיות גבולית. הפרעה זו מהווה אחת מן האבחנות השכיחות והמאתגרות ביותר לטיפול, ולאורך הפאנל הציגו הדוברים גישות טיפוליות שונות שרלוונטיות לטיפול בה.
נפתח עם הרצאתו של פרופ' רוברט גרגורי ,פרופסור לפסיכיאטריה ב-Upstate Medical University ומנהל היחידה הפסיכיאטרית לסיכון גבוה, אודות טיפול DDP בהפרעת אישיות גבולית. פרופ' גרגורי הציג את גישת ה-Dynamic Deconstructive Psychotherapy, שהושפעה רבות ממחקר אודות תהליכי עיבוד רגש במוח, ובהמשך הסביר כיצד היא מעודדת שיפור בויסות רגשי והפחתה בסימפטומים.
נמשיך עם הרצאתו של ד"ר עמית סעד אשר הביאה מבט ייחודי על הטיפול בהפרעת אישיות גבולית במסגרות ציבוריות. ד"ר סעד ביקש להציג סיבות אפשריות לכך שגישות שונות לטיפול בהפרעת אישיות גבולית מביאות לתוצאות דומות, והעלה שאלות אודות האופן בו ניתן לדייק את תהליך התאמת התכנית הטיפולית לכל מטופל.
גישה נוספת לטיפול בהפרעת אישיות גבולית הוצגה על ידי פרופ' אשכול רפאלי אשר התמקד בהרצאתו בסכמה תרפיה. בדבריו תיאר פרופ' רפאלי כיצד חוויות חיים מוקדמות מעצבות סכמות בלתי אדפטיביות ואיך אלו מכתיבות את צרכיו והתנהגויותיו של הפרט. בהמשך תיאר כי הגישה שמה דגש ייחודי על סיפוק צרכים בסיסיים של המטופל ומסייעת לו לפתח אסטרטגיות התמודדות מיטיבות.
נמשיך עם הרצאתו של ד"ר יוגב קיויתי אשר הציגה את גישת הטיפול ממוקד העברה (TFP). ד"ר קיויתי הציג את הגישה ככזו הממשיגה את קשיי המטופל תוך מתן דגש לתפיסה העצמית שלו ולתפיסתו לגבי דמויות משמעותיות מחייו. בהמשך דבריו תיאר כיצד השימוש ביחסי ההעברה הטיפוליים מאפשר קידום של אינטגרציה נפשית וטרנספורמציה.
נסיים עם הרצאתה של ד"ר יפעת כהן שהציגה את הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי (DBT) לטיפול בהפרעת אישיות גבולית. ד"ר כהן תיארה את הפרעת האישיות הגבולית כהפרעה עמוקה בוויסות הרגשי, שבסיסה בשילוב בין פגיעות ועוצמה רגשית גבוהה ומולדת לבין סביבה בלתי מתקפת. רכיבים מרכזיים ב-DBT הם דיאלקטיקה, מיינדפולנס ובהביוריזם, והאסטרטגיות העיקריות הן שילוב דיאלקטי בין ולדיציה לפתרון בעיות. אלו יעילות במיוחד לנשים הסובלות מן ההפרעה ומציגות התנהגות אובדנית ופגיעה עצמית.