צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 41/18
הנוירופסיכואנליזה, כתחום מחקרי אינטגרטיבי ושוקק, פרצה לתודעה בשנת 2000 בהובלת פרופ' מארק סולמס, ומאז התפתחה רבות בעולם ובישראל. לאחרונה, התקיים בארץ יום עיון מעניין במיוחד - "על טבעו של ה-MIND: מנגנוני הליבה של העצמי וקישורים לגזע המוח השלכות מחקריות וקליניות" - מטעם הפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה בשיתוף פעולה עם הסתדרות הפסיכולוגים (הפ"י) ומכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה.
בגיליון הקודם הבאנו בפניכם טעימה ראשונית מההרצאות המצויינות מיום העיון, ובגיליון הנוכחי נאפשר לכם המשך היכרות עם העבודה החלוצית של חברי הפורום בישראל באמצעות סקירותיה של ד"ר הדס מור-אופק להרצאותיהם.
מהי תסמונת CRPS, וכיצד היא נוצרת? כיצד הבנות בדבר תהליכי Top-Down ו-Bottom-Up יכולים לסייע בטיפול בסובלים מתסמונת זו? מסקירת הרצאתו של ד"ר יפתח בירן - גניטליזציה של הגוף בתסמונות כאב כביטוי לפגיעה תפקודית באונה הפריאטלית - עולה תמונה מעניינת ומורכבת על התסמונת, המעוררת מחשבה על הקשר בין פגיעה בחלקים פרטיאליים במוח לבין גנטיליזציה של הגוף ותופעת ההיסטריה.
קונפבולציות הם תופעה של זכרונות שגויים הנחווים כאמיתיים, שיכולים להופיע לאחר פגיעה מוחית. כיצד הגישה הנוירופסיכואנליטית מתייחסת לתופעה זו? וכיצד המחקר בתחום יכול לסייע בטיפול מיטיבי למטופלים במצב זה? מסקירת הרצאתו של קובי טיברג - מפרויד לקידוד מנבא - עולות הבחנות מעניינות בין פנטזיה ומציאות בטיפול בפגועי ראש תוך התייחסות למושגים רלוונטים כמו 'אנרגיה חופשית' ו'קידוד מנבא'.
אנו רגילים לחשוב על המושג "אסוציאציות חופשיות" כחלק משיטת הטיפול הפסיכואנליטי, ולרוב לא זוכים להתקל בו במחקר (ועוד כחול-לבן!). על רקע זה, משמח ומרגש במיוחד תיאור מחקרה החלוצי של ד"ר טלי מרון בנושא מחקר fMRI על השפעותיה של התערבות מבוססת אסוציאציות חופשיות על רגש ויצירתיות. בסקירת הרצאתה - להפוך את הכאוס למילים - תוכלו למצוא מידע על שלבי המחקר, תוצאותיו, והיישומים הקליניים.
ולסיום, נביא בפניכם את הדברים היפים שכתב ד"ר יפתח בירן לזכרו של פרופ׳ דב רישרד אלכסנדרוביץ׳ ז"ל, ממייסדי הפורום הישראלי לנוירופסיכואנליזה, אשר נפטר השנה. יהי זכרו ברוך! ותהיי עשייתו מפעמת בלבבות ממשיכי דרכו.