צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה 30/20
בין אם בהשראת השינויים שהביאו עמם ימי הקורונה ובין אם בזכות מעט יותר זמן פנוי בסדר היום החדש, נראה כי התקופה האחרונה פתחה פתח לצמיחה מהירה של הגות טיפולית. קיבלנו אלינו, ואנו מוסיפים לקבל גם בימים אלו, מאמרים והרצאות של מטפלים ומטפלות מרחבי הארץ העוסקים בשאלת המלאכה הטיפולית ומתבוננים בה מנקודות מבט חדשות. בגיליון הנוכחי אנו מציגים בפניכם חלק מן המאמרים וההרצאות האלו, אשר מביאים מודלים טיפוליים חדשים, פורמולציות טיפוליות מרתקות ומפגש נועז בין יצירתיות ויוזמה לבין מסירות מקצועית.
נפתח עם מאמרם של אבישי בן-שטרית, הילה בר-יפעת, גלי לוין וטל רחמים-בירן, "את לא מחליטה על השוקולד שלי" על מודל של טיפול דינמי חוויתי (EDT) בילדים ובהורות. במאמר מקיף ואינפורמטיבי הכולל דוגמאות קליניות, מציגים הכותבים סקירה היסטורית של גישת ה-EDT, בחינת מקור הפסיכופתולוגיה והעמדה הטיפולית לפיה, ופורמולציה פסיכודינמית לפי מודל המשולשים של מלאן המשמש לטיפול והדרכת הורים.
נמשיך עם הרצאה מרתקת שנתן ד"ר עמית פכלר כחלק מסדרת "מפגשים בימי הקורונה" של הפורום הישראלי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית (IARPP). הרצאתו של ד"ר פכלר, "הלא ייאמן פשוט ישנו", עסקה בשימוש באינטואיציה בפסיכותרפיה ובהדרכה וביקשה להמשיג את התופעה החמקמקה במסגרתה חומרים "שלא יאמנו", עוברים בין מטפל למטופל מדריך ומודרך.
מאמר מצוין נוסף מאת אורית ירושלמי ושירה עומר, אשר עוסק במושג טיפולי חדש – 'הסטינג האינטואיטיבי', מביא מחשבות על טיפול בילדים ומתבגרים בימי קורונה. לצד דוגמאות קליניות, ירושלמי ועומר מציגות פרספקטיבה על סטינג המתאפיין באלסטיות ואינו אחוז במשך זמן מוגדר, אשר מאפשר התייחסות ערנית ומותאמת לכל מטופל בתגובה לשינויים תכופים במציאות כפי שקרה בתקופה האחרונה.
נסיים עם מאמרן של שרה כהן-מאור ושחר הבר, "מאחורי המסך והמסכה", המציג מודל טיפולי להתבוננות נפשית בימי קורונה. המודל של כהן-מאור והבר מורכב משלושה שלבים, כאשר לכל אחד מהם מוקד ייחודי ושאלות מנחות אשר נועדו לכוון את תהליך העבודה בדרך לחקירת ההגנות של המטופל ויצירת שינויים בחייו.